Alkohol

Under skenet av festliga tillfällen, affärsmiddagar, stress eller många andra ursäkter är det lätt att konsumera alldeles för mycket alkohol. Trots att det finns många andra droger är alkohol fortfarande det berusningsmedl som de flesta föredrar. När du dricker alkohol passerar alkoholen från blodet till alla kroppens organ, så att varje liten cell, som finns i hjärnan, musklerna och huden, också innehåller alkohol. Alkohol är ett gift för levern. Det är ett organiskt lösningsmedel som bryts ner i levern. Under nedbrytningsprocessen bildas giftiga ämnen. Det är dessa ämnen som får dig att må dåligt och som med tiden orsakar leverskador. När levern lider kan den inte heller ta hand om de andra många uppgifter som den har i vår kropp, bland annat avgiftning från alla gifter som vi får i oss varje dag. Beroende på hur mycket alkohol du dricker kommer levern med tiden att förstöras progressivt.

I de tidiga stadierna kan levervärdena vara bara en aning förhöjda och kan lätt återhämtas, om man tar hand om situationen. Om du ignorerar de första varningssignalerna lagras fett gradvis i de döende levercellerna och så får du fettlever, som i de sista stadierna kallas skrumplever, då det bildas bindväv i levern samtidigt som den krymper. I detta skede dör många människor av leversvikt. När tillståndet fortskrider blir vi trötta, sover dåligt, går upp i vikt, får lättare åldersdiabetes, humörsvängningar, skador på nervsystemet, psykiska störningar, depression, dåliga ögon, hud och hår, benskörhet, impotens, syndrom av vitaminbrist, halsbränna, smärta i hjärtat och skadad hjärtmuskel, olika cancerformer som t ex levercancer, cancer i hals och munhålan.

Överdriven alkoholkonsumtion kan leda till för tidig död, också till följd av högt blodtryck, hjärnblödning m.m.

Fler än fem enheter alkohol om dagligen ökar risken för ischemisk hjärtsjukdom, eftersom det leder till fetma och högt blodtryck.

Man tror också att för mycket alkohol påverkar mäns förmåga att bli pappor.

I den mer positiva änden verkar det som om två enheter alkohol om dagen kan sänka risken för åderförkalkning en aning och studier visar att personer med en måttlig konsumtion av alkohol, det vill säga en till två enheter dagligen, lever lite längre än människor som helt avstår från alkohol. Gränsen är hårfin, för människor som dricker mer än tre enheter om dagen dör å andra sidan tidigare än andra.

Små mängder alkohol kan bidra till en festlig stämning och öka lusten för sex, medan förmågan att ha sex minskar ju mer man dricker.

Alkohol och kvinnor

Det finns forskare som tror att mer än en enhet dagligen främjar bröstcancer hos kvinnor. Cancerförbundet menar att för varje enhet alkohol som en kvinna dricker per dag ökar risken för bröstcancer med 3 procent. Förklaringen är att alkohol ökar produktionen av östrogen och kvinnor som dricker alkohol har en högre östrogennivå i blodet. Dessutom frigör nedbrytningen av själva alkoholen ett ämne som i sig är cancerframkallande.

Kvinnor förbränner alkohol sämre än män. Dels för att deras lever och kroppsvikt är mindre än mäns men även för att alkohol absorberas i de delar av kroppen som innehåller vatten, och mäns kroppar innehåller mer vatten än kvinnors. Medan en man förbränner en enhet alkohol på en timme behöver en kvinna en och en halv timme för att förbränna en enhet.

Det rekommenderas att kvinnor och män dricker högst tio enheter i veckan.

Forskning visar att kvinnor löper större risk att bli alkoholister än män, som kan dricka mycket mer innan de hamnar in i farozonen.

Alkohol innehåller mycket kalorier. Ett glas vin innehåller 100 kalorier, medan 50 cl öl innehåller 200 kalorier. Lider du av viktproblem finns det studier som visar att alkohol saktar ner den normala fettförbränningen.

Är du gravid bör du helt avstå från alkohol. Studier har visat att gravida kvinnor som dricker mer än sju enheter i veckan eller mer har upp till 80 procent risk att föda för tidigt. Andra studier visar att även mindre mängder kan alkohol orsaka hjärnskador, hjärtfel, låg födelsevikt, minskad intelligens, tillväxthämning och missbildningar hos barn. Därför rekommenderas att gravida kvinnor helt avstår från alkohol. Dricker du alkohol när du är gravid absorberas alkoholen i ditt blod och det lilla fostret får samma alkoholkoncentration i blodet som du, eftersom alkoholen går direkt från dig och in i moderkakan. Alkohol är ett organiskt lösningsmedel och därför skadligt för barnet. Eventuella skador som orsakas av moderns alkoholkonsumtion är livslånga och kan inte korrigeras. Barn till alkoholiserade föräldrar är betydligt mer benägna att själva missbruka än barn som har föräldrar med måttlig alkoholkonsumtion. 40 procent av alkoholisterna som behandlas för alkoholmissbruk har vuxit upp i hem där alkohol är ett problem.

Föräldrarnas roll

Som föräldrar är det viktigt att vara medveten om att vara ett bra exempel för sina ungdomar. Alkoholvanor verkar vara en smittsam sjukdom, varför det aldrig är bra för barn att se sina föräldrar kraftigt berusade. Det måste vara helt självklart att man inte ger barn alkohol. Det har visat sig att ju tidigare barn börjar dricka, desto mer dricker de.

För barn under 16 år rekommenderas att de inte dricker någon typ av alkohol. För ungdomar mellan 16–18 år rekommenderas att dricka så lite som möjligt.

Dessa hårda uppmaningar beror på att organen hos barn och ungdomar, och särskilt hjärnan, inte är fullt utvecklade. Tyvärr känner ungdomar sig ofta som vuxna som bara att de är med i gänget när de dricker med sina kamrater.

Det gör mig oändligt ont att tänka på hur många ungdomar som ser det som normalt att dricka sig full många dagar i veckan.

Är du alkoholist?

Det uppskattas att mellan 5–7 procent av oss alla har en tendens till att lätt bli alkoholister om vi inte är försiktiga. Om dina tankar kretsar kring alkohol och tar mycket plats i vardagen, och du känner dig låg om du inte har druckit alkohol på några timmar, tänk, känna och var helt ärlig mot dig själv – har du problem med alkoholen? För innan du själv inser och erkänner att du har alkoholproblem så kan ingen annan hjälpa dig.

Fakta om alkohol

  • Promille i blodet är hur mycket alkohol du har i blodet.
  • När du dricker alkohol absorberas den av kroppen från magen eller tunntarmen. Några minuter efter intag kan det mätas i blodet.
  • Absorptionen av alkohol kan försenas något om du äter fet mat, men förbränningen är ganska konstant.
  • Tobak och alkohol är en riktigt dålig kombination, för alkoholens skadliga effekt ökar med tobak.
  • Det uppskattas att det är en enhet alkohol i ett glas vin på 12 cl.
  • I ett glas brännvin är en enhet 8 cl.
  • I sprit är en enhet ett glas på 4 cl.
  • En flaska vin, 75 cl, med 12 procent alkoholhalt innehåller sex enheter
  • En flaska sprit, 70 cl, innehåller 18–20 enheter.
  • Den renaste alkoholen är vodka.

Kosten

Bestämmer du dig för avvänjning eller bara vill minska ditt alkoholintag är det oerhört viktigt att du är mycket medveten om vad du stoppar i munnen.

Det finns vissa livsmedel som ökar suget efter alkohol. Dessa är samma livsmedel som triggar lågt blodsocker, eftersom alla alkoholister lider av lågt blodsocker. Om du tycker att din alkoholkonsumtion har blivit för stor kan du börja med att arbeta med din kost.

Undvik mjölk, vitt bröd, choklad, kött och alla livsmedel med socker samt kaffe och andra koffeinhaltiga drycker.

Ät aldrig godis när du dricker alkohol, det får ditt blodsocker att koka. Samma sak gäller om du dricker eller blandar någon form av juice med alkohol.

Det är viktigt att äta en levervänlig diet, fylld med bittra ämnen, medan det måste vara blodsockerstabiliserande.

Utöver det rekommenderas att äta nötter, fullkornsbröd, ost och frukt. Ät rikligt med vetekli och avokado. Bra grönsaker är särskilt kronärtskockor, som är mycket levervänliga, broccoli, rödbetor, selleri, lök, vitlök och rädisor, gurka m.m.

Drick juice av vetegräs, det avgiftar levern.

Var försiktig med för mycket syrabildande mat.

Ät rikligt med fibrer och se till att dricka rikligt med vatten. Dricka t ex ett glas vatten per varje glas vin. Det är en bra hjälp för levern. Vatten är naturens rengöringsmedel.

Drick gärna också dricka grönt te och vissa utspädda juicer utan tillsatt socker. Maskros, malört och mjölktistel är kraftfulla leverrengöringsmedel.

Var försiktig med att äta fett kött, hamburgare, korv, feta ostar, feta efterrätter, grädde, fylld choklad, allt detta belastar levern.

