Denna tid på året kan det kännas som om pollensäsongen är långt borta. Men om du hör till dem som upplever rinnande näsa, nysningar samt svullna och röda ögon när det första pollenet visar sig så är det faktiskt nu som du ska börja, om du vill förebygga årets angrepp.
Att förebygga handlar om att balansera kroppen så att den inte reagerar felaktigt, och det tar lite tid…
Om du utvecklar en allergisk reaktion mot pollen, damm, päls från djur eller liknande är det för att kroppens immunsystem har ett annat reaktionsmönster än det hos icke-allergiker. Detta ”fel” gör att du bildar antikroppar mot ämnen som annars inte gör någon skada. Hösnuva är ärftligt och har ofta koppling till andra allergier, astma och barneksem. Risken för att utveckla hösnuva är större om andra i familjen antingen har samma allergi eller någon annan form av allergi.
Inom homeopatin finns det flera möjligheter till hjälp vid hösnuva. De bästa resultaten fås, utan tvivel, genom att förbereda och förebygga. Därför bör du börja redan nu.
Alternativen som finns i den traditionella medicinens värld är t ex antihistaminer och binjurebarkhormon. Antihistaminer gör ofta att man känner sig slö och binjurebarkhormon har många biverkningar. Bägge har som syfte att ta bort symptomen i stället för att balansera kroppens egen funktion – och därmed arbeta med orsaken till problemen.
Homeopati är därför ett mycket spännande alternativ och redskap till att slippa hösnuvegenerna utan att samtidigt belasta kroppen i onödan.
Det homeopatiska medlet Høron, från företaget Allergica, fungerar på två sätt: det stärker och bygger upp slemhinnorna samtidigt som det har verkan på njurarna och binjurarna – som kroppens eget binjurebarkhormon.
Börja ca två månader innan förväntad hösnuva med att ta 10 droppar tre gånger dagligen i lite vatten, och fortsätt sedan hela säsongen. Vid behov kan du också ta en akutdos på 30-50 droppar i ett glas, som dricks i små klunkar under 1-2 timmar.
Utöver de homeopatiska medlen så är det en riktigt bra idé att stärka kroppen med extra C-vitamin, magnesium och mjölksyrebakterier:
C-vitamin verkar som ett slags antihistamin, men kom ihåg att det snabbt försvinner ut ur kroppen. Så se gärna till att ta det många gånger om dagen, t ex ett tillskott med 500 mg 3-4 gånger om dagen eller i form av en depåtablett. Om magen reagerar lite på det kan du sänka dosen. Om du å andra sidan inte får några magproblem kan du i stället med fördel testa att öka dosen lite, gradvis.
Magnesium stabiliserar de mastceller som utsöndrar histamin, så att de inte reagerar lika snabbt och våldsamt. Många människor har magnesiumbrist och kommer därför få en bra effekt med att ta ett tillskott. Magnesium upptas bäst genom huden, så smörj gärna med en magnesiumolja innan du går och lägger dig.
Mjölksyrebakterier är en stor del av grunden för ett balanserat immunsystem. Speciellt i tarmen behöver det finnas många miljarder olika stammar med bra bakterier för att immunförsvaret ska fungera och balansera.
Om du får hösnuva trots detta, eller om du inte har förebyggt, kan du använda nässprayen Luffeel och ögondropparna Oculoheel när det känns akut.
För alla dessa medel – både de homeopatiska och vitaminer, mineraler och hälsosamma bakterier – gäller att kroppen ska ha tid att ta upp dem och fylla sina lager samt hitta tillbaka till den balans som den är byggd till. Därför är det tid att börja nu, om du vill njuta av våren och naturen utan rinnande näsa och nysningar – samt utan biverkningar från medicin.