Ett besök till droppstensgrottorna Las Cuevas de Nerja

Ett besök till droppstensgrottorna Las Cuevas de Nerja

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email
Då lokalbor hittade grottorna i Nerja 1959 var de fulla med fladdermöss. I dag finns inga fladdermöss kvar. Detta är någonting som jag funderar på när vår guidade tur slutar efter ca 45 minuter. Det går upp för mig att människorna bakom sevärdheten gör allt de kan för att skydda detta imponerande stycke natur. Det är t ex förbjudet att fotografera med blixt och besökarna släpps bara in i mindre grupper. Las Cuevas de Nerja är öppet för besökare hela året runt och under sommarhalvåret är det inte färre än 2 000 besökare varje dag. Men trots att hänsyn tas vår det inte att komma ifrån att turismen påverkar och att alla besökare genom åren haft effekt på grottornas fauna. Det är det som har gjort att fladdermössen försvunnit, förklarar en av de anställda.
 

Varför droppar det?

Droppstensgrottor finns typiskt i områden där jorden består av kalksten. När vattnet droppar blir en del av kalken i det kalkhaltiga vattnet kvar på berget och det är dropparna, som droppat under flera tusen år, som har skapat de pelarliknande droppstenarna, som går att se i t ex Nerja.
 
Under en grå vårdag som den när En Suecos utsända besöker grottorna är det svårt att föreställa sig att denna sevärdhet lockar så många turister. Bussen från Málaga tar en och en halv timme och det känns nästan som om den långa resan skulle mota bort turisterna. Men även om just dagens besök görs under en grå dag under lågsäsong samt det faktum att det inte är första gången som vår skribent upplevt en droppstensgrotta, är det verkligen en upplevelse.
 

Värt ett besök

Sedan upptäckten av grottan har man funnit ett antal figurer inristade i berget, bland annat en del som föreställer det bergsgetliknande djur som har fått pryda Cuevas de Nerjas logo. Stora delar av grottorna är fortfarande outforskade men det har gjorts uppmärksammade fynd. På en plats i grottorna hittades t ex ett stort antal skelett – en skrämmande syn för de första besökarna och på samma gång bevis på att människor har levt och dörr just här för många, många år sedan.
 

Grottornas hemligheter

Efter 20 minuter och ett oändligt antal nedåtgående trappsteg närmar vi oss grottornas djupaste punkt. ”Titta”, säger mitt sällskap plötsligt och jag vänder mig om. Bakom oss är det två personer som har lämnat gångstigen. Med praktiska stövlar rör de sig bort från oss och upp på en av grottans branta och fuktiga väggar. Först blir jag arg men sedan uppmärksammar jag deras dräkter, hjälmar och tända ficklampor. De visar sig vara två arkeologer som ska fortsätta att utforska grottornas hemligheter.
 
Det viktigaste är dock varken arkeologer eller fladdermöss. Det är i stället den upplevelse som man får när man kliver in i grottorna och beger sig allt djupare in i underjorden – nämligen känslan av att ha droppstenar överallt omkring och över sig, formationer som bildats under många tusentals år samt det faktum att det är mycket som har skett här. Nerjas droppstensgrottor är långt ifrån färdigutforskade och kanske är det därför som man i grottans djup känner som om Cuevas de Nerja gömmer på mycket, mycket mer än vad ögat kan se.
 
 
Öppettider:
Januari-juni och september-december kl. 9.00-16.00 (sista gruppen kl. 15.00).
Juli och augusti kl. 9.00-18.30 (sista gruppen kl. 17.30).
Ny grupp var 30:e minut.
 
Pris:

Inträde till droppstensgrottorna
Vuxen: 10 euro
Barn 6-12 år: 6 euro
Barn under 6 år: Gratis
Inträde och en dag-biljett till turisttåget: 15 euro
Tåget kör från droppstensgrottorna mellan Chanquetes Boat, Nerja Museum i centrala Nerja och Maro Square. Monumenten som passeras under turen förklaras på både engelska och spanska i en audioguide som delas ut.
 
Fakta
  • Nerjas droppstensgrottor ligger ca 50 km öster om Málaga.
  • Ingången ligger 158 meter över havet och 800 m från kusten.
  • På det brantaste stället i grottorna går det 68 m lodrätt nedåt.
  • Den guidade turen tar ca 45 minuter.
Transport
Sevärdheten ligger 5 km från staden Nerja och bussbolaget ALSA har en Málaga-Nerja-linje med stopp på båda platserna. På linjen från Málaga får du se kusten och så fås även ett intryck av det mindre turistiga östra Málaga.
 
Temperatur och skor
Det rekommenderas att man har stängda skor eller sandaler, den enda fotbeklädnad som inte är tillåten i grottorna är flip-flops. I grottan är luftfuktigheten hög och temperaturen ligger konstant på ca 19oC. Under sommarmånaderna är det många som tycker att temperaturen i grottorna är behaglig.
Av Kristina Havbo Kongsgaard

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco