Var tillverkas Diors handväskor, Pradas modeaccessoarer och Cartiers läderklädda smyckeskrin? I en sweatshop i en Parisförort? I en fabrik i Kina? Eller kanske i modekvarteret i Milano? Nej, läderprodukterna från dessa och många andra exklusiva märken tillverkas faktiskt i en gudsförgäten by som heter Ubrique, som ligger i Andalusiens inland. En Sueco har begett sig ut på slingrande småvägar för att besöka just denna by, för att lära känna dess läderhistoria och skilja rykten från sanningen kring den nästan mytomspunna läderproduktionen i Ubrique.
Gudsförgäten men inte glömd
Det finns ingen enkel väg till Ubrique. Oavsett om man kommer från kusten eller inlandet måste man köra på en smal serpentinväg ner till botten av en avlägsen dal, och där ligger byn. Men det är inte bara det att byn ligger avskilt. När man kommer fram upptäcker man dessutom att de allra flesta tillverkare med fabriker och verkstäder här faktiskt har sina dörrar låsta. Det råder nämligen mycket hemlighetsmakeri kring vem som gör de senaste lädertillbehören till världens mest prestigefyllda modedesigners och hur designen ser ut. De som arbetar med detta måste skriva under noga formulerade sekretessavtal och det är strängt förbjudet att ta med sig mobiltelefoner till arbetsplatsen. När vi är här stannar vi därför först vid stadens lädermuseum, där de gärna delar med sig av Ubriques läderhistoria.
Ubriques Museo de la Piel ligger i ett övergivet Capuchin-kloster på sluttningen strax ovanför stadens centrum. Byggnaden har blivit omsorgsfullt restaurerad och bjuder in till en fantastisk samling bestående av massor av olika objekt skapade i läder, redskap, bilder, möbler och annan utrustning som visar utvecklingen av läderindustrin i området under 1800- och 1900-talet. Museets främsta drivkraft är den passionerade Maribel Lobato. Hon är den som har startat samlingen (många objekt har hon samlat ihop från skrotgårdar) och som har fått historierna berättade för sig av stadens äldsta, och hon ger guidade visningar i museet. Tyvärr pratar hon inte engelska, men museet är helt klart värt ett besök även om man inte förstår spanska, och ett besök kostar 3 euro per person. Den erfarna läderhantverkaren Paco Solano erbjuder dessutom kurser för skolklasser och andra intresserade som vill komma hem med en supercool handgjord läderväska från Ubrique, vilket kostar 5 euro per person.
Nu för tiden tillverkas de flesta läderprodukter i större fabriker i byns utkanter men förr kunde man höra hamrandet från läderverkstäderna som då hittades på nästan alla byns gator. På den tiden arbetade byns alla invånare med eller för läderindustrin, även barn så unga som 6 år, och alla hade sin egen läderhammare i trä, som kallas patacabra då sådana ser ut som bakbenet på en get.
Det var inte lätt att skrapa ihop pengar till en familjs levebröd ute på landsbygden så för att tjäna en extra hacka erbjöds läderarbetarna att ta med sig extrajobb hem – efter en tolvtimmarsdag på jobbet, sju och senare sex dagar i veckan. Varenda bit läder togs till vara, även skinnet från kycklingben som kokades och pressades för att användas till klockremmar, tjurtestiklar som förvandlades till tobakspåsar och fiskskinn som blev till skor. När ryktet spreds om kvalitetsarbetet som gjordes i byn började man importera läder från hela världen. På museet kan man bland annat se prototypen av designermärket Diors allra första resväska som gjordes här. Byns invånare var flitiga och framåtsträvande. De såg behovet av souvenirer på kusten och tillverkade därför billiga lädervaror dekorerade med spanska tjurfäktare och flamencodansare som sålde som smör i solsken när massturismen började på Costa del Sol. Vidare var det i Übrique som man började göra läderfodral till nästan hela världens officiella pass, inklusive Spanien, Frankrike, England, Italien, Portugal, Israel, Venezuela och Mexiko.
Nytt liv i läderindustrin
Det är egentligen helt otroligt att en liten, glesbefolkad by i Andalusien utgör platsen där världens största tillverkare och exportörer av läderväskor har slagit sig ner – särskilt med tanke på att det läder som de använder inte ens kommer från trakten, utan i stället är importerat från Italien och andra länder.
För några årtionden sedan började verkstäderna i Ubrique att stänga ner. Detta berodde på att de stora internationella kunderna valde att flytta sin produktion till Asien – för att spara pengar. Det ryktades om att någon tillverkade sina väskor i Kina för att sedan stämpla dem med Made in Ubrique. Men detta pågick inte speciellt länge för modeskaparna upptäckte snart att den kinesiska kvaliteten inte kunde konkurrera med produkterna från den andalusiska byn. Så kunderna återvände till byn, som i dag sysselsätter fler människor och tillverkar fler läderväskor och läderprodukter än någonsin. Nu för tiden tillverkas det mellan 5 000 och 9 000 väskor i veckan här. De exklusiva väskorna säljs i över 60 länder och namnen som de bär tillhör några av världens mest kända designers.
En Suecos utsända har turen att bli inbjuden till en av byns lädertillverkare, Adana Piel. Ägaren heter Antonia Gonzalez och har tagit över läderfabriken efter sin pappa, och har nu öppnat ytterligare en anläggning. Hon beskriver sin pappa som ”en Geppetto” (Pinocchios pappa), medan hon själv är mer av en affärskvinna och modeskapare. Hennes företag producerar flera hundra exklusiva läderväskor varje dag, både handgjorda och med hjälp av moderna maskiner. Tillsammans med henne hastar En Suecos utsända förbi de flitiga arbetarna som kommer från hela Spanien samt Latinamerika för att arbeta här. Fotografen och designern Manolo Canto är just nu i färd med att skapa Adana Piels egen linje med handväskor – Briza. Det är på nåder som foton får tas till magasinet, även om Antonia påpekar att de bara är prototyper och inte redo för produktion ännu.
På kontoret har man ställt fram föremål som tidigare har tillverkats i företaget, vilket inkluderar väskor för Prada och Jacquemus. Sistnämndas världsberömda kollektion med miniväskor gjordes nyligen i stort format med hjul och kördes genom Paris gator, men de faktiska väskorna tillverkas alltså här i Ubrique.
Medan de flesta andalusiska vita byar lider av avfolkning och arbetslöshet efterfrågar man i Ubrique mer arbetskraft och det är dessutom svårt att hitta plats till alla läderverkstäder. Det går bra för byn och den växer. Förklaringen är egentligen enkel – den utmärkta kvaliteten på deras läderprodukter. Ta själv en utflykt till Übrique och upplev dess läderhistoria, och du kommer garanterat att återvända hem med en ny väska eller ett nytt designerskärp från en av huvudgatans många läderbutiker.
Ubrique
Invånarantal: 16 383
Antalet invånare som jobbar direkt eller indirekt med läder: 80 procent
Antal läderfabriker och läderverkstäder: cirka 200
Antal länder till vilka produkter från Ubrique exporteras: 35 (inklusive Frankrike, England, Italien, Kina, USA och Japan)
Produkttyper: handväskor, plånböcker, resväskor, portföljer, mobilväskor, iPad-fodral m.m.
Internationella varumärken som tillverkar väskor och lädertillbehör i Ubrique: Dior, Louis Vuitton, Loewe, Carolina Herrera, Polenne, Chloé, Gucci, Chanel, Jacquemus, Strathberry och m.fl.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001