Den heliga graalens väg under 2 000 år till både León och Valencia

Den heliga graalens väg under 2 000 år till både León och Valencia

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

När det talas om graalen i allmänhet menar de flesta att det handlar om den bägare som Jesus drack ur under den sista nattvarden. Därefter ska Josef av Arimathea ha samlat upp en del av Jesu blod i den, när Jesus hängde på korsen. Men innan dess; bägaren ska ha tillhört drottningen av Saba, som gav den till Salomo, som i sin tur gav den vidare till Nikodemus, som gav den till Jesus. 

Efter Jesu död förde aposteln Petrus graalen till Rom, där Petrus blev den första påven. En annan teori säger att Josef tog den heliga graal till England, där det ska ha grundats en orden av graalvaktare. Sedan dess har bägarens förekommande omgetts av mycket mystik, varit föremål för genuin historisk forskning och det har berättats om den i otaliga historier. Den äldsta kända versionen av historien heter Parceval (Parcifal), som skrevs av Chrétien de Troyes på 1100-talet, och denna historia beskriver graalens mirakulösa egenskaper. Därefter följer sagorna om Arthur och Lancelot, Wagners opera Lohengrin, vari titelrollen är en graalriddare, och på senare tid även filmerna om Indiana Jones.

Graalen är Maria Magdalena

En annan tolkning är att graalen är liktydig med Maria Magdalena. Hon ska ha burit på Jesu blod, alltså ha fött hans barn. Denna teori skrivs det om i boken Heligt blod, helig gral av Michael BaigentRichard Leigh och Henry Lincoln. Boken, som utkom 1982, berättar om hur Maria Magdalena, efter Jesu död, ska ha begett sig till södra Frankrike, där parets ättlingar bildar släkten Merovinger. Denna bok har i sin tur inspirerat Dan Brown, när han skrev Da Vinci-koden.

Dock hävdar man, i både Valencia och León, att man har varsin bägare. 

Graalen i Valencias katedral

I kapellet La Capilla del Santo Cáliz i Valencias katedral står den ena bägaren. Man hade kunnat tro att det var en enkel dryckesbägare, som Jesus drack av under sin sista måltid, men den bägare som det handlar om i Valencia är gjord av mörkröd agat, smyckad med smaragder, rubiner och pärlor. Förklaringen till detta är att det bara är den övre delen som är den heliga graal, medan den nedre delen, den som är dekorerad, har tillkommit mycket senare.

Historien berättar om att de kristna i Rom, dit Petrus ska ha fört bägare, levde ett farligt liv, och att de, då de förföljdes av romarna, tvingades gömma sina värdesaker. En av dessa kristna var Laurentius, som senare kom att lida martyrdöden, men som innan han dog skickade hem graalen till sin hemstad Huesca, i norra Spanien. När morerna invaderade Iberiska halvön år 711 turades man om, i flera byar i norra Spanien, att gömma graalen. Och när halvön återerövrades av de kristna fördes bägaren till klostret San Juan de la Peña i Huesca. 

År 1399 gavs graalen till kung Martin I av bland annat Aragonien och Valencia. Han valde att förvara den i Zaragoza och senare i Barcelona. En av hans efterföljare, Alfonso V, valde 1437 att placerade den i katedralen i Valencia. Bägaren skickades dock ut på ännu en resa i samband med bland annat Napoleonkrigen, och förvarades i både Alicante, på Ibiza samt i Palma.

Sedan 1939 har graalen stått i Valencias katedral, men samtidigt hävdar man i León att det är där som den sanna bägaren finns. 

Valencias katedral, där den heliga graalen förvaras.

Graalen i Leóns basilika San Isidoro

Forskarna bakom detta påstående är historikern Margarita Torres Sevilla och konsthistorikern José Miguel Ortega del Río, som 2014 gav ut boken Los Reyes del Grial (Graalens kungar), i vilken de påstår att den sanna bägaren finns i basilikan San Isidoro i León. Även här handlar det om en juveldekorerad bägare, som länge varit känd som Doña Urracas bägare, för att hedra dottern till Ferdinand I, som var kung av León samt greve av Kastilien på 1000-talet.

De två forskarna bygger sin teori på fyndet av ett medeltida egyptiskt pergament, i vilket det anges att bägaren förts från Jerusalem till Kairo. Bägaren ska ha skänkts till en emir, som regerade i den östra delen av dagens Spanien, som tack för hjälpen till Egypten, som led av hungersnöd. Emiren ska sedan ha skänkt bägare vidare till kung Ferdinand I, och på så sätt kom den alltså till León, varefter den stått i basilikan San Isidoro. Här handlar det faktiskt om två bägare som satts ihop. Den översta delen saknar en del, precis som det är beskrivet i det egyptiska pergamentet.

Forskarna har daterat denna bägare till åren mellan 200 f.Kr. och 100 e.Kr. Dock hävdar de inte att Jesus faktiskt drack ur den, utan bara att de tidiga kristna ärade den som Jesu bägare.

Basilikan San Isidoro i León, där man också hävdar sig ha den heliga graalen.

En fråga om 200 bägare och tron på dessa

De två forskarna är inte ensamma om sin tes. Faktiskt finns det fler än 200 bägare i Europa som utpekats som den heliga reliken. Det hävdas också att graalen finns i Amerika, dit Tempelriddare ska ha fört den från Jerusalem. 

Den senaste att studera de bägge bägarna i Spanien är en professor vid namn Gabriel Songel. Hans studier, som han presenterade i början av 2020, visade att det råder störst sannolikhet för att det är bägaren i Valencia som är den sanna graalen.

Dock är den heliga graal fortfarande ett mysterium, som ligger någonstans på gränsen mellan fantasi, fakta och tro. Att man skulle ha gömt bägaren som Jesus drack ur är inte orimligt, men även om den skulle finnas, skulle det vara näst intill omöjligt att bevisa att en viss bägare faktiskt är den sanna bägaren. Säkert är dock att jakten efter den heliga graal fortsätter, och därmed finns sanningen kanske inte i själva bägaren, utan i sökandet efter den.

Av Jette Christiansen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco