Han har sålt fler än 40 miljoner fysiska skivor i hela världen, har fler än 800 miljoner streams, fler än 70 listettor och han har varit Grammynominerad flera gånger. Han har nått riktigt stora framgångar i Japan och Korea, och framgångar med hitlåtar i Europa saknas inte heller, bara för att nämna en bråkdel av vad som finns i hans portfolio.
Personen ni får möta här denna månad är musik. Ja, han skapar till och med musik när han sover.
Dröm stort
Jag möter Andreas ”Stone” Johansson i Almuñécar en solig förmiddag. Han befinner sig i Spanien för att delta på låtskrivarcampet Costa Tropical Music Camp, som arrangeras av låtskrivaren och textförfattaren Janett Jensen. Det var förövrigt med Janetts hjälp som Andreas fick ut sin andra låt och hon är den första förlagspersonen som hjälpte Andreas med kreativa tips och vägledning. Andreas är nu inte på låtskrivarcampen för att själv skriva musik utan för att, liksom Janett, inspirera och vägleda andra i deras musikskapande. För är det något som Anderas kan, så är det just musik.
Andreas är i dag både låtskrivare, producent, musiker och artist. Han skriver låtar, sjunger och spelar piano, gitarr och bas, och flera andra instrument, piano är dock hans huvudinstrument. Det är också piano som var hans första instrument. Hans pappa kom hem med en keyboard när Andreas var 4 år, och på den vägen är det.
”Det konstnärliga har jag hemifrån. Båda mina föräldrar är konstnärliga, men ingen av dem jobbar med något konstnärligt. Jag har dock alltid vetat att jag vill syssla med musik – det är uttrycksfullt och estetiskt; låtar är som poesi, skivomslag är konst… det är skapande. Jag har också alltid fått stöd hemifrån och mina föräldrar har alltid sagt: ’Dröm hur stort som helst. Siktar du mot solen så kommer du minst till månen’”, berättar Andreas med ett leende och lägger till: ”Jag kör min stil och i slutändan handlar framgång om hur många gånger man orkar resa sig.”
Mycket musik som vill ut
Att le är något som Andreas gör under hela vårt möte. Han är vänlig och känns harmonisk och lugn, nästan lite blyg, vilket är lite svårt att få ihop med tanke på den världsartist som han är. Han är 42 år och han är lika säker på att han vill fortsätta att syssla med musik nu som när han stod och klinkade på sin pappas keyboard. ”Det finns så mycket som vill ut. Jag får aldrig skrivkramp och jag vaknar till och med mitt i natten och bara måste skriva. Och jag vill göra allt. Jag vet att jag måste lägga band på mig själv, annars blir det övermäktigt, varför jag har satt i system att jobba t ex tre veckor effektivt varefter jag tar helt ledigt i en vecka. Hemma har min fästmö och jag en överenskommelse om att jag, när jag inte jobbar, verkligen ska vara närvarande”, förklarar Andreas om balansen mellan arbete och privatliv.
Hemligheten bakom framgångarna
”Det finns ingen hemlighet mer än att jag aldrig ger upp. Jag visste tidigt vad jag ville. I dag är branschen fantastisk för allt är tillgängligt. Vem som helst har tillgång till program till att skapa och släppa musik. Man kan ha en studio hemma och man behöver inget skivbolag.
Sedan tror jag att inspirationen till att nå fram är lika stor i dag som förr men att dagens ungdomar ger upp lättare. Själv uppfostrades jag till att kämpa för det jag ville. Mitt tips till att lyckas, oavsett vad det handlar om, är därför: Ge inte upp! Bli genuint bra på det du gör – lär dig det på riktigt. Skrapa inte bara på ytan utan djupdyk och lägg ner de timmar som krävs på att nå dit du vill”, säger den framgångsrika musikern med allvar i rösten. Så förklarar han sig själv med följande: ”Jag frågar ibland folk vad de hade velat om de hade skrivit den världskända låten Billie Jean – bli känd men inte få en krona eller bli stenrik men förbli okänd. Jag själv blir glad om jag tjänar pengar på det jag gör, men för mig är det viktigare att beröra.”
22 år som framgångsrik musiker
Andreas har inte blivit musiker över en natt. Som redan sagts började han klinka på sin pappas keyboard varefter det blev piano och sång. Sedan blev det musikgymnasium, gospelmusik på folkhögskola och studierna avslutades med examen vid Musikhögskolan i Malmö.
I 20-årsåldern kom han i kontakt med ett skivbolag som jobbade mot den asiatiska marknaden och Andreas fick sin första Japan-etta. Därefter hade han fria tyglar att skapa den musik han ville. Så fick han stor framgång i Korea, bland annat med pojkbanden Exo och Super Junior, som han skrivit och producerat för, innan han återvände till Skandinavien. Därefter har han deltagit i den svenska Melodifestivalen med inte färre än åtta låtar, t ex vannn han med låten Too Late For Love med John Lundvik 2019, och i den norska motsvarigheten med tio. Hans största tillgång förklarar han själv är att han kan arbeta med ett brett spektrum musikstilar, så en direkt genre är svår att placera honom i, även om många gärna placerar honom i pop-facket.
Det största som han gjort inom musik, enligt honom själv, var när hans kompis en dag ringde och berättade att dennes pappa hade gått bort. Det känslosamma samtalet resulterade att de båda vännerna skrev en låt om det. Låten kom att spelas in av ett koreanskt pojkband och sålde platina, även Celine Dion var intresserad (men det blev aldrig något av det). Några år senare spelade Andreas själv in den, dock utan nämnvärd framgång. Men plötsligt, en tid senare, fick den 1,5 miljoner streams, speciellt i USA, och många lyssnare kontaktade Andreas för att berätta att de också förlorat någon och att låten berörde.
Låten heter Never Got to Say Goodbye och finns att streama på bland annat Spotify. ”Den låten kommer från hjärtat, riktiga känslor går inte att fejka, det märker lyssnarna”, säger Andreas, som blir märkbart rörd av minnet.
Framtiden och AI
Oavsett vilket bransch man är verksam inom i dag är det nästan omöjligt att inte prata om AI, som ju också tar sin plats i musikbranschen. Detta är något som Andreas har funderat kring: ”Om 10 år tror jag att all populärmusik är skriven av AI med vägledning av människor. Dock – AI kan imitera konst men AI kan inte skapa sann konst. AI kan inte skapa känsla som människor kan. Men helt klart är att mainstreammusik kommer att skrivas av AI, men jag tror inte att något som Beatles Yesterday skulle kunna skrivas av AI”. Han drar en parallell till när autotune-tekniken vann mark: ”Autotune får dem som är dåliga att låta bra, men får dem som redan är bra att låta ännu bättre. Jag är övertygad om att AI kommer att bli ett stort verktyg inom musikbranschen, liksom inom många andra branscher.”
Och så det där med namnet…
Namnet ”Stone” kom till då många kallade honom just ”Stone” när han var i USA, av den enkla anledningen att hans fullständiga namn är Sten Andreas Johansson.
Framgång handlar om hur många gånger man orkar resa sig.
Sikta mot solen så kommer du till månen.
Låten kommer från hjärtat, det märker lyssnarna.
Kort info
Namn: Andreas ”Stone” Johansson
Född: 1981 i Arlöv
Familj: Fästmö, dotter, hund och kanin
Bor: Malmö
Gör: Låtskrivare, producent, musiker och artist
Övrigt: Andreas älskar stark mat och kallar sig själv en ”riktig chilinörd”. Han vill gärna ha massa koriander och chili, till den grad att det är en utmaning att äta det.
Andreas och Spanien
En Sueco träffar Andreas när han är i Almuñécar och bara några dagar efteråt ska han tillbaka hem till Malmö. Men faktum är att han nyligen köpt en bostad i Rojales, utanför Alicante, där han hoppas kunna spendera en hel del tid med familjen. Dessutom sneglar han med sin musik mot den spanska marknaden.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001