Det finns risk att smittas av alla möjliga olika svampar, men denna artikel ska främst handla om candida albicans, som jag tycker verkar vara en av de mest skadliga svamparna i den tid vi lever i. Vi har alla candida albicans. Det är en jästsvamp som finns på våra slemhinnor, speciellt i tarmsystemet. Den är encellig och under normala förhållanden orsakar den inga problem, då den bland annat hålls i schack av vår viktiga tarmflora. Så länge som tarmsystemet fungerar som det ska kan den inte tränga igenom tarmsystemet. Men är vårt tarmsystem av en eller annan orsak försvagat, t ex av inre och yttre stress, behandling med hormoner eller antibiotika, dålig kost med för mycket vitt mjöl, livsmedel med mycket socker, öl, bröd, medicinförgiftning osv., kan det uppstå överväxt av candida. Den förändras och bildar mycel, alltså den blir en svamp med rotnät som kan växa igenom tarmens slemhinnor, och så kallas det en candidiasis. Fortsättningsvis kommer jag här att kalla den för bara candida.

Därefter är det fritt fram för döda svampceller och ämnesomsättningsprodukter samt osmälta matrester, vilket kan orsaka en mängd olika besvär och problem. 

Svampen uppträder ofta i slidan hos kvinnor, då det där råder rätt miljö för svampen – det är varmt och fuktigt. Svampen är också vanlig som hudsjukdom, t ex omkring ändtarmsöppningen, där den orsakar besvärlig klåda, under kvinnors bröst och i hudveck. Det ses även ofta att den angriper slemhinnorna i munnen. Även naglar kan angripas, men då handlar det oftast om en annan slags svamp.

Mer diffust kan candida också visa sig som kraftig, kronisk trötthet, huvudvärk, depression, humörsvängningar, koncentrationssvårigheter, psykoser, försvagat immunsystem, infektioner som t ex urinvägsinfektion, allergi, hudproblem och matsmältningsproblem – ofta med obehag, uppblåsthet och övervikt. En av orsakerna till övervikten kan vara att du aldrig känner dig mätt och därför ofta står framför kylskåpet, trots att du precis har ätit. Det känns som om kroppen är konstant hungrig och saknar något.

Candida projicerar sitt näringsbehov på dig. Du blir sugen på godis, vitt bröd, öl, ost, mat med socker osv. Sedan lever den av din mat och fortsätter att producera gifter som försvagar immunsystemet. Och så blir det problem och en ond cirkel.

Ofta börjar svårigheterna med en eller flera antibiotikabehandlingar, därtill kommer kanske akne i tonåren, som ofta behandlas med ännu mer antibiotika eller p-piller, medicin och krämer, eventuellt med kortison.

Symptomen kan vara många och kan samtidigt också höra ihop med andra sjukdomar, så att specialisterna blir helt förvirrade.

Jästsvampar producerar alkohol och jag har läst att det finns exempel på rattfylleri på lakrits. Det är värt att tänka på då många människor säger att de, när de har candida, kan känna sig lite småberusade utan att ha druckit en enda droppe.

Kosten

Det är viktigt att svälta svampen. Detta görs genom att du helt och hållet håller dig ifrån den mat som svampen tycker bäst om. Dess favoriter är bland annat snabba kolhydrater som t ex alla former av socker, även mat med socker, torkad frukt, juicer, honung och sirap.

Undvik även nötter.

Var försiktig med för mycket frukt. Normalt rekommenderar jag två frukter om dagen.

Håll dig borta från alla former av gluten som vitt mjöl, bröd, pasta, kakor m.m.

Undvik också jästprodukter.

Låt bli mjölk och andra mejeriprodukter som ost, yoghurt och kefir, men använd gärna lite smör och vispgrädde.

På listan över förbjudna saker hittas öl och vin. I sociala sammanhang kan du i stället välja en ren whisky eller vodka, eventuellt blandat med rent vatten.

Använd massor av olivolja. Olivolja hämmar svampens ombildande till mycel-formen.

Ät gärna hela sädesslag som t ex både brunt och rött ris samt även vildris, havre, råg, bovete och quinoa.

Grönsaker som kan ätas är spenat, kål, broccoli, lök och purjolök. Ät rikligt med vitlök, det dödar både svamp, parasiter och oönskade bakterier.

Köp i så stor utsträckning som möjligt produkter som är ekologiska. Det gäller även kött. Ät hellre lite mindre kött men så i gengäld kött från djur som levt ett bra liv. Får du inte tag i ekologiskt kött så låt i alla fall bli fläskkött och kyckling.

Använd kvalitetssalt som t ex Himalayasalt och örtsalt. Använd även gärna kryddor som kanel, ingefära, rosmarin, oregano och timjan.

Var försiktig med kaffe men drick gärna grönt te, Ipe Roxo-te samt te av bockhornsklöver.

Det är en strikt kostplan så det kan vara en bra idé att skriva en matlista som gäller för en vecka i taget. Tänk dig för noga så att du ser till att maten blir så varierad som möjligt. Det finns gott om utrymme för sötsuget – om du bara använder fantasin. På eftermiddagen, när sötsuget gör sig påmint, kan du t ex riva ett äpple och strö över kanel och kokosflingor. Har du sparat lite rester från frukostgröten kan den ätas kall med lite ren äppelmos.

