PROFIL: Elvira Herrador Quero

PROFIL: Elvira Herrador Quero

Hon har tillägnat över 30 år åt Svenska Skolan i Fuengirola

I över 30 år har hon arbetat på Svenska Skolan Costa del Sol. I dag ligger skolan i hjärtat av Los Boliches och kan stoltsera med inte färre än 320 elever, men när Elvira började låg skolbyggnaden inrymd i en vacker vit villa omgiven av palmer i hjärtat av centrala Fuengirola.

Elvira har haft en stor roll i skolans utveckling och spanskundervisningen. För över 30 år sedan fick hon tjänsten på skolan för att implementerat det spanska skolverkets regler och hon är den som på senare år arbetat för att skolan nu har rätt att examinera spanskstuderande i DELE, det officiella språkcertifikatet i spanska för utlänningar.

Det var också Elvira som tog initiativet till att skolan bytte namn från det tidigare Escuela Sueca till dagens Colegio Sueco, då hon insisterade på att skolan var ett lärosäte av högre rang.

”Skolan förändrade mitt liv”

”Skolan och det svenska samhället här på Costa del Sol förändrade mitt liv”, säger Elvira.

Sedan första gången Elvira klev in på skolan, läsåret 91/92, har det varit viktigt för henne att vara en bra representant för skolan. Att hon fick jobbet som directora tecnica (teknisk chef för skolans spanska del) var en ren slump. Skolan sökte någon som kunde inkorporera spanska i skolan och Elvira gick på anställningsintervju, helt utan förväntningar. Hon fick tjänsten och nu har det alltså hunnit bli 30 år som ansvarig över koordineringen av spanskstudier. Men Elvira är även skolans länk till det spanska skolverket och den spanska byråkratin liksom till kommunen, och hon arbetar ihärdigt med att ”bygga broar” mellan spansk ungdomsverksamhet och eleverna på skolan, då hon lägger stor vikt vid integration.

Spanskstudier – mer än grammatik

När Elvira pratar om skolan och eleverna märks det tydligt att hon lever för skolans värld – för eleverna, och hon talar rakt från hjärtat.

För Elvira handlar inte spanskundervisning om bara rabblande av glosor och utantill-inlärning av grammatik. Elvira tar spanskundervisningen till en högre nivå. Otaliga gånger under vårt samtal påpekar hon vikten av kultur, tradition och historia för att förstå och lära sig ett språk. I undervisningen inkluderar hon således både kultur, seder och historia, med kanske en extra betoning på historia. Hemligheten, som egentligen inte alls är någon hemlighet, men som lätt kommer i skym undan av lärartiteln, är att Elvira i grund och botten har en master i spansk historia. Och detta får eleverna i Fuengirolaskolan sina spanskstudier kryddade med.

”Eleverna kommer inte ihåg alla timmar i klassrummet, de kommer ihåg våra kulturresor, och de minns språket i samband med alla skolutflykter vi gör till t ex Granada, Córdoba, Sevilla och så självklart Málaga”, säger Elvira.

Integration

Att föra in den spanska kulturen i klassrummet liksom att ta med eleverna ut från klassrummen, ut i den spanska kulturen, är ett väl medvetet steg i att få dem att integreras i det spanska.

”Att lära sig spanska handlar om så mycket. Det omfattar bland annat beteende, kultur och tradition”, säger Elvira och förklarar: ”Det okända – språk, seder, sätt att tala på osv. kan vara skrämmande. Vår roll i skolan är att arbeta med detta och introducera samt presentera dessa sedvanor och öppna dörrar till att lära känna kulturen, till att förstå att spanjorer pratar högt och mycket utan att de är arga och genom att lära sig historian kan man förstå i dag. Och allt hjälper till när man vill integrera sig i ett samhälle.” Som en del i detta arrangerar Elvira dessutom aktiviteter och seminarier med besök från det spanska samhället. Hon poängterar att integration kräver inte bara vilja och ansträngning från eleverna utan även insatser och stöd från både skolans och föräldrarnas sida.

”Jag har alltid strävat efter att eleverna ska vara lyckliga i Spanien och glädjas i den spanska kulturen, våra fester och traditioner, och jag vet att integration och förståelse leder till tolerans och respekt”, säger Elvira.

Fina utnämningar

Som person är Elvira arbetsam, korrekt och mycket emot orättvisor, och hennes fokus ligger alltid på att andra ska ha det bra. När hon ombeds beskriva sig själv med tre ord tvekar hon inte, och förklarar att det är tre P:n (på spanska): Perdona, Patiencia och Perseverancia. Hon är alltså förlåtande, har tålamod och uthållig/ihärdig – tre egenskaper som får henne att fortsätta framåt. Det fina i historien är att hon också uppmärksammats för sina insatser.

”2015 utnämndes jag till Årets svensk på Costa del Sol och nu i år, 2022, blev jag utnämnd till årets kvinna inom utbildning i Fuengirola i samband med kvinnodagen den 8 mars!”, berättar Elvira. Och visst har hon all rätt att vara stolt, det är hedervärda erkännanden hon fått. Dessutom har hon bland annat skrivit flera läroböcker i spanska för förlaget Liber.

Tacksam

”Jag älskar att undervisa och som lärare är det härligt att jag själv också måste hålla mig uppdaterad och lära mig nytt hela tiden för att anpassa mig till och följa utvecklingen i samhället. Jag tror att de bästa lärarna är de som är ’hungriga’ på att utveckla sig själva, och det är jag säker på att också eleverna märker.”

Elvira trivs på svenska skolan i Fuengirola tycker att det är fantastiskt att genom skolan inte bara lära känna många elever, som hon har kontakt med flera år efter att de slutar, utan även att jobbet lett till många goda kontakter i både Fuengirola, kommunstyrelsen samt inom den spanska skolstyrelsen och inte minst i Sverige. Hennes egen lust att lära har lett många vänner och branschkollegor helt från norr till söder, samt till att hon lärt och även tagit till sig svenska traditioner och kultur.

”Jag är oerhört tacksam för denna fantastiska resa som jag får vara med på. Den ger mig möjlighet att utvecklas som lärare, få kontakt med ungdomar – som sprider så mycket glädje, och den får mig att reflektera kring mitt eget språk och vanor, samtidigt som jag fått lära känna svensk kultur, som jag verkligen värdesätter. Bägge länder har stor plats i mitt hjärta. Jag känner mig också oerhört hedrad att hittills ha jobbat 30 år på skolan.

Det är inte en överdrift att säga att skolan är Elviras liv och att eleverna är motorn i det, och allt hon gör, gör hon med passion.

”Med passion är man lycklig och jag strävar efter att sprida detta och glädja min omgivning”, avslutar Elvira.

Kort info

Namn: Elvira Herrador Quero

Född: I Porcuna (Jaén)

Gör: Directora técnica på Svenska skolan i Fuengirola

Bor: Fuengirola

Gör när hon är ledig: Läser, speciellt historia

Elviras tips för en ledig dag i Fuengirola

”Fuengirola bjuder på mycket spännande när man ser på det ur ett historiskt perspektiv. Lär dig historien om de katolska kungarna, Isabella och Ferdinand, över vilka det har rests en staty på Plaza de los Reyes Católicos. Fortsätt sedan med historieboken i handen och upplev historiens vingslag vid Castillo Sohail och Plaza de la Constitución. Därefter tycker jag att du ska gå till Paseo Marítimo och lyssna på vågorna för att avsluta promenaden på en chiringuito (strandrestaurang), beställ in grillade sardiner som du njuter ihop med något gott i glaset samtidigt som du observerar spanjorerna. Se vad de äter, hur de äter, hur de talar. Detta är en bra början för att lära sig kulturen.” Och Elvira fortsätter: ”Sedan, en annan dag, besök Málaga och museerna Picasso och Thyssen. Upplev också den rika kulturen i den romerska teatern och borgen Alcazaba, och upplev hur romarna, muslimerna och katolikerna har format staden. Och, observera omgivningen! Det hjälper dig att förstå det spanska!”

Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.