Caravaca de la Cruz – miraklens stad

Caravaca de la Cruz - miraklens stad

Världens femte heligaste stad

Från Castillo de Santa Cruz blickar vi ut över världens femte heligaste stad. Det är bara Jerusalem, Rom, Santiago de Compostela och Santo Toribio de Liébana som anses vara heligare – med katolska ögon sett, ska tilläggas. Nedanför oss ligger gamla medeltida byggnader längs smala gränder och runt pittoreska torg. Bakom oss ligger kyrkan El Santuario, med sin vackra, röda marmorfasad. I ett separat litet rum inuti kyrkan står det legendariska korset, La Vera Cruz – det sanna korset.

Både ibererna, romarna och morerna har lämnat spår i Caravaca de la Cruz, som ofta bara kallas Caravaca, som i dag räknar med drygt 25 000 invånare. Staden ligger i regionen Murcia, bara några mil från gränsen mot Andalusien. Från början var borgen där vi står islamsk (under 900- och 1000-talet), men den har därefter genomgått många olika förändringar och anpassats efter olika behov.

Miraklens stad…

Det var bakom murarna till denna borg, där som muslimerna höll de kristna som fångar, som det skedde ett mirakel år 1232. En arabisk härskare, den vetgiriga Abu Zeid, lyckades övertala en präst som satt fånge att hålla en gudstjänst med nattvard, helt enkelt för att han ville se hur det gick till. Prästen svarade att han inte kunde göra detta utan ett kors och som svar på hans ord kom direkt två änglar flygande med ett kors mellan sig. Abu Zeid blev så överväldigad av det han så att både han själv och hans familj omedelbart konverterade till kristendomen.

För många katoliker är detta kors, som sägs innehålla en bit från Jesus kors, målet för deras pilgrimsfärd. Legenden, och inte minst det dubbla korset, är ett viktigt tema för stadens färgsprakande ”morerna mot kristna”-fiesta, som firas första veckan i maj varje år. I dessa festligheter har även hästar en viktig roll. Orsaken till detta hittas i historien om de kristna vars dricksvatten blev förgiftat, när de hölls som fångar av morerna. Det var nämligen så att några modiga spanjorer lyckades att fly, för att senare komma tillbaka till häst, med stora mängder vin. Vinet blandade de sedan med det förgiftade vattnet som därmed renades. På så sätt räddade de modiga spanjorerna sina medmänniskor från att törsta ihjäl, vilket naturligtvis firas med en speciell dag, Día de Caballos del Vino, under den årliga fiestan. Vackert smyckade hästar galopperar upp för de branta backarna mot borgen med ryttarna springande vid sidan om. Det är en alldeles spektakulär syn!

Sevärdheter

I Caravaca har besökare mycket att se. Tjurfäktningsarenan, Plaza de Toros, är byggd ovanpå ruinerna efter ett gammalt franciskanerkloster. Detta byggdes 1880 och renoverades 1926, och där arrangeras förutom tjurfäktning även många andra aktiviteter. Den gamla kyrkan, La Soledad, är i dag ett arkeologiskt museum. Där finns några av de äldsta lämningarna efter romarna som hittats i Spanien. Caravaca har även ett litet, vackert museum kring etnisk musik, Museo de la Música Étnica de Barranda, och där finns mycket information och många intressanta instrument.

Hela staden omges av vacker natur och såväl vandrare och naturälskare från hela världen söker sig till trakterna runt staden. Mest besökt är Fuentes del Marques, som ligger några kilometer utanför staden, och vägen dit är välskyltad.

Vi avslutar vårt besök vid det lilla sexkantiga templet, El Tepmplete, som även kallas El Bañadero, (badet). Här rengörs det heliga korset den 3:e maj varje år, varefter vattnet sprutas vattnet ut över människor och djur vilket sägs ge ett bra liv. Vi hoppas att det finns lite ”helighet” kvar i vattnet och skvätter lite av det på oss själva. Dessutom har vi köpt en amulett, dubbelkorset, som nu hänger kring vår hals. Det ska beskydda oss mot faror, motgång och sjukdom. Framtiden ser ljus ut…

Fakta:

Caravaca de la Cruz ligger i nordvästra delen av Muricaregionen, bara några mil från gränsen mot Andalusien. Mellan Caravaca de la Cruz och Granada är det ca 220 km. Staden har drygt 25 000 invånare och den är väldens femte heligaste stad, sett ur ett katolskt perspektiv.
www.turismocaravaca.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.