Det är inte bara bröst

De breda stränderna på den spanska solkusten är berömda och ökända för sina vackra kvinnor som gärna luftar sina bröst när de solar. Och efterhand har den överdelslösa badstilen blivit norm i stället för undantag bland många spanska señoritas. En del av förklaringen på den överdelslösa trenden hittas i det varma klimatet men det gömmer sig även en unik historia bakom bikiniöverdelen. Enligt sägnen sägs det nämligen vara på dessa soldränkta stränder som de bara brösten såg dagens ljus för första gången. Närmare bestämt i Torremolinos.

Ett ungt par ligger ogenerat på en bred strand under palmernas skugga. En sirlig och välskött mustasch pryder mannens överläpp och en vit handduk har knutits kring det mörka håret på kvinnan bredvid honom. Året är 1930 och Salvador Dalí har tagit med sig sin musa och livspartner, ryska Elena Ivanovna Diakonova, Gala Eluard Dalí, till den spanska sydkusten. De flesta känner nog till den surrealistiska konstnären men det är nog ytterst få som vet att hans Gala Dalí var pionjär när det gäller att sola utan överdel.

Kroppen har varit modell för mycket

Dess utseende, form och storlek har genom tiderna stått i fokus för både fascination och avsky. Otaliga kroppsformer har satt sina spår i historien och lämnat avtryck av tidens trender och liv – och brösten är en viktig del av den berättelsen. På 1960 och 1970-talen släpptes de fria och bh-arna brändes, på 1980-talet väckte Madonnas spetsiga ”bysthållare” uppmärksamhet och på 1990-talet hette det ”The bigger the better” och Wonderbras, push-up-bh:n, gav ordet dekolletage en ny innebörd. I dag är brösten fortfarande ett populärt samtalsämne och amning på caféer är både älskat och hatat. På de spanska stränderna är det dock få som lyfter på ögonbrynen om bikiniöverdelen tas av. I Spanien finns det nämligen en avslappnad inställning kring bara bröst, som måste höra ihop med att det var här som de såg dagens ljus för första gången. Och det är speciellt fyra karismatiska kvinnor som har haft inflytelse över att de kvinnliga attributen kan upplevas i naturliga utgåvor på de flesta stränder i södra Spanien i dag.

Gala Eluard Dalí:

Salvadors Dalís musa var den första kvinnan som sägs ha släppt brösten fria. På en resa med sin tidigare man till Cadaqués (Gerona) 1929 träffade hon Salvador Dalí, som hon förälskade sig i. De inledde ett stormigt förhållande och våren 1930 gifte hon sig med sin surrealistiska älskare, och det var på deras bröllopsresa till Torremolinos som en sydspansk strand för första gången utgjorde scenen för solning utan överdel. Det är i alla fall här som det för första gången förevigades med ett foto av Gala Dalí liggande på stranden utan överdel. Gala Dalí var en stark och självsäker kvinna och hon tog ofta rollen som Salvadors Dalís agent, och så var hon många gånger den enda förbindelsen mellan geniets fantasi och den verkliga världen. Salvador Dalí sa upprepade gånger att hon var den enda som kunde rädda honom från galenskap och en tidig död.

Brigitte Bardot:

Några 27 år efter det att Gala Eluard Dalí för första gången satt bara bröst på dagordningen fick en annan viljestark kvinna blickarna att vandra i sin riktning. Den franska skådespelaren Brigitte Bardot besökte Torremolinos 1957 i samband med inspelningen av filmen “Les Bijoutiers du clair de lune”, och både hon och filmen väckte stor uppmärksamhet på grund av de många nakenscenerna som ägde rum både på och utanför duken. Mellan inspelningarna njöt den vackra filmstjärnan nämligen av solen och havet, som gud hade skapat henne. Filmen och den blonda skådespelerskan skapade debatt kring kvinnors sexuella frigörelse och på 1960-talet blev hon en världsikon och ansiktet för kvinnors kamp för jämställdhet.

Elizabeth Taylor:

Bara bröst blev således likställt med kvinnlig frihet och självständighet och 1986, när Elizabeth Taylor besökte Marbella med sin tredje man, var det barbröstade strandmodet en allt mer populär trend – och den brittisk/amerikanska skådespelerskan med de violetta ögonen och det mörka håret intog en väsentlig huvudroll i historien om det överdelslösa strandmodet. Hon besökte den spanska solkusten för att inviga Discoteca Régine i Marbella tillsammans med sin man. Men innan kvällens ”grand opening” fotograferades hon av en paparazzifotograf medan hon solade på Marbella Clubs terrass. Fotografen hade jagat sitt byte större delar av dagen och när han lyckades knäppa det önskade fotot inledde han en ny jakt för att få så mycket pengar som möjligt för sin fångst. Han tog kontakt med skådespelerskan för att förhandla ett pris i utbyte mot att han inte skulle publicera de intima fotografierna. Men den humoristiska och öppensinnade Elizabeth Taylor avslog förhandlingarna med att säga att hon var mycket konstintresserad och därför inte hade några intentioner till att stoppa publiceringen.

Lady Di:

Helt så öppensinnad var dock inte det brittiska kungahuset när prinsessan Dianas kungliga behag fångades på bild av paparazzifotografen Diego Arrabals lins 1994, på Hotel Byblos de Mijas. Fotograferna skapade mycket uppståndelse kring händelsen och det trots att fotografierna aldrig offentliggjordes. Fotona köptes dock av den spanska veckotidningen ¡HOLA! för 1,2 miljoner euro, men Diego Arabals och resten världen fick vänta förgäves på publiceringen av de avslöjande fotona. På ¡HOLA! hade de nämligen deras egen dagordning och brände förmodligen negativen. De betraktar nämligen sig själva som den största kungliga veckotidningen och hoppades på att förstörandet av negativen skulle ge dem exklusiva intervjuer med Lady Di till deras engelska systermagasin Hello!. Händelsen ägde rum under Dianas mest rebelliska år i det brittiska kungahuset som tragiskt nog slutade med hennes död 1997.

Torremolinos, turism och tolerans

Dessa fyra kvinnor är bara några av de betydelsefulla personligheter som gömmer sig bakom historien om bara bröst på Costa del Sol. Men det är inte bara kvinnor som haft betydelse för den överdelslösa trenden. Även de lokala har haft inflytande på den halvnakna badstilen. Torremolinos är den yngsta kommunen i Málagaprovinsen men staden är den äldsta när det kommer till turism i södra Spanien. Ryktena om områdets fantastiska stränder och fria livsstil spreds sig under 1930 och 1940-talen och i slutet av 1950-talet hade staden utvecklats till en populär semesterdestination för många stora namn. De många internationella jetset-gästerna och stadens avslappnade atmosfär gjorde platsen till en eftertraktad fristad under det så annars intoleranta Franco-styret. Senare bredde turismen ut sig till flera städer runt Torremolinos där hotell och butiker växte upp som svampar, och tillvaron på den spanska sydkusten förknippades snart med fest, lyx och frihet – och konceptet Costa del Sol föddes.
När de många kvinnorna på de sydspanska stränderna låter bikiniöverdelen falla är det således inte ”bara” bröst; det är även en symbol för den frihet som bäddats in i kulturen och inte minst ett minne av de starka kvinnor som mer eller mindre frivilligt har bidragit till att nyansera uppfattningen av kvinnlighet, jämställdhet och sex över hela världen.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.