Jag rekommenderar ett kosttillskott till en kund och säger att produkten är en viktig antioxidant. Kunden tittar på mig och säger: ”Det pratas om antioxidanter överallt och efterhand är det svårt att veta vad man ska tro. En dag skrivs och sägs en sak, och så en annan dag något annat. Gör de någon nytta för oss? Och vad gör antioxidanter egentligen?”

Det är verkligen svårt att förhålla sig till alla de många hälsotips som dyker upp i mängder varje dag.

Fria radikaler

Antioxidanter är ämnen som motverkar oxidation och skyddar oss därmed från de skadliga effekterna av fria syreradikaler genom att neutralisera dem.

Fria radikaler är kemiska ämnen som skapar den nedbrytande oxidationen som sker överallt i vår kropp och i naturen. Fria radikaler bryter långsamt ner dina celler. Även om deras livslängd är kort kan de orsaka mycket skada. Man tror att de angriper våra celler 100 000 gånger per sekund.

I viss utsträckning är dock fria radikaler också viktiga för då inga kemiska reaktioner kan ske i kroppen utan dessa. De hjälper bland annat mot virus- och bakterieangrepp. Men när de fria radikalerna börjar ackumuleras blir de farliga. Då börjar de nämligen bryta ner våra blodkroppar, vår hjärna, enskilda celler och även vårt DNA. När vi åldras ökar skadorna av fria radikaler och experter tror att 99 procent av vår åldringsprocess beror på fria radikaler.

En stor faktor som främjar effekterna av fria radikaler är rökning (även passiv), vilket bidrar till ett för tidigt åldrande av huden. Cigarettrök är fullt av fria radikaler. Rökare har ofta så mycket rynkor att det motsvarar 10 år mer jämfört med icke-rökare. Som rökare är man även mer utsatt för ögonsjukdomar som t ex både grön och grå starr eftersom de fria radikalerna också bryter ner vävnaden i ögonen.

Annat som påverkar oss med fria radikaler är luftföroreningar, stress, skräpmat, läkemedel, kemikalier m.m.

Antioxidanter

Antioxidanter är ämnen som, som nämnts ovan, motverkar oxidation och dessa måste tillföras kroppen antingen genom kosten eller en blandning av kost och kosttillskott.

En del forskare tror att mängden antioxidanter i vår kropp spelar en avgörande roll för hur länge vi lever. Det finns forskare som har menar att antioxidanter kan föryngra ett åldrande immunsystem. När vi åldras blir vårt immunsystem sämre, vilket gör oss mer mottagliga för sjukdomar.

Det är viktigt att vi får i oss antioxidanter flera gånger om dagen, mest från grönsaker och frukt, grönt te, vitlök, gurkmeja, m.m. men även genom en del tillskott. Antioxidanterna måste tillföras flera gånger under dagens lopp, eftersom de snabbt försvinner ut ur kroppen igen, med undantag för några som stannar längre.

Antioxidanter skyddar mot tungmetaller och andra gifter och sjukdomar. T ex ger antioxidanter ett betydande skydd mot utvecklandet av gikt.

Antioxidanter behövs för att kontrollera den kemiska delningen av kolesterol, hur mycket vårt LDL (det dåliga) man har jämfört med HDL (det bra).

Kosten

Se till att få så ren mat som möjligt. Ekologisk mat innehåller färre gifter och fler näringsämnen.

Se till att äta rikligt med färska grönsaker och frukter. Antioxidanter bör främst komma från kosten och kompletteras med bra kosttillskott.

Paprikor är rika på antioxidanter som stärker din kropp. Morötter innehåller mycket betakaroten som är en bra antioxidant. Det finns också många andra karotenoider i grönsaker som broccoli, grönkål, spenat och lök och vitlök har massa fytokemikalier, som fungerar som antioxidanter.

Apelsiner och andra citrusfrukter är fyllda med både C-vitamin och kalium. Röd grapefrukt innehåller mycket lykopen. Russin, bär, särskilt blåbär och aronio, är packade med C-E-vitaminer och vissa fytokemikalier, som också hjälper till att minska fria radikaler. Aronia, de små svarta bären, anses vara en av de starkaste antioxidanterna i världen.

Se till att få i dig bra fetter, men var medveten om att de bäst intas med antioxidanter. Det är antioxidanterna som håller fetterna i fin form för deras specifika effekter. Fetter kan, utan antioxidanter, förvandlas till giftigt härsket fett.

Ät goda nötter av bra kvalitet och gärna även solrosfrön, pumpafrön, linfrön och sesamfrön.

Kom också ihåg färska örter som oregano, dill, rosmarin och pepparmynta. De rankas högt på antioxidantlistan.

När det kommer till kött kan det vara bra med kohjärta, kycklinglever och fisk som lax, makrill och sardiner.

Drick grönt te av bra kvalitet, det innehåller bra antioxidanter.

Kosttillskott

Jag älskar antioxidanter och ser till att få i mig riktigt många. För mig är det mycket viktigt att äta så rent som möjligt, och jag kompletterar med viktiga antioxidanter som kosttillskott.

Som bas använder jag ett nätverk av antioxidanter. Jag fördelar mina kosttillskott så att jag tar dem tre gånger om dagen. För att göra det enkelt har jag en doseringslåda som jag fyller på en gång per vecka. Då blir det lättöverskådligt och även lätt att ta dem i samband med måltider för att få optimal effekt. Jag tar dem alltid med ett glas vatten.

Jag ser till att basen som jag tar är en bra och lättupptaglig multivitamin/mineral utan järn, eftersom jag har passerat åldern för när det behövs järntillskott. Multivitamin utan järn rekommenderas även till män. De viktigaste vitaminerna som fungerar som antioxidanter är A-C-E och en del B-vitaminer, som också är viktiga för antioxidanternas funktion.

Jag växlar ofta mellan olika antioxidanter. Den dagliga dosen är genomsnittlig utöver det dagliga multivitaminet och ett naturligt E-vitamin. Var noga med att få naturligt E-vitamin. Enligt mig fungerar det bäst. Ett naturligt E-vitamin beskrivs som ”d-alfa-tokoferol” medan ett syntetiskt beskrivs som ”dl-alfa-tokoferol”.

Q10 tar jag som ubiquinol. Jag tar 100 mg två gånger om dagen. Q10 är en viktig antioxidant. Oavsett om du väljer Q10 i oxiderad form eller som ubiquinol, som är Q10 i reducerad form, är det viktigt att låta det gå fyra timmar emellan att man tar kapslarna för att uppta det bäst.

Vi bildar själva Q10 i kroppen, men denna egna produktion minskar med åren. Så med åren och i krissituationer bildas inte tillräckligt med Q10, varför det är bra med ett extra tillskott. Q10 är särskilt känt för att stötta hjärtat och skydda kolesterol och kärlväggar från åderförkalkning.

Alfa-liponsyra är också en av mina favoriter. Dosen är lite olika, men jag tar 250 mg om dagen. Alfa-liponsyra är en cellskyddande antioxidant som hjälper alla kroppens celler. Den är särskilt känd för sin positiva effekt hos personer som har diabetes, då den hjälper till med att förebygga senkomplikationer som neuropati, som orsakar domningar i armar och ben. Det är en antioxidant som lätt passerar blod-hjärnbarriären. Det hjälper också till att ta bort tungmetaller som aluminium, kvicksilver och bly från hjärnan. Således regenererar det andra antioxidanter som C- och E-vitamin. Mycket tyder på att det också är bra för flera andra saker som bland annat minnet och grå starr.

E-vitamin fungerar bäst med C-vitamin, men selen är också mycket viktigt. Så ge din kropp ett brett spektrum kosttillskott. Det är en bra investering i din hälsa.

Selen, Ginkgo Biloba, Astaxanthin och Pycnogenol är alla kosttillskott som ofta ingår i mitt antioxidantprogram.

Tips

Var försiktig med för mycket sol. Det ökar fria radikaler och bidrar till att det bildas rynkor.

Se till att få bra motion, men undvik extremträning. Det kan öka effekten av fria radikaler.

Undvik stressiga situationer så mycket det går. Lever du ett liv med konstant stress är det viktigt att du granskar ditt liv och lär dig att hantera stressen på ett klokare sätt, så att kroppen också får välbehövliga perioder av vila och därmed minimerar de skadliga effekterna av stress.


Av Anni Dahms
Artikeln är hämtad från Annis bok ”Vitalitet och livsglädje”.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.