Är det sista gången de offentliga projekten spårar ur?

Är det sista gången de offentliga projekten spårar ur?

Spårvagnsförbindelsen mellan Torre del Mar och Vélez-Málaga är nu historia – definitivt.

De förfallna hållplatserna och de kilometerlånga spåren i vägbanorna finns kvar som ett sorgligt minne av de 40 miljoner euro som myndigheterna har kastat in ett värdelöst projekt. Spårvagnarna gick nämligen aldrig riktigt på räls. De låga befolkningssiffrorna och den begränsade trafiken mellan de två städerna har från början fått de potentiella bolagen bakom driften att gå stora omvägar runt projektet.

Spårvagnen i kommunen Vélez-Málaga är bara det senaste exemplet på ett offentligt projekt som spårat ur helt och hållet. Ibland är det regeringen som står bakom. Andra gånger är det regionerna eller kommunerna. Det finns också exempel på när de tre offentliga institutionerna försöker tillsammans. Då gäller det att snabbt dra på sig skyddsdräkten, för det slutar ofta med en explosiv bomb.

Man gör felkalkyleringar och man gör felmätningar. Det senare gäller för landningsbanan på flygplatsen i staden Castellón, mellan Barcelona och Valencia. Flygplatsen invigdes under stor pompa och ståt men champagnen fick snart en bitter eftersmak, för flygbolagen vågade inte lyfta eller landa på flygplatsen. Det var nämligen så att landningsbanan var för kort. I övrigt låg flygplatsen vackert mellan två bergskedjor, men det var just på grund av dessa som det var helt omöjligt att förlänga landningsbanan. Därför skulle man ha varit tvungen att bygga om den helt och hållet samtidigt som man skulle ha behövt ”flytta” terminalen några 50 meter. Det var en cirkus utan dess like. I dag är just denna cirkus bara öppen på onsdagar och söndagar kl. 10–18. Det finns nämligen inget behov över huvudtaget av en flygplats i Castellón, som ligger bara två timmars bilfärd från Barcelona och 50 minuter från den stora flygplatsen i Valencia. Allt har varit slöseri med skattepengar – precis som i Ciudad Real…

Ciudad Real är en liten stad, halvvägs mellan Málaga och Madrid, i Kastilien-La Mancha – en av landets mest glesbefolkade regioner. Med vetskapen att höghastighetståget AVE var på väg är det ett olöst mysterium hur man kunde ”investera” flera hundra miljoner euro på en flygplats precis där. Flygplatsen har nu förklarats i konkurs, utan att ett enda passagerarflygplan sätter sina hjul på landningsbanan. Man kan inte ha en flygplats utan en flygplatsoperatör och ingen operatör har ens varit i närheten av Ciudad Real. Få invånare och ett flexibelt AVE-tåg, som tar traktens ressugna till flygplatserna i Madrid och Málaga på bara en timme, gör nämligen en ny flygplats helt överflödig. Det är helt ofattbart att man inte lyckats se det. Lika ofattbart är det att de som är ansvariga kan komma undan med att slösa bort skattebetalarnas hårt intjänade skattepengar.

Dessvärre är vi inte mycket bättre här i Andalusien. Det finns många exempel på pinsamma, misslyckade projekt – men här jag ska bara nämna ett: tunnelbanan i Málaga. Efter 16 års arbete (!) kör nu tunnelbanan. Alla är glada – men jag allt annat än imponerad. Frågar du mig anser jag att Málaga varken har råd med eller behov av en tunnelbana. Det första går inte ens att diskutera, eftersom tunnelbanan inte har betalats. Den är finansierad – läs: man har lånat till en tunnelbana. Först lånade man de 400 miljoner euro som tunnelbanan i Málaga var budgeterad till. Men budgeten höll inte, så det har blivit drygt 900 miljoner – plus en fast årlig rörelseförlust på en handfull miljoner. Och då är vi bara halvvägs. I väster har staden fått linje 1 och 2, även om den sistnämnda aldrig nått hela vägen ut till teknikparken, som planerat. Den planerade linje 3 österut till El Palo har inte ens påbörjats och alla verkar ha tröttnat på att ens lyssna på prat om den framtida linje 4 mot Ciudad Jardín i norr. Málaga har investerat 16 år och nästan en miljarder euro i en halv tunnelbana. Under samma 16 år har människor gapat efter ett nytt, stort och modernt sjukhus. Kommunen och Junta de Andalucía har både marken och alla planer redo, men de saknar pengarna. Det handlar om 350 miljoner euro – en tredjedel av vad tunnelbanan har kostat hittills.

Hade det inte varit klokare att investera i ett nytt sjukhus? – Ett sjukhus som hela Málaga och Costa del Sol skulle dra nytta av. Vi hade kunnat ha ett aldrig tidigare skådat sjukhussystem i stället för en halv tunnelbana. Vi hade kunnat ha utbildning, entreprenörsprojekt och sociala bostäder på en helt annan nivå. Och de stackars hemlösa kunde ha fått mat i magen resten av sina liv.

Men allt sådant får lov att vänta. I stället fick vi en tunnelbana – en halv tunnelbana, som ekonomiskt sett spårat ur helt och hållet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.