Under de sköna vårmånaderna utvecklas naturen mycket, mycket vackert. Träd och buskar slår ut i all sin prakt, med färgglada blommor och gräs. Som ett äkta majbarn är detta den årstid som jag tycker allra bäst om. Jag kan helt enkelt inte få nog av naturens grönska som återvänder efter vintern. Men för en del människor associeras vårmånaderna med obehag som säsongsbunden pollenallergi, även kallad allergisk rinit, då de reagerar på pollen från träd, buskar och gräs, som i regel börjar i februari och som sedan kan fortsätta ända till september.

Kroppen hos pollenallergiker reagerar på saker som annars är normala. Säsongsbunden allergi mot pollen lokaliseras till slemhinnorna i de övre luftvägarna samt ögonen.

Symptom

Symptomen kan vara många, nästan som från en kraftig förkylning med röda, kliande ögon, kliande näsa och mun, rinnande näsa, nysningar, väsande andning och torrhosta, samt ofta även huvudvärk och kraftig trötthet.

Tillhör du denna grupp bör du ta väl hand om dig själv. Tillstånden kan eventuellt utvecklas till astma, liksom att många hjärtpatienter känner besvär denna tid på året. Det har gjorts åtskilliga undersökningar som visar flera fall av hjärtinfarkt i samband med pollenallergi under pollensäsongen, speciellt under maj och juni, då halten av gräspollen som regel är som högst. The American Heart Association varnar sina hjärtpatienter och säger att de ska ta extra väl hand om sig själva dessa månader.

Immunsystemets reaktion

Den säsongsbundna allergin är immunsystemet som löper amok. Immunsystemet ser pollen, damm och liknande på samma sätt som det ser bakterier och virus som hot, som det ska bekämpa. Så när du andas in pollen, som är så små att de svävar runt i luften, börjar reaktionen, och mastcellerna i näsan och ögonens slemhinnor frigör histamin när pollen kopplas till IgE på mastcellens yta. Därefter framkallar histaminet en inflammation i slemhinnorna och så uppstår symptomen.

Det uppskattas att cirka 20 procent av alla människor med pollenallergi utvecklar astma vid ett senare tillfälle.

Det är helt normalt att de flesta av oss har någon inflammation i kroppen, men när det handlar om en rimligt kraftig pollenallergi är det viktigt att du tar hand om dig själv och reducerar inflammationen så mycket du kan, både i allmänhet men även med tanke på ditt hjärta och kretslopp, samt i förebyggande syfte – för att undvika utvecklandet av astma.

Kosten

Ät bra och näringsrikt. Socker, vitt bröd och pasta bidrar till att bryta ned ditt immunförsvar.

För att bygga upp ett bra immunförsvar ska du hålla dig till bra och näringsrik mat. Ät färska och ekologiska råvaror. Den ekologiska maten är fri från pesticider och andra kemikalier, som påverkar hälsan negativt. Jag är av uppfattningen att vi blir gladare och stabilare i vår vardag när vi äter ekologiskt.

Undvik fabricerad samt all raffinerad mat och dåliga fetter.

Det allra bästa du kan göra är att se till att din mat, så långt det är möjligt, består av ekologisk frukt och grönt, fisk och ekologiskt kött samt bra fetter, t ex en bra olivolja och Omega-3/Omega-6-oljor och drick vatten av bra kvalitet. Vi består av 70 procent vatten, så drick ett par liter om dagen. Det håller näringsämnena upplösta och transporterar bort slaggprodukter.

Ät rikligt med frön och nötter. Låt även gärna lök ingå i din dagliga kost. Lök innehåller speciellt en bioflavonoid, Quercetin, som är bra mot pollenallergi.

Drick gärna te på brännässla. Det är bra mot hösnuva.

Vi lever i ett land med den godaste och hälsosammaste olivoljan. Den är också rik på antioxidanter och många forskare menar att den även minskar gener som främjar inflammation. Använd olivolja till sallader, i såser, till alla sorters grönsaker. Bara fantasin sätter gränser.

Korsallergi med mat

Lider du av pollenallergi kan du eventuellt ha korsreaktioner eller korsallergi med en del livsmedel, dvs. att du kan få allergiska symptom när du äter en del livsmedel – en del frukter, grönsaker, nötter och kryddor.

När du får en korsreaktion med livsmedel uppfattar du det oftast som klåda och lätt svullnad i läpparna. Klådan kan eventuellt kännas i halsen eller i öronen. Upplever du en plötslig och kraftig svullnad i svalg och hals ska du naturligtvis kontakta eller uppsöka läkare omgående.

Lider du av t ex gräspollenallergi kan du kanske uppleva korsreaktion mot jordnötter, apelsin, tomater och ärtor.

Som regel kan du hitta en lista på ditt eget språk över vilka livsmedel som oftast ger korsreaktioner med vilka träd, buskar och växter. För information på svenska kan du t ex se pollenkoll.se och allergiguiden.com.

Dessa är inte menade att ge listor över livsmedel som du ska undvika, utan mer som vägledning över livsmedel som eventuellt kan ge dig symptom.

Förslag på olika kosttillskott

 • Se till att ta en bas med en multivitamin/mineralprodukt av bra kvalitet. Mineraldelen får gärna innehålla både molybden och zink. Zink är ett livsviktigt spårämne.
 • Komplettera med de essentiella oljorna, gärna Omega-3 och Omega-6 i en bra kombination. Jättenattljus har visat sig att trycka undan den inflammatoriska reaktionen i slemhinnorna.
 • Ta gärna ett extra tillskott av B-vitamin. B-vitamin bör tas i en form där alla B-vitaminer är tillsatta. B6 verkar som ett antihistamin och kan tas i lite extra styrka. B5 (pantotensyra) stärker binjurarna och motverkar allergi, även här kan det ökas efter behov. Har din kropp brist på de två sista B-vitaminerna förstärks de allergiska symptomen.
 • C-vitamin är ett naturligt antihistamin, som bör tas i relativt stora doser under pollensäsongen, gärna 1 000 mg 2–3 gånger dagligen. Fördela doserna över dagen. C-vitamin har bäst effekt om det tas med bioflavonoider.
 • Ta gärna lite extra A-vitaminer, som stärker slemhinnorna. Är du gravid bör du vara noga med att inte överdosera A-vitaminer.
 • Eventuellt kan betakaroten ersätta A-vitaminerna.
 • Tillskott med extra kalk och magnesium är också bra mot allergi. Magnesium stabiliserar mastcellerna så att de inte frigör histamin lika lätt.
 • D-vitamin skyddar slemhinnorna och stärker immunförsvaret.
 • Vitlökskapslar kan också hjälpa.
 • E-vitaminer kan, liksom C-vitaminer, sänka halten av histaminer i blodet ihop med andra ämnen som bidrar till att framkalla allergi.
 • Pycnogenol, som är ett extrakt från barken av det franska pinjeträdet Pinus Maritimus, kan många gånger hjälpa vid en säsongsbunden pollenallergi. Varje år tar en av mina söner tillskott av Pycnogenol, och blir helt symptomfri. Dessutom medverkar Pycnogenol även till att förebygga blodproppar.
 • MSM (methylsulfanylmethane) motverkar och reducerar allergiska reaktioner. Effekten av MSM förstärks om du även tar C-vitamin.
 • Många personer med pollenallergi har störning i tarmfloran. Om du saknar vissa fördelaktiga bakterier kan det förvärra en allergi. Ta därför gärna ett tillskott med mjölksyrebakterier.
 • Ett tillskott med Q10 kan eventuellt också hjälpa.

Tips

Är du pollenallergiker ska du inte gå ut och klippa gräset direkt. Nyklippt gräs kan utlösa hösnuva. Håll dig i stället inomhus så mycket som möjligt eller nära havet, där det inte är så mycket pollen i luften. Håll fönster och dörrar stängda. Det är viktigt att hålla fönstren stängda nattetid, då pollen frigörs i speciellt stor mängd tidigt på morgonen. Har du varit ute är det en bra idé att byta kläder och ta en dusch när du kommer in.

I många fall kan det ge bra effekt att få behandling hos en zonterapeut eller akupunktör. Ett besök hos en kiropraktor kan också vara en bra idé.

Undvik alla ämnen som kan irritera slemhinnorna. Vissa tål inte rök från grillen, rök från öppna spisen och tobaksrök. Andra reagerar kraftigt på dofter, som t ex parfym. Många, som inte tål syntetisk parfym, tål dock dofter från essentiella oljor.

Earthing, även kallat grounding, är när du går barfota i naturen. Kanske inte det bästa att göra om du har svår pollenallergi, men tål du lite pollen, så gör det. Earthing har en fantastisk effekt på nervsystemet, Jag tycker mycket om det, och praktiserade det när jag var på semester senast. Då var jag ute och gick barfota i vattenbrynet och senare i havet, där det var sand. Det är en härlig känsla och jag märkte det tydligt på mitt kretslopp.

Varför jag nämnder det i samband med pollenallergi är för att pollenallergiker ofta känner att de har det dåligt fysiskt, är lite irriterade och otåliga gentemot deras omgivning, vilket kan leda till onödig stress. Om så är fallet hjälper Earthing till med att minska stressen.

Om hösnuva skriver Louise Hay:

Känslomässig förstoppning.

Rädsla för det formella.

Känner sig förföljd.

Skuldkänsla.

Ett nytt tankemönster som kan vara bra är: Jag är ett med ALLT I LIVET. Jag är alltid trygg.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.