Drick aldrig kaffe om du är full. Kaffe är vattenutdrivande och då blir alkoholen ännu mer koncentrerad i kroppen.

Kosttillskott

Först och främst, se till att du tar en bra bas av multivitamin/mineraltillskott som t ex Omnimin/Omnix, Spektro + 50, Mivitotal. Kombinera den med en bra omega 3 fiskolja t ex Cardiomega, Krillolja, Pikasol. Rimligt stora doser är mycket viktiga, för man tror att fiskolja kan hjälpa till att skydda hjärnan från alkoholrelaterade skador.

Om du har ett sug efter alkohol kan aminosyran L-glutamin vara en bra idé. Du kan ta en dos av en kapsel på 500 mg 2 x dagligen på tom mage, eller ta det i pulverform innan du går i säng. Glutamin är känt för att minska begär och behov av alkohol.

Dessutom är det bra att komplettera med ett starkt B-vitamintillskott, om det behövs. Omni-B Active, B-komplex 75, Mega B-Stress som innehåller alla B-vitaminer. Eftersom alkohol har en vätskeutdrivande effekt spolas viktiga vitaminer och mineraler ut ur kroppen med alkohol, särskilt de viktiga B-vitaminerna, som bland annat håller vårt nervsystem friskt. Lars Okholm skrev en gång i en av sina böcker att råttor kan bli alkoholister om de saknar B-vitaminer.

B 1-vitamin ca 300 mg dagligen är bra att lägga till komplexet av B-vitaminer.

Dessutom är det bra att komplettera med C-vitaminer ca 2 gram dagligen. C-vitamin sköljs också lätt ur kroppen.

E-vitaminer samt extra A-vitaminer är bra.

Ytterligare en mineralprodukt som är bra är Selen 200 mcg.

Zink före sänggåendet 40 mg. Zink hjälper till att bryta ner alkohol.

Krom är mycket viktigt. Dos 200 mcg. Krom motverkar blodsockersvängningar som annars kan öka suget efter alkohol.

Det rekommenderas att ta magnesium dagligen. Det motverkar kramper och har en avslappnande effekt. Många människor med en vanlig alkoholkonsumtion har brist på magnesium. Det är viktigt med mineraler, eftersom alkohol är syrabildande, vilket på lång sikt kan bidra till benskörhet.

Hjälp levern att rensa och återuppbygga sig. Till detta kan mjölktistel användas.

Många män får ofta minskat testosteron på grund av alkohol. Terrestis Tribulum kan eventuellt hjälpa testosteronvärdena.

Små tips

En del människor får klåda när de dricker alkohol. Om så är fallet, kontrollera dina levervärden. Det kan också finnas åldersrelaterad intolerans, vilket kan bero på avsaknad av aminosyran taurin.

Var försiktig med att dricka alkohol om du tar medicin. Det är sällan en bra kombination.

Lider du av diabetes måste du vara extra försiktig med att dricka större mängder alkohol. Helst inte mer än en till två enheter dagligen. Dricker du mer än så bör du komma ihåg att ära något litet innan du går och lägger dig.

Bestäm innan du går på fest att du ska dricka ett glas vatten för varje enhet alkohol, så slipper du bli uttorkad.

Ät ordentligt innan du går på fest där du kommer att dricka. Drick aldrig på tom mage. Alkohol gör mindre skada om du har ätit.

Om du börjar kräkas, sluta dricka. Det är ett tydligt budskap från kroppen att den inte klarar mer.

Det är bättre att dricka en till två enheter dagligen än att dricka sig stupfull under helgen.

Om du vet att du dricker när du går ut kan du på lång sikt förhindra baksmälla genom att ta bra essentiella oljor – ta Omega 3/6/7/9 innan du går ut. Ta med några kapslar ut och ta dem under festen och avsluta med några innan du lägger dig.

Innan du går ut, ta 1 gram C-vitamin, ett starkt B-vitaminkomplex och några kapslar mjölktistel tillsammans med ett stort glas vatten.

Enligt kinesisk medicin avgiftar levern sig mellan kl. 01 och 03 på natten. Så levern blir riktigt glad om du slutar dricka innan dess.

För att stabilisera ditt blodsocker nästa dag är det riktigt bra med honung. Banan, solrosfrön eller rivet äpple kan också vara en bra hjälp.

Har du Aloe Vera hemma är det bra med några stora klunkar.

Var försiktig med att dricka när du flyger. Kabintrycket ihop med alkohol har en särskilt uttorkande effekt på kroppen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.