Boosta din hälsa i höst

Denna månad har jag valt att fokusera på olika kosttillskott som kan motverka trötthet, glömska, magbesvär, klimakteriebesvär och trötta ben.

Oktober är en perfekt månad för att börja en hälsosam höst genom att målmedvetet förbättra vår hälsa på alla fronter.

Ditt grundläggande basprogram

Hela vår planet är förorenad. Både jorden, vattnet och luften är fullt av tungmetaller, kemiska ämnen, strålar m.m. Oavsett om vi tycker om det eller inte är vi alla en del av detta, så när vår jord är förorenad, är även vår mat förorenad, och det gäller också oss människor.

För de allra flesta av oss är det omöjligt att äta sig till allt som vi behöver för att fungera optimalt både fysiskt, psykiskt och mentalt. Därför är det viktigt att ta bra kosttillskott. När du investerar i din hälsa med olika kosttillskott är det viktigt att du är uppmärksam på tillskottens kvalitet och biotillgänglighet.

En hälsosam bas kan bestå av ett multivitamin-/mineraltillskott som t ex Omnimin, Longo Vital och Mivitotal.

Även de viktiga fettsyrorna hör till ditt basprogram. Vill du ha en allround-oljekapsel med både omega 3-6-7-9 kan jag nämna Epa-Gla+ från Biosym. Omega 3 från Pharma Nord, CardiOmega och e-Epa från Tolonen. Du kan också ta omega 3 i flytande form och i veganska versioner.

Vill du ha mer energi?

Är du över 40 år kan du lägga till Q10. Vi bildar själva Q10 i levern men i 20-årsåldern börjar produktionen att minska. Q10 finns i alla kroppens celler och stärker bland annat hjärtmuskelns pumpkraft. Q10 finns särskilt i cellernas mitokondrier, som är cellernas kraftverk. Tar du kolesterolsänkande läkemedel med statiner måste du vara extra uppmärksam på Q 10. En av biverkningarna av statiner är nämligen att de minskar produktionen av Q10 i levern, vilket ofta orsakar trötthet, ömma muskler och leder m.m.
Kroppen har dock relativt svårt att ta upp Q10. Då Q10 är fettlösligt tas det bäst upplöst i någon annan form av olja. Den vanligaste formen av Q10 är Ubiquinon. Du kan också välja den reducerade versionen av Q 10-Ubiquinol. Om du tillhör kategorin äldre eller om du har ett känsligt tarmsystem, problem med levern eller/och bukspottkörteln, kan det vara en fördel att ta den reducerade formen av Q10.

Är du glömsk?

Glömmer du bilnycklarna, solglasögonen eller lägger plånboken i kylen? Här följer några exempel på vad du kan lägga till när du vill stärka hjärnans funktion.

Jean Carper kallar E-vitamin för super-hjärn-piller. E-vitamin neutraliserar bland annat fria radikaler, hjälper till vid signalöverföring, hämmar blockering av blodkärl och håller blodkärlen smidiga, samt stärker immunförsvaret.

Ett av de mest grundligt testade ämnena vid svagt minne heter Ginkgo Biloba. Detta är en produkt som framställs av extrakt från tempelträdets löv. Ginkgo Biloba ökar cirkulationen och tillförseln av blod och syre till hjärnans kapillärer.

Lion´s Mane är en svamp som påverkar hjärncellerna betydligt. Den innehåller bioaktiva ämnen med positiv effekt på hjärnan, hjärtat och tarmsystemet. Det finns undersökningar som visar att den förmodligen också kan ha en bra förebyggande effekt på demens och Alzheimers.

Omega 3 hjälper till att hålla hjärnan i god form. Dricker du aningen för mycket alkohol finns det en del forskare som menar att fiskolja kan hjälpa till att skydda hjärnan från alkoholrelaterade skador. Omega 3 spelar en mycket viktigt roll för både hjärnan och sinnet, och rent generellt får vi i oss alldeles för lite omega 3.

Tarmbesvär

Cirka 70–80 procent av vårt försvarssystem finns i vårt tarmsystem, så det är nog en bra idé att se till att tarmsystemet är friskt. Tarmbakterierna spelar en viktig roll för upprätthållandet av ett friskt immunsystem. Observera också att det bildas flera olika B- och K-vitaminer i en frisk tarm. Antibiotikabehandling skadar de friska tarmbakterierna och försvagar därmed ditt immunsystem. Har du nyligen gått igenom någon slags antibiotikabehandling är det en bra idé att återetablera dina tarmbakterier. Det gör du genom att ta probiotika. Det finns flera olika produkter som t ex: Omni Vegan Biotic Balance från Biosym och Multidophilus från Solaray samt Vita Biosa. Vita Biosa är en flytande mjölksyraprodukt som innehåller en samling hälsosamma bakterier och andra mikroorganismer som delvis rensar upp i den dåliga tarmfloran samtidigt som den gör tarmens slemhinnor täta och friska.

Lider du av förstoppning kan det vara en bra idé att ta Lepicol eller Husk. De innehåller både fibrerna psyllium, inulin och mjölksyrabakterier.

Klimakteriet

Orsaken till värmevallningar är en obalans som utlöses av brist på hormonet östrogen, av vilket det bildas mindre efter klimakteriet.
Det finns många bra kosttillskott som kan hjälpa vid besvär.

Chello Forte är en av de mer kända produkterna som hjälper vid värmevallningar och nattliga svettningar. Till skillnad från andra produkter innehåller Chello en ”bukett ” av växtextrakt som har varit kända och använts för detta ändamål i flera decennier.

Regomeo från Herrens Mark är ett flytande kosttillskott med fermenterat rödklöverextrakt med tillsatt citronbalsam, salvia och pepparmynta. Örterna är noggrant utvalda för att avhjälpa problem relaterade till klimakteriet.

Omega 7, som kommer från havtornsbärsextrakt, kan vara till stor hjälp för känsliga och torra slemhinnor. Var noga med att äta nyttigt – grönt, bönor, linser och frön som t ex pumpafrön, solrosfrön och sesamfrön, som förser kroppen med växtöstrogen.

Se till att få daglig motion och skona din lever från för mycket alkohol samt begränsa ditt kaffedrickande. Försök att undvika stress så mycket du kan.

Trötta ben

Många lider av trötta och tunga ben och har haft det riktigt svårt under den gångna, mycket varma sommaren. Bio-Pycnogenol från Pharma Nord som utvinns ur fransk tall kan hjälpa vensystemet. Det har gjorts många kliniska studier som har visat en positiv effekt av Pycnogenol vid olika problem i benens vensystem. Bland annat har det visat sig stärka kapillärerna. Jag tror själv på att användandet av Pycnogenol har minskat förekomsten av flera åderbråck på mina egna ben. Jag tar det t ex alltid i lite större doser inför och under längre flygresor, just för att förhindra svullna ben och åderbråck, och därav också blodproppar.

Andra produkter som kan nämnas är Aesculaforce från Vogel, som innehåller hästkastanj. Active Legs, med tallbarksextrakt och röda vinblad från New Nordic.

Som avslutning vill jag säga att jag anser att rätt kosttillskott är en bra investering i vår hälsa och att det är värt varenda cent, och när vi har det är vi redo att möta hösten på ett bra sätt.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.