Come fly with me… Museo Aeronáutico de Málaga

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Blir man någonsin för gammal för att imponeras när flygplan lugnt och stilla dalar in på väg mot landningsbanan? Inte jag i alla fall.

Om du är intresserad av flygplan eller om du bara intresserar dig för historien bakom Málagas flygplats så är flygplatsmuseet värt ett besök. Museet är gratis att besöka och det finns parkering precis utan för dörren – så vad väntar du på?


Jag parkerar direkt utanför receptionen och går in genom dörren för att meddela att jag är på museet. Framför mig finns en disk, men någonting står inte rätt till. Det finns träpaneler och vintageaffischer på väggarna i lokalen och när mina ögon vant sig vid den dämpade belysningen ser jag att personen bakom disken inte är en receptionist utan i stället en flygvärdinneklädd skyltdocka. Det är inte receptionen jag står framför utan i stället befinner jag mig i den gamla flygplatsterminalen. Lite generad travar jag över gården till museets riktiga reception, där jag får en karta över själva museet.

En Suecos utsända ses här framför CONVAIR 440-planet från finska Kar Air.

Innan jag går över till hangaren med de stora flygplanen tittar jag in i byggnaden bredvid receptionen. Här står monter efter monter med flygmodeller i miniatyr. Fint utställt finns även flera äldre flygvärdinneuniformer. Det som direkt pockar på min uppmärksamhet här är dock flygkabinen i den ena delen av hallen, som innehåller de fyra första stolsraderna av ett plan samt cockpit. Trots att flyget står här på marken är det roligt att uppleva flygkänslan när man går runt mellan raderna och pratar i pilotens apparater.

Ute på gårdsplanen igen går jag nu över till det som jag med säkerhet nu vet inte är receptionen. På en skylt utanför står det (här fritt översatt från spanska): 

Välkommen till flygplatsen anno 1948. Málagaborna lever av lantbruk. Det finns inte tv och radion har bara hörts i mindre än 15 år. Det finns bara två hotell i provinsen, inget av dem är femstjärnigt, men vi har just öppnat el Parador de Gibralfaro. Det vanligaste transportmedlet är häst och vagn och det tar en hel dag att resa till Granada. Fram till förra året var det nödvändigt att ha ett speciellt tillstånd om man ville resa i Spanien. Provinsen har behov av en ny ekonomisk hävstång: turism. Efter 10 års byggarbete öppnar Málaga sin första flygterminal.

Inne i terminalen, som inte är större än en medelstor villa, kan man gå runt i väntsalen eller hänga i baren innan man går ombord på planet, vilket man gör genom att kliva ut direkt på landningsbanan.

Den gamla flygterminalen fungerade som terminal för privatflygplan ända till 2010.

Museets historia

Efter att jag avslutar min rundtur får jag en pratstund med museets ansvariga, Joaquín de Carranza París, som berättar: 

”Turismen kom till Málaga innan flygplatsen. Flygen behövde landa någonstans och här, just här där nu flygplatsen ligger, fanns det en lång och jämn sträcka som passade som landningsbana. Man köpte bara en gård som låg här på området och så började man använda just den gården som flytplatsbyggnad.”

Jag frågar Joaquín om byggnaden som han refererar till är den gamla flygplatsterminalen som jag just besökt, för den liknar en gammal finca.

”Nej, så är det inte. Den gamla flygplatsterminalen är byggd helt i traditionell stil då den byggdes under Francos regim, då det handlade om att bara titta inåt. Därför bär inte terminalen någon prägel av inspiration från övriga Europa. Fincan, som köptes för 100 år sedan, finns dock fortfarande kvar och går faktiskt att skymta från museet.”

Iberia-planet ses här framför San Miguel-bryggeriet.

Kopplat till museet finns även 100 ”vänner av museet”, varav 30 är regelbundet aktiva. Man skulle kunna tro att det handlar om pensionerade piloter och flygmekaniker men Joaquín berättar att de flesta är pensionärer som haft helt andra karriärer men som alltid varit intresserade av flygplan, ett intresse som de nu, via vännerna, får lov att leva ut med frivilligt arbete på flygplan, motorer, i arkiv osv.

”Via vännerna har jag 15 000 volontär-arbetstimmar om året. Det är riktigt mycket”, säger Joaquín stolt och tillägger att biblioteket, som vi sitter i, finns uteslutande tack vare donationer från vännernas personliga bibliotek.

Museets största ”kändisar”

Flygentusiasterna kan gott glädja sig för det finns några riktigt fina exemplar och minnen på museet.

CONVAIR 440

Ute i det fria står en CONVAIR 440 från finska KAR AIR. Det var det första charterflygplanet i Málaga. Faktiskt var just detta plan det första flygplan som landade på den asfalterade landningsbanan på Málagas flygplats, som innan dess bara varit grus. Det var med andra ord detta plan som började turismen här.

Det är detta flygplan som du kan se från vägen när du kör längs Avenida de Velázquez.

Förutom flygplan finns det även helikoptrar på museet.

DC-3

Detta plan är lite av en filmstjärna och har varit med i otaliga filminspelningar. Modellen, som finns här på museet, är från 1945 och därmed museets äldsta flygplan. Speciellt anmärkningsvärt är att detta flygplan aldrig blivit av mitt sitt flygtillstånd.

Spantax 

(BEECH B-185)På 1950-talet var detta plan en favorit bland välbärgade familjer som hade råd med privatplan. Det var detta flygplan som lade grunden till museet då man ville komma på ett sätt att bevara det samt ett annat plan, och så föddes idén till ett museum.


För ögonblicket har museet tio olika flygplan. På museet finns utöver flygplan även helikoptrar som BELL 47, som år 1947 blev den första helikoptern godkänd för privat bruk.

Málagas flygplats fyllde 100 år i mars 2019 och under de 100 åren har fler än 400 miljoner passagerare blivit betjänade på flygplatsen.


Praktisk information

Inträdet till museet är gratis och öppettiderna är: tisdagar mellan kl. 10-20, onsdagar och lördagar kl. 10-14.

Adress: Av. del Comandante García Morato, 29004, Málaga 

Gratis parkering finns precis utanför museet.

www.aeroplaza.org

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco