Vad är kronisk trötthet?
Kronisk trötthet är ett tillstånd av uttalad trötthet och utmattning under mer än 6 månader. Nyckelord vid kronisk trötthet är: trötthet och utmattning som inte går över med vila eller sömn.
Många människor tror att ålder är en orsak till trötthet. Detta kan delvis stämma. Det stämmer att vår ämnesomsättning och vår kropps avgiftningsförmåga avtar med åldern. Därför är det viktigt att du spenderar mer tid på och tar hand om din kropp samt tänker på att behandla din kropp med kärlek, men hänsyn till att den ska hålla hela ditt liv. I gengäld belönar din kropp dig på det allra vackraste sättet.
Orsaker till trötthet
Hör du till dem som har levt på snabbmat och mat fylld med bekämpningsmedel, kemikalier, tillsatser, konserveringsmedel, föroreningar, onödiga läkemedel m.m. är det helt logiskt att kroppen förr eller senare ropar ”ge akt” genom att visa att det finns gränser samtidigt som den låter varningsklockorna ringa i form av trötthet.
Levern och njurarna har fått nog och har svårt att klara sina livsviktiga uppgifter. Till det tillkommer kanske ett mycket stressfyllt arbete, där det är svårt att få ihop privatlivet med familj och barn med arbete, och då är svårt att finna harmoni.
Därför, om din trötthet är långvarig, om du känner dig trött trots en lång natts sömn och om du redan är helt utmattad när det blir eftermiddag, kan det vara viktigt att uppmärksamma ditt matsmältningssystem tillsammans med levern och njurarna. Tröttheten kan kännas både mentalt och fysiskt och kan eventuellt visa sig i form av smärta i leder, bindväv och muskler.
Orsakerna till trötthet kan vara många, för trötthet kan många gånger också vara symptom vid sjukdom, bland annat efter en allvarlig infektion.
Vid långvarig trötthet bör du naturligtvis låta din läkare undersöka dig och om det behövs ska extra uppmärksamhet läggas på tarmflora, matsmältning, njur- och leverfunktion. Se också till att det tas olika blodprov med blodprocent, CRP, blodsocker, och jag anser att även ett test för borrelia bör ingå.
Jag anser dessutom att det är oerhört viktigt att du har en läkare som du litar på och som du känner tar dina symtom på allvar. Ofta visar det sig att orsaken bakom trötthet kan vara en ämnesomsättningssjukdom, järnbrist, candida-svamp, förgiftning med tungmetaller, elöverkänslighet från t ex mobiltelefonmaster, mobiltelefoner, radio- och tv-sändare m.m.
Störningen kronisk trötthet ses oftare hos kvinnor än män och minst hos barn och ungdomar.
Vägen till bättre livsstil och kostvanor
Oavsett om du hittar en orsak till kronisk trötthet är det av yttersta vikt att du verkligen tar en ordentlig titt på din livsstil. Det kan vara att den behöver omvärderas helt. Se till att du har tid till att ta det lugnt. Var hård och sortera mellan sådant som är nödvändigt och sådant som du gör för att vara snäll. Lyssna på dig själv. Lär dig att säga nej, även om det är eventuell kan leda till en del konflikter. Jag tycker ofta att de människor som jag möter med kroniska trötthet är medlemmar i den ”trevliga skolan” och har svårt att ta en konflikt samt säga nej. Tro på dig själv och vet att det är du själv som bäst vet var skon klämmer.
Om du tar läkemedel bör du vara medveten om att en av biverkningarna av medicinen kan vara trötthet eller att du eventuellt är allergisk mot produkten. Det kan vara särskilt tydligt om medicinen är levertoxisk. Tala med din läkare om det, för att eventuellt testa en annan produkt.
Det uppskattas att cirka 50–85 procent av alla människor som lider av kronisk trötthet är intoleranta mot något livsmedel. Det uppskattas att 1–3 procent av frågorna som läkare får beror på trötthet.
Se till att din kost är så hälsosam som möjligt, att den är full av både vitaminer, mineraler och proteiner, fibrer samt fri från vitsocker och andra sockersubstitut. Så bort med alla typer av produkter med socker såsom kakor, kex, snacks och de farliga croissanterna. Om det finns några livsmedel som du känner dig beroende av är det klokt att ta en närmare titt på dessa för att se om de kanske kan vara fel för dig. Det kan t ex vara olika sorters cola, drycker med guarana m. m.
Var också försiktig med koffeinhaltiga drycker som kaffe, choklad och liknande. Många människor dricker dessa drycker då de ger omedelbar energi, men på lång sikt kan de i stället medverka till att trötta ut binjurarna och rubba ett känsligt blodsockersystem.
Samma sak gäller alkohol.
Är det möjligt är det bra att välja ekologiska produkter.
Många känner att de mår bättre av glutenfri kost, men mejeriprodukter, ägg och vitt socker kan också orsaka problem.
Det kan vara bra att föra en kostdagbok ivilken du skriver ner allt du äter och dricker varje dag. Kanske kan du även ha en liten rubrik för oväntade, stressiga upplevelser och hur det gick till. Utifrån kostdagboken kan du blixtsnabbt få reda på om det finns några bestämda livsmedel som du är känslig mot. Jag möter många som säger att deras välbefinnande har förbättrats betydligt sedan de ändrat sin kost och låtit det bli en av de högsta prioriteringarna i deras liv.
Kosttillskott
Livet är alldeles för kort för att låta trötthet förstöra det.
Om du eller din läkare inte hittar en bestämd orsak till din trötthet kan du försöka stärka dig själv med bra tillskott.
Se till att ta en multivitamin/mineralprodukt av bra kvalitet laddad med bra antioxidanter.
Det kan vara bra att ta extra antioxidantskydd som selen, zink, extra C-vitamin, E-vitamin, betakaroten, B6 och Q10.
Var särskilt uppmärksam på att ta extra tillskott med Q10 om du tar någon typ av kolesterolsänkande medicin, som bromsar upp din egen produktion av Q10. Brist på Q10, även känd som cellernas kraftverk, kan orsaka stor trötthet, något som jag själv har varit med om. Dos mellan 100 och 300 mg om dagen. Det kan göra mirakel. En undersökning har visat att 80 procent av personerna som kände sig kroniskt trötta hade brist på Q10.
En ytterligare hjälp till cellernas kraftverk är aminosyran Acetyl-L-Karnitin. En kombination av Q10 och Acetyl-L-Karnitin är definitivt en av mina dagliga favoriter för att hålla i gång energiproduktionen.
Se dessutom till att ta extra tillskott av vitamin D.
Det är bra med extra tillskott med starka B-vitaminer.
Se också till att ta tillskott med essentiella fettsyror (omega 3/6/7/9).
Det är alltid bra att ta tillskott med hälsosamma mjölksyrabakterier. Det är viktigt för ditt immunsystem liksom även för starka slemhinnor och bildandet av olika vitaminer att du har en bra tarmflora.
Även matsmältningsenzymer kan vara ett bra stöd.
Många personer som lider av kronisk trötthet lider även av trötta binjurar. Mot detta kan det vara bra med lite lakrits varje dag. Kom ihåg att lakritsen ska vara sockerfri. Du kan eventuellt använda lite ren engelsk lakrits i dina smoothies, eller så kan du äta några pastiller med 100 procent ren lakrits. Själv tycker jag mycket om det sistnämnda. Sådana står på alltid på mitt nattduksbord och jag njuter varje kväll av några samtidigt som jag läser en avkopplande bok innan det är dags att sova.
Andra kosttillskott som kan vara till stor hjälp är ginseng, Rhodiola, siberisk ginseng, Schisandra och Ginkgo Biloba.
Har du en känsla av att dina trötthetssymptom beror på en förgiftning kan det vara till stor hjälp att ta ytterligare tillskott av Chlorella under en tid. Chlorella har en avgiftande effekt och innehåller samtidigt alla vitaminer, mineraler samt aminosyror i naturlig form. Det är viktigt att du väljer en produkt av bra kvalitet.
Tips
En del vinterbadare säger att deras symptom på kronisk trött minskat betydligt efter att de börjat med just vinterbad.
Motion kan för en del som lider av kronisk trötthet vara helt otänkbart för att det känns som om just motion skulle förvärra tillståndet. Men det är viktigt att fortsätta att motionera. Så se till att motionera med korta vilointervaller. Sätt själv dina gränser och låt inte träningsälskande vänner provocera eller pressa dig.
Stavgång har visat sig vara en motionsform som ofta passar väldigt bra, men det är viktigt att man går stavgång rätt, så låt först en instruktör visa dig hur du gör det bäst.
Bra kompletterande behandlingar kan vara kraniosakralterapi (KST), fysioterapi utförd av en fysioterapeut som känner till sjukdomen väl.
Avslappnande massage och andra avslappnande behandlingar med t ex andning, yoga eller liknande kan också vara bra.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001