Dagsutflykt till Águilas

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

I Murcias sydligaste hörd, bara 8 kilometer från gränsen till Andalusien, ligger den vackra staden Águilas. Med sina långa stränder och historiska sevärdheter är Águilas en populär plats bland besökare – både spanjorer och turister.

Águilas har sett många kulturer komma och gå. Här hittas spår efter både fenicier, romare, visigoter och morer. 1790 var det några byggnadsarbetare som av en ren slump hittade resterna till ett romerskt bad. Senare har fler hittats och dessa är i dag fint restaurerade och är med på listan över Águilas många sevärdheter.

På stadens högsta punkt ligger borgen Castillo de San Juan. Det var fenicierna som först byggde en stor försvarsanläggning här, men borgen, såsom den står i dag, stod färdig först 1956, och den byggdes för att kämpa mot nordafrikanska pirater som härjade längst kusten. För inte så länge sedan hittades rester av utgrävningar som kan ha varit underjordiska gångar mellan Castillo de San Juan och Castillo de Tébar, som ligger i samma område. Utsikten från borgen är fantastiskt och piraterna som ville plundra Águilas hade inget enkelt jobb.

Järnvägen – en viktig faktor

Águilas blev tidigt en stor och viktig exporthamn för både jordbruksprodukter från Murcias frodiga inland och för järn, bly samt silver från gruvorna i trakten. När järnvägen stod färdig i slutet av 1800-talet ökade handeln än mer. Det går fortfarande att resa med tåg till Águilas, och på järnvägsmuseet Mueso del Ferrocarril kan man lära sig det mesta om järnvägens betydelse för stadens utveckling.

Plaza de España, stadens hjärta, är den naturliga mötesplatsen i Águilas. Här träffas stadens invånare för att spela kort, mata duvor eller för att diskutera världsproblemen. Parkens huvudattraktion är en skulptur föreställande en svan, La Pava de la Balsa, som står mitt i fontänen. Det sägs att vattnet från denna fontän har magisk effekt på både det ena och det andra, och det är vanligt att Águilas förälskade par beseglar sin kärlek genom att doppa sina händer i fontänens vatten som omger La Pava de la Balsa.

Ett stenkast från Plaza de España ligger Parroquia de San José, som är en enkel vitmålad kyrka som stod färdig 1853. Här hittas stadens skyddshelgon, Virgen de los Dolores. På andra sidan parken ligger stadens kommunhus, ayuntamiento, inrymt i en gammal, välbevarad arabiskinspirerad byggnad. Detta har varit Águilas politiska centrum sedan 1834, då staden köptes fri från Lorca.

Populär turistdestination

Águilas led hårt under det spanska inbördeskriget och invånarantalet minskade betydligt. I dag bor här drygt 35 000 invånare och staden är både vacker och välmående samt en populär turistdestination, även bland spanjorer. Águilas bjuder normalt på 3 200 soltimmar om året och är ett eldorado för alla som älskar sol, sand och vatten. Här satsas det mycket på både dykning, snorkling och andra vattensporter, och så finns det kurser i både segling och simning.

Bara 3 km nordost om Águilas ligger Isla del Fraile. Här på ön var romarna de första att slå sig ner. Platsen var en viktig utskeppningshamn och därifrån skeppades både fisk och fiskprodukter till stora delar av romarriket. Senare, i början av 1900-talet, upplevde Isla del Fraile en ny blomstringstid då en engelsk lord etablerade ett eget litet smugglarparadis på ön.

Så, vill du uppleva en lite mer aktiv strandsemester är det bara att sätta dig i bilen. Avsluta sedan dagen på en av Águilas många trevliga strandrestauranger och njut av en stor portion Lubina al ajo pescador (fiskarens havsaborre med vitlök), som är en klassisk och god fiskrätt. ¡Que aproveche!

Från den gamla borgen har man vacker utsikt över både staden och havet.

https://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81guilas

http://www.murciaturistica.es/webs/murciaturistica/folletos/1/PTMDOC_2_1272015.pdf

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco