Korta nyheter juli 2012

Korta nyheter juli 2012

IMF pressar Spanien till flera ändringar
Den Internationella Valutafonden (IMF) har rekommenderat den spanska regeringen att höja skatterna. Det framgår i en rapport kring den spanska ekonomins framtid, som man kallar ”mycket svår”, som IMF presenterade den 15 juni.
”Ekonomin är i en aldrig tidigare skådad dubbel ressession med en oacceptabelt hög arbetslöshet, en snabb ökning av statsskulden, samt att delar av finanssektorn är i behov av hjälp”, sammanfattar rapporten, och hänvisar till en arbetslöshet på snart 25 procent och ett hjälppaket på 100 miljarder euro till de spanska bankerna, som trots det inte verkar lugna investerare.
Rapporten lovordar även statsminister Mariano Rajoy för de många åtstramningar som den konservativa regeringen har genomfört, men beklagar alltså att marknadens tilltro till Spanien fortfarande är låg. För att stärka marknadens tilltro råder IMF att man nu bör höja skatten (IVA), för att öka statens intäkter. Valutafonden menar även att det bör sparas ytterligare på löner inom den offentliga sektorn samt att man bör ändrar lagstiftningen, med vilken man kan dra ifrån utbetalningar för bostaden från skatten. Samtidigt efterlyser IMF reformer och initiativ som kan öka produktivitet och få fart på tillväxten.
Statsminister Mariano Rajoy har dock nyligen betonat att det inte kommer att bli tal om en skattehöjning, i alla fall inte för tillfället.
För övrigt var han en av motståndarna till de senaste skattehöjningarna, som den dåvarande socialistiska regeringen införde 2010. Förövrigt så har han återigen försvarat bankernas lån – eller stöd, som andra kallar det. Han menar, att det är just tillförseln av kapital till finanssektorn som kommer bidra till att ”generera lån och därmed skapa arbetstillfällen”.
 

Var femte lyxvara säljs i Marbella
I år förväntas försäljningen av lyxvaror i Marbella motsvara ett värde av 4,8 mia. euro. Det är en ökning med 14 procent, jämfört med 2011. Dock handlar det inte om samma ökning som från 2010 till 2011, då denna var 20 procent. Trots det blir var femte lyxvara, som säljs i Spanien, såld i Marbella. Marbella ligger nu på tredje plats med 20 procent av den totala försäljningen av lyxvaror i Spanien, med bara Barcelona (32 %) och Madrid (30 %) över sig på listan. På fjärdeplats kommer Ibiza med tio procent och Mallorca med åtta procent av den totala försäljningen.
Samtidigt med försäljningsökningen i Marbella förväntas även att det kommer att skapas fler arbetstillfällen i staden, dock inte i samma omfattning som under 2011, vilket sägs bero på försämringen av den spanska ekonomin.
Fördelat mellan länder är Kina, Ryssland, USA och resten av Europa de största köparna av spanska lyxvaror.

 

Ett steg i rätt riktning
”Vi har tagit ett steg i rätt riktning”, sade statsminister Mariano Rajoy, när han den 10 juni höll en presskonferens på palatset La Moncloa, efter att han dagen innan kritiserats för att inte visa sig offentligt.
Han bekräftade att regeringen hade bett om ett lång på 100 miljarder euro från EU, som han menar, nu har visat sin styrka, och euron sin stabilitet och existens.
”Det är ett steg som vi borde ha tagit för flera år sedan och jag kan inte förstå att vi inte bad om stöd för t ex tre år sedan. Jag har insisterat på att vi ska ansöka om lånet”, fortsatte PP:s ledare, som dock tidigare har kritiserat bl.a. Frankrikes president för att ha uppmanat Spanien att be om hjälp.
Det vara hans första enskilda presskonferens sedan han övertog stats-ministerposten i december 2011.
”Vi har tagit ett steg i rätt riktning”, sade statsminister Mariano Rajoy, när han den 10 juni höll en presskonferens på palatset La Moncloa, efter att han dagen innan kritiserats för att inte visa sig offentligt.
Han bekräftade att regeringen hade bett om ett lång på 100 miljarder euro från EU, som han menar, nu har visat sin styrka, och euron sin stabilitet och existens.
”Det är ett steg som vi borde ha tagit för flera år sedan och jag kan inte förstå att vi inte bad om stöd för t ex tre år sedan. Jag har insisterat på att vi ska ansöka om lånet”, fortsatte PP:s ledare, som dock tidigare har kritiserat bl.a. Frankrikes president för att ha uppmanat Spanien att be om hjälp.

 

Dåligt, sämre och sämst i Katalonien
I Katalonien, historiskt sett en av landets ekonomiskt starkaste regioner, har ledaren för den lokala regeringen, Artur Mas (CiU), bett centralregeringen om hjälp då regionen har svårt att få lån – och när man tillslut kan, så har räntan höjts. Katalonien ansöker nu om 13,4 miljarder euro för att kunna betala sina skulder.
Flera regioner har uppmanat staten att stödja regionernas kreditvärdighet så att de kan ta lån på samma villkor som stat-en. Valencia har lånat 500 miljoner euro till sju procent, vilket är mer än själva Grekland och Portugal.

Nervösa investerare flyr Spanien
Omfattningen av investerares brist på tillit till Spanien har resulterat i enorma uttag av investeringar i obligationer, aktier och banktillskott, skriver El País. Tidningen hänvisar till nyligen offentliggjorda siffror från den spanska nationalbanken, Banco de España, som visar på att investerarna bara under mars förde ut omkring 66,2 miljarder euro ur landet. Det är nästan dubbelt så mycket som under december förra året, då det tidigare rekordet slogs.
Enligt den europeiska centralbanken förde privata, icke-residenta samt bolag ut nästan 31,5 miljarder euro under april och under de tolv senaste månaderna har investeringarna fallit med 103 735 miljarder euro. Under samma period har ett tillskott från spanjorer och utländska medborgare med fast boende i Spanien ökat med åtta miljarder euro.

Marbella kan inte betala deras kommunanställda i framtiden
Marbella har inga pengar till att betala sina 3 400 anställda under de kommande månaderna. De anställda har fått betalt för maj, men borgmästaren, Ángeles Muñoz, har varnat om att det kommer att bli problem under de kommande månaderna. Kommunen kämpar med att hitta resursen till att betala månadslönerna på tio miljoner euro. Men Marbella är inte den enda kommunen som har problem med att betala sina anställda. Vélez-Málaga och Coín betalar båda två ut lönerna för sent och 600 anställda i Manilva har haft problem sedan början av året.c
De offentligtanställda i Marbella vet fortfarande inte om de får lön under de kommande månaderna.




Olivolja skapar nya kriser i Europa – Andalusien hårt drabbat
Efterfrågan på olivolja minskar vilket kan drabba sysselsättningen i de storproducerade områdena, om redan i förväg är drabbade av hög arbetslöshet – t ex Spaniens störta olivoljeleverantör Andalusien. Spanien, Grekland och Italien, som står för ca 70 % av världens olivoljeproduktion har redan drabbats hårt av den ekonomiska krisen och användarnas minskande intresse för exklusiva oljor hotar nu att förvärra situationen ytterligare.
”Marknaden är i allvarlig kris”, konstaterar Pekka Personen, ledare av den europeiska lantbruksorganisationen Copa-Cogeca i Bryssel. ”Denna gröda är av ytterst viktig betydelse för de mest producerande länderna, när det handlar om att upprätthålla sysselsättningen i distrikten”.
Priserna på huvudingrediensen i Medelhavsländerna har nu nått den lägsta nivån på 10 år och samtidigt har den största olivproducenten, Spanien, haft en rekordstor skörd. Det betyder att lagren vid säsongens slut kommer öka till 1,1 miljoner ton, värderar Jean-Louise Barjol, administrativ direktör för Det Internationella Olivrådet (IOR) i Madrid. Det morsvarar en tredjedel av världens sammanlagda förbrukning.
Som ersättning för olivolja har de som har det ekonomiskt svårt fått upp ögonen för vegetabiliska oljor, som i Spanien kan köpas för nästan en tredjedel av priset på kvalitetsolivoljor.
IOR förväntar sig nu att efterfrågan på olivolja i Italien och Grekland kommer falla till samma nivå som 1995, medan spanjorerna förväntas använda olivolja i den mängd som motsvarar 2002 års användning.

Priserna på diesel faller till under 1,3 euro
Enligt en undersökning genomförd av EU ligger genomsnittspriset på diesel i Spanien nu på 1,298 euro. Det är första gången under 2012 som priset understiger 1,3 euro för en liter diesel. Det handlar om en prisminskning motsvarande 1,5 procent. Även priset på bensin har gått ned till 1,373 euro, en prisminskning motsvarande 1,9 procent. Jämfört med januari i år har priset på diesel fallit med 2,8 procent. Fyra procent av alla bilister i Spanien kör idag dieselbilar och betalar trots prissänkningen två procent mer för en liter diesel jämfört med förra året. I genomsnitt kostar det 71,3 euro att fylla upp en tank (55 liter). Priserna nådde sin hittills hösta nivå i mars i år, då priset på en liter diesel kostade 1,399 euro, och en liter bensin kostade då 1,498 euro.

Är den högsta domaren i Málaga en svindlare?
Det är en fråga man kan ställa sig när man ser på omständigheterna kring huvudpersonen, domare Carlos Dívars, påstådda möte med Marbellas borgmästare. Källor inifrån kommunhusen i Marbella och Málaga har nämligen inte kunna bekräfta de möten som enligt Dívar har ägt rum mellan 2008 och mars i år. De totalt 20 resorna har kostat skattebetalarna 12 996 euro som bl.a. har gått till att bekosta lyxhotell i Puerto Banús. Det är dock oklart om samhället har fått ut någonting alls för de spenderade pengarna. ”Málagas kommun kan inte vara säker på att mötena har ägt rum de dagar som Dívar påstår att de ägt rum”, säger källor i Málaga till El País. Andra källor har berättat för tidningen att det inte finns några officiella dokument som vittnar om att mötena har ägt rum under de nämnda datumen. Trots Dívars tvivelaktiva förbrukning av offentliga tillgångar ser saken ut att stranda här. PP, som har makten i både Marbella och Málaga, har nämligen avvisat socialisternas förfrågan om en förklaring från Dívar.

Spaniens största korruptionsfall på väg att ta slut
Spaniens hittills största korruptionsfall, Malayafallet, är nu på väg att nå sitt slut. Det har krävts nästan två år med rättegångar för att tillslut komma fram till ett slutligt avgörande och nu förväntas domen falla inom kort.
Statsåklagaren kräver 30 års fängelse åt det tidigare kommunalrådet för statsplanering i Marbella, Juan Antonio Roca, hjärnan bakom de många åren med korruption i Marbella. Samtidigt krävs 10 års fängelse och 400 000 euro i böter till tidigare borgmästare Julián Muñoz, samt 16 års fängelse och böter på 3,78 miljoner euro till den tidigare borgmästaren Marisol Yagüe.
Statsåklagaren har dock beslutat att nio av de 95 åtalade i fallet, bland dessa Rocas dotter María Roca Jimeno, inte kommer att fällas. Dessutom kommer alla tillgångar som Roca förvärvat innan 1996 ej involveras i saken, vilket bland annat handlar om en lyxlägenhet i Marbella och en företagslokal i Puerto Banús.
Här nämns endast ett fåtal av de 95 åtalade i Malayafallet samt straffet de förväntas att dömas till:
Pedro Román, tidigare viceborgmästare under borgmästare Julián Muñoz: 21 års fängelse och böter på 13,6 miljoner euro.
Isabel García Marcos, tidigare viceborgmästare under Marisol Yagüe: 12 års fängelse och böter på 700 000 euro.
Tidigare chef för Policía Local: 5 års fängelse och böter på 300 000 euro.
Juan Antonio Rocas fru, Rosa Jimeno: 3 års fängelse och böter på 1,6 miljoner euro.

Pantoja erkänner sig skyldig till korruption och slipper fängelse
Isabel Pantoja, sångare och före detta flickvän till Julián Muñoz, när han var borgmästare i Marbella och frontperson för partiet GIL, har ingått ett avtal med statsåklagaren och förväntas att förklara sig skyldig till korruption. Därmed kommer hon att undgå fängelsestraff.
Fallet är en del av Malaya, den gigantiska korruptionsskandalen, som bland annat tömde Marbellas stadskassa.
Hon förväntas erkänna att hon varit inblandad i tvättning av 1,84 miljoner euro, vilket hon förmodas ha arrangerat i samarbete med Muñoz.
Åklagaren har krävt ett straff på tre års fängelse och böter på 3,68 miljoner euro. I stället får hon troligtvis en bot på 1,5 miljoner euro och ett fängelsestraff på två år, som hon per automatik undgår då hon inte är tidigare straffad och då straffet inte är mer än två år. Pantoja, en av Spaniens största divor, har tidigare insisterat på att hon är oskyldig.

Aifos hindrar återöppning av det femstjärniga Byblos
Det är snart tre år sedan den engelska multimiljonären Alan Michael Sugar, Lord Sugar, genom tvångsauktion köpte de tre tomter som utgör det femstjärniga lyxhotellet Byblos vid Mijas Golf. Men Lord Sugar har inte kunnat återöppna hotellet, som i de nuvarande dåliga ekonomiska tiderna annars skulle kunna skapa flera arbetstillfällen och locka många turister till området.
Hotellet tvångsauktionerades ut av domstolen i Fuengirola, när domaren, byggentreprenören Aifos gick i konkurs 2005. Lord Sugar köpte hotell, spa och tennisbanor till det mycket fördelaktiga priset 1,5 milj-oner euro. Men Aifos motsätter
sig köpet och menar att hotellet är värt 42 miljoner euro. Aifos har därför överklagat domstolens beslut om försäljningen av hotellet på tvångsauktion till det låga priset. Så här långt har Aifos överklagat fallet tio gånger, och så länge man inte kommer till ett slutgiltigt avgörande i fallet förblir Hotel Byblos stängt. Aifos, som har många fordringsägare, berättigar sina handlingar med att man önskar skydda fordringsägarna, som naturligtvis inte kommer få ut sina tillgodohavanden hos Aifos om hotellet säljs för 1,5 miljoner.
Lord Sugar har därför via en intervju i Diario Sur bett att få komma till en lösning med Aifos. Hotellet har haft flera inbrott samt förfaller sakteligen.



Konflikten mellan Spanien och Gibraltar eskalerar
Gibraltar hävdar sig ha rätt till havet utanför enklaven motsvarande en radie av tre sjömil, medan Spanien hävdar sig rätten till dessa vatten genom att peka på Utrechtavtalen från 1713, som bekant överlät klipphalvön till Storbritannien, men vari det endast står att de boende på Gibraltar ”har rätt till insegling till enklavens hamn”.
Oenigheterna har genom åren lett till många sammanstötningar mellan de två grannarna, deras fiskare samt tjänstemän och har lett till att nästan alla sinnen kokar. Tvisterna fortsätter och har vässats till under de senaste veckorna.
Spanska fiskare, de flesta från La Línea de la Concepción och Algeciras har fortsatt att fiska innanför den tidigare nämnda radien, vilket har fått myndigheterna på Gibraltar, inklusive den brittiska flottan, att ge sig ut för att tvinga bort dem. Det ledde även till att Guardia Civils kustbevakning ryckte ut för att förhindra en sammandrabbning samt för att eskortera bort de spanska fiskarna.
Spaniens utrikesminister, José Manuel García-Margallo, har sedan uppmanat fiskarnas representant till fortsatta förhandlingar direkt med myndigheterna i den brittiska enklaven. Så här långt har man enats om att tillsätta en arbetsgrupp som ska försöka nå en lösning.
”De som står bakom dessa konfrontationer måste använda deras sunda förnuft och ta deras krav på vårt territorium till den relevanta internationella domstolen”, har dock Gibraltars minister, Fabien Picardo, sagt.
Spaniens minister för lantbruk, fiske och miljö, Miguel Arias Cañete, har däremot uppmanat den brittiska regeringen att inleda förhandlingar med Spanien för att få ett slut på de ”meningslösa konfrontationerna”, medan Storbritanniens utrikesminister, William Hague, fortsatt hävdar att det handlar om ”lokala problem”.
Omkring 300 spanska fiskare och deras familjer lever av fisket i Algecirasbukten och området runt Gibraltar.
Samtidigt med rabalderna om fiskarnas rätt till farvattnen har spansk polis börjat med förstärkt kontroll av bilar som kör över gränsen från Gibraltar, vilket endast kan tolkas som en hämndaktion, och som resulterar i kilometerlånga köer.
Dessutom har det varit problem med smugglare av narkotika och cigaretter. I början av juni sårades en tjänsteman från Gibraltar under en sammandrabbning med spanska smugglare då de kröp igenom ett hål i hägnet på gränsen. Därför har hägnet nu reparerats av myndigheterna på Gibraltar och det är första gången som de tar ett steg i den riktningen, då det faktiskt är oklart vem hägnet egentligen tillhör. De planerar dessutom att låta uppföra ytterligare ett hägn bakom det, som kan betecknas som den egentliga gränsen, som ska skilja de två parterna åt ytterligare. De två partnerna har kämpat om klippan sedan 1713.

Málagas sjukhus inför strängare besöksregler
Den typiska bilden med en stor familj samt vänner runt en sjukhussäng ser ut att vara ett minne blott på de tre sjukhus som utgör Málagas sjukhus Carlos Haya: Carlos Haya, Hospital Civil och Sjukhuset Materno-Infantil. Ledningen har utarbetat nya regler som fokuserar på att skydda privatlivets lugn för patienten samt garantera den lugn och ro som patienternas rehabilitering kräver.
Enligt sjukhusets egna beräkningar passerar varje dag totalt 12 000 människor genom sjukhusets dörrar, siffran inkluderar personal, patienter och besökare. Undersökningar bland patienter har visat att de flesta klagar över det stora antalet besökare som invaderar avdelningarna. Från och med nu kommer allmänheten endast kunna besöka avdelningarna mellan 04.00 och 20.00 samt endast två besökare per patient är tillåtna samtidigt.
Strängare besöksregler på Carlos Haya.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.