Du ska aldrig känna dig hungrig för då är det lätt att plötsligt glömma bort allt som har med sunt förnuft att göra och i stället springa iväg till närmaste godisbutik, även i den värsta stormen.

Veckohandla, så att du inte frestas att köpa sådant du inte behöver lika lätt, och undvik det dagliga besöket i matbutiken för det kan vara farligt om du är hungrig, särskilt när du står vid kassan där det alltid står godis och annat ”farligt”. Det är så lätt att det bara slinker ner en godisask i korgen.

Det kan vara ett stort stöd att ta hjälp av en kostvägledare, för maten får aldrig bli ytterligare en stressfaktor. En kropp med candida är redan tillräckligt stressad.

I många fall räcker det med en kur på två-tre månader. Börja sedan försiktigt med en vanligare kost. Var hela tiden uppmärksam på vad du stoppar i munnen.

Förhoppningsvis har du efter detta fått nya, hälsosammare matvanor.

Kosttillskott

Som bas bör du välja ett bra vitamin/mineraltillskott.

Ta även den fleromättade fettsyran omega 3.

Till multivitaminen kan du tillföra B6, folsyra och Biotin.

Selen har också en svampdödande effekt och kan tas med vitamin/mineraltillskottet. Dos: 200 mcg.

Drick eventuellt Ipe Roxo som te. Den verkar bättre som te i stället för kapslar. Drick gärna tre-fyra koppar dagligen. Ipe Roxo är innerbarken från ett sydamerikanskt träd som växer i bland annat Brasiliens och Argentinas djungler. Indianerna och Inkafolket har använt den mot svamp, infektioner och cancer. Det finns rimligt mycket forskning kring Ipe Roxo och det har gjorts fler än 1 200 undersökningar på produkten.

Kan du inte äta rå vitlök, eller kan du bara inte göra det på grund av omgivningen, så välj de dyrare vitlökskapslarna med högt innehåll av allicin.

Ta gärna extra A-vitamin, det stärker slemhinnorna.

Stärk tarmfloran med mjölksyrebakterier som finns i pulver/kapslar eller i en blandning av fermenterade flytande örter.

Kaprylsyra är en fettsyra som utvinns ur kokosolja. Den är många gånger mycket effektiv och ger inga biverkningar.

Aloe Vera kan användas både ut- och invärtes. Den är fantastiskt läkande.

Dida är en tablett som också kan hjälpa vid candida. Den hjälper till att undvika luft och uppblåsthet. Med denna slår du flera flugor i en smäll då den innehåller både kanelolja, gurkmeja, kumminolja, vitlök, pepparmyntsolja, oregano m.m.

Lider du av för lite magsyra kan du ta tillskott av HCL-kapslar, papaya och bromelain. 

Lider du av svamp i underlivet bör du inte bära åtsittande byxor, tätt sittande underkläder och heller inte använda tvål i underlivet. Symptomen på svamp är klåda och ostliknande vita, gryniga flytningar. Det kan hjälpa att föra upp ett par mjölksyretabletter i underlivet över natten.

Har du bara klåda utvändigt, på blygdläpparna, kan Aloe Vera-gel hjälpa. Du kan även använda en kräm med tea tree-olja.

Aloe Vera-gel kan också hjälpa om du lider av hudsvamp.

Tips

Undvik mat tillagad i mikrovågsugn.

Människor som är belastade med kvicksilver lider ofta av candida. Kvicksilver matar candida som mår riktigt bra och stortrivs, och candida gör att kvicksilvret är maximalt giftigt då det omvandlas till metylkvicksilver. Och så startar en riktigt ond cirkel. Har du amalgamlagningar i tänderna kan det vara en bra idé att se till att de byts ut. Gör detta hos en tandläkare som är expert inom området.

Innan du går till tandläkaren för att ta bort amalgam kan du ta en enhet whisky, vodka eller annan starksprit för att binda kvicksilvret i blodet, så att det kan utsöndras genom njurarna i stället för andra obehagliga ställen.

För att inte få för kraftiga utrensningssymptom kan det vara en bra idé att komplettera med några extra kosttillskott som c-vitaminer, Pantotensyra och e-vitaminer samt extra zink och magnesium. Börja med tillskotten fyra dagar innan behandlingen och fortsätt med den ca en månad efter att behandlingen är avslutad.

Under kuren är det en bra idé att arbeta med dig själv och undvika situationer som stressar dig. Var snäll mot dig själv och känn efter hur du har det under själva kuren.

Många gånger kan en allergi försvinna efter en candidakur.

Louise Hay så här om orsaken till candida: Känner sig mycket förvirrad. Mycket frustration och vrede. Är mycket krävande och litar inte på familjen.

Som nytt tankemönster föreslår hon: ”Jag ger mig själv lov att vara det jag kan vara och jag förtjänar det allra bästa i livet. Jag älskar och värdesätter mig själv och andra.”

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.