Cartagena – en spännande historisk stad

Cartagena – en spännande historisk stad

Cartagena ligger i provinsen Murcia i det sydöstra hörnet av Spanien, och detta är en stad där historiens vingslag hörs överallt. Staden grundades av fenicierna och den fick sitt namn efter deras viktigaste stad: Carthage. Det var rykten om rika silvergruvor som lockade fenicierna till Spanien, och i Cartagena kunde de få bra fotfäste på den Iberiska halvön, eftersom de här hittade en fantastisk naturhamn. Staden anlades omkring år 227 f.Kr. men var bara i feniciernas händer i 18 år, innan romarna erövrade den 209 f.Kr. Det var därför romarna som kom att sätta den största prägeln på staden, och nu ska vi ut och upptäcka härligheterna som finns att se här.

I dag är Cartagena en stad full av liv och rörelse. Här bor 218 000 människor och staden utstrålar välstånd och goda vibrationer. Vi har valt att bo på Hotel Alfonso XIII som ligger bara ett stenkast från den historiska stadskärnan, som en gång var omgiven av en stadsmur, av vilken cirka hälften står kvar fortfarande i dag. Vi börjar med att gå ner åtskilliga gågator till Plaza del Ayuntamiento, där turistbyrån ligger. Här får vi broschyrer och kartor, och sedan kastar vi oss ut i det roliga.

På Plaza Juan XXIII finns det gott om restauranger.

Mittemot turistbyrån ligger den romerska teatern med sitt museum, och jag gissar att detta är stadens främsta turistattraktion. Det här är mycket speciellt, för utgrävningen av teatern började så sent som 1991 och avslutades först 2007. I museet kan man se några foton över hur platsen såg ut innan utgrävningen började.

Fasaden på Cartagena kommunhus på Plaza del Ayuntamiento.

Fotona visar att uppe på teaterns sittplatser hade det byggts primitiva hus och här bodde alltså människor ovanpå denna historiska ruin.

Men kommunfullmäktige har alltså gjort slag i saken för att skapa en fin sevärdhet av ruinen, så här går man nu först in i ett trevligt museum i tre våningar med romerska fynd från utgrävningen, och högst upp går man igenom en korridor byggd under den gamla kyrkan Santa María la Vieja, och sedan kommer man ut mitt i själva teatern. Det är vackert och det framgår tydligt att det har krävts en stor insats för att få teatern att se så fin ut som den gör i dag. Museet är öppet kl. 10–18. Måndagar stängt.

Gatuliv på Plaza del Ayuntamiento.

Man kan gå runt samt upp och ner längs den gamla trappan och sedan gå tillbaka ut genom teaterns ursprungliga entré. Då kommer man ut till en smal gata, och om man nu svänger höger kan man börja gå upp till borgen, som är den näst viktigaste sevärdheten i staden – borgen.

En metallbro leder över några ruiner och mynnar ut i mitten av teatern.

El Castillo de la Concepción är byggd på den högsta av sju toppar som ligger i och runt staden. Borgen byggdes på medeltiden och har ingen relation till romarna. Det var i stället araberna som byggde den, och om det är något som araberna var bra på så var det att bygga just borgar. För helhetens skull vill jag nu informera om att det finns över 10 000 arabiska borgar på den Iberiska halvön, så det går inte att säga att araberna låg på latsidan när det kommer till att borgbyggande.

Teatern är mycket fint restaurerad.

Här i Cartagena har alltså borgen byggts här uppe med den finaste utsikten över den unika naturliga hamnen. Borgen är egentligen inte vacker, för den ser mer eller mindre ut som en tung fyrkantig låda, vilket är ovanligt för en arabisk borg. Orsaken till detta är att borgen faktiskt aldrig blev färdigbygg, för den förlorade sin betydelse som försvarsverk. Det är lite mystiskt, men i dag kan man i alla fall njuta av utsikten här uppifrån – ner över staden och ut över havet. Som lite kuriosa kan det sägas att det har byggts en monsterhiss nerifrån den platta marken hela vägen upp till borgen. Vi väljer att gå upp och det är inte särskilt svårt, men det kan vara bra att veta om man av någon orsak har svårt att gå så kan man ta hissen.

Utsikt från borgen ner över den romerska teatern och hamnen bakom.

Inne i borgen har det ställts ut olika parafenalier av historiskt intresse och ett helt rum har tillägnats livet i Cartagena efter det att staden kom i kristna händer 1245. Borgen ”vaktas” i dag av en flock påfåglar, som sitter på räcket till borgen och bara mycket motvilligt flyttar på sig så att man kan komma in. Påfåglarna tycker om att visa upp sin fjäderprakt och stoltserar med sin charm både här och där. Det är en härlig syn.

Men nu måste vi gå ner igen, för nu ska vi till lämningarna efter stadens romerska forum: Forum Romanum. Det var här som stadens handelsliv ägde rum, avtal ingicks, det sociala livet utspelade sig och varor handlades. Forum Romanum var hjärtat i alla romerska städer. När man i dag blickar ut över området ser man mest bara utspridda ruiner här och där. Men precis bredvid ligger det nya Museo del Foro Romano Molinete, som ligger på toppen av den mest centrala delen. Här finns utställningar med fynd från platsen som bland annat fina mosaikgolv och ett helt hus som en gång i tiden tillhört en rik familj. Museet har byggts ovanpå den mest intressanta delen och det erbjuder också en spännande rekonstruktion av delar av Forum Romanum. Det är ett roligt besök och helt klart ett måste. Lokalbefolkningen kallar denna del av Forum Romanum ”Lilla Pompei”.

Vy utöver den outgrävda delen av Foro Romano.

Nu är vi törstiga och detta kan det rådas bot på nere på Plaza San Francisco, där det serveras en mycket speciell öl och där man kan sitta och titta på folklivet.

Ett annat sevärt monument i staden är Domus Porticus, som är ett romerskt hus som har grävts ut och man kan således titta ner i det från några metallbroar som leder över ruinen. När vi är här är det dock stängt. 

Fasaden till den vackra kyrkan Iglesia de la Caridad, som också har en vacker kupol.

När vi stod upp i borgen och tittade ner över staden såg vi en mycket vacker vit kyrkokupol, och nu börjar vi jakten på denna kyrka, som vi inte kan se från gatunivå, för gatorna är helt enkelt för smala. Till slut måste vi fråga en lokal man och det visar sig att kyrkan ligger precis runt hörnet och heter Iglesia de la Caridad. Tyvärr är även denna stängd, men fasaden är fin.

På vägen tillbaka till hotellet korsar vi Plaza Juan XXIII. Där ligger många restauranger, och där äter vi middag.

PS. Om man googlar Cartagena så ska man vara noga med att skriva Cartagena España, annars riskeras man att dirigeras till Cartagena de las Indias, som ligger i Colombia, som är en känd och välbesökt stad – mycket mer känd än Cartagena i Spanien.

Det är fullt med liv och rörelse på Plaza del Ayuntamiento.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.