Möt Åsa Pettersson

Kvinnan som uppfyller bostadsdrömmar firar 40 år på Costa del Sol!

Hon har uppfyllt mångas drömmar om en bostad på Costa del Sol och hennes mäklarfirma, som bär hennes namn, är populär när soltörstande svenskar vill göra ett tryggt köp.

Men det är också i stort sett vad många känner till om henne, ja förutom att hon är blond, lång och smal.

Livet genom 40 år

När jag sätter mig ner för en intervju med Åsa är det främst för att gratta henne till hennes 40 år på Costa del Sol. Med lite snabb huvudräkning kan vi konstatera att hon flyttade hit 1982. Men hon var ingen mäklare som kom för att göra snabba cash. Nej, Åsa kom hit för att studera spanska en kortare tid innan hon skulle fortsätta inom föräldrarnas företag i textilbranschen (i Lindesberg) – en bransch som redan hennes farfarsfar arbetat inom, som skräddare. Som vi alla vet blev det inte textilier för Åsa. Snart fick hon ett jobberbjudande att arbeta med ”after sale service” hos en av kustens då största mäklarfirmor. 

”Så fick jag in första foten i branschen. Det var inte alls planerat. Jag brukar säga till min son att: ’Livet bara händer’”, säger Åsa.

Och nu går det fort: Åsa arbetade med after sales service fram till krisen 1989 när hela den spanska marknaden tvärnitade. Då blev det jobb som butikschef för en exklusiv Boutique i Centro Idea, sedan en ”snabbvisit” på timeshare-marknaden och så erbjöds hon säljarjobb på ett nystartat mäklarföretag, och nu kan vi sakta ner igen, för det var här, som säljare, som Åsa fann ett jobb som hon verkligen tyckte om. Skulle man tala om kärlek skulle man nog säga att hon föll pladask. Jobbet var en så bra matchning att hon i början av 1990-talet beslutade sig för att stå på egna ben och starta eget. Tack vare en hemsida som hennes pappa hjälpte till att starta, laptop och mobiltelefon var hon riktigt modern på Costa del Sol och hon lyckades nå den svenska marknaden. Till en början drog hon dessutom nytta av sina mobila arbetsredskap och hade ”kontoret i bilen”, vilket gjorde att hon slapp dyra kontorskostnader. Så småningom behövdes dock ett riktigt kontor och hon öppnade det första i Arroyo de la Miel. 2001 flyttades det till huvudgatan i Los Boliches innan Åsa Pettersson Real Estate tillslut landade på det som i dag heter Plaza Pedro Cuevas (f.d. Plaza San Rafael) i Los Boliches.

När Åsa Pettersson började som mäklare hade hon kontoret i bilen.

Självständig och självförsörjande

En fråga jag måste ställa är hur det har varit för Åsa att ta sig fram på den spanska marknaden, för vi som känner till kustens utveckling vet att det inte var lika många kvinnliga mäklare på Costa del Sol på 1990-talet som det är i dag. Åsa förklarar att hon tidigt förstod att hon behövde stå tryggt i branschen bland alla män, så att hon skulle tas på allvar. Därför var hon snabb med att ta GIPE-licens, så att hon kunde titulera sig auktoriserad mäklare. Hon minns att hon ibland visst fick armbåga sig fram bland kostymer men förklarar: ”Jag har aldrig varit uppstudsig, så det har aldrig funnits något att irritera sig på kring mig, och jag har kunnat skapa mig ett namn på marknaden”. Åsa är inte mycket för att skryta om sin framgång, men hon är värd den, för hon har, liksom andra framgångsrika egenföretagare, jobbat hårt. Jag kan dessutom även berätta att hon gjort resan fram i mäklarkarriären som ensamstående mamma.

Avstickaren

Några planer på att lämna Costa del Sol och livet som mäklare har aldrig funnits. Men eftersom ”livet ibland bara händer” så flyttade Åsa under några år med sin man till Florida när han startade företag där. Åsa å sin sida pendlade mellan Costa del Sol och Florida och fortsatte att driva sitt företag tillsammans med sina vapendragare på kontoret, Lisa och Chelo, som tog hand om det dagliga arbetet. ”Mäklarfirman är som en baby för oss alla tre”, förklarar Åsa, som alltså nu är tillbaka även i det dagliga arbetet på kontoret i Los Boliches, och hon trivs. ”Alla människor jag träffar. Det är det som är så spännande – alla personligheter. Det är fantastiskt!”, säger Åsa glatt.

Då, nu och i morgon

Nu är ju inte orsaken till den här intervjun att Åsa är mäklare, även om det är svårt att komma bort från, utan att hon i år faktiskt har bott på Costa del Sol i inte mindre än 40 år! När jag frågar om den största skillnaden mellan när hon kom och i dag, svarar hon: ”När jag kom till Spanien gick unga kvinnor fortfarande ut med ’förkläden’ – alltså i sällskap med t ex bror eller mamma medan det i dag inte är ovanligt att kvinnor sitter på högt uppsatta tjänster som t ex domare och politiker.”

Det kan ligga nära att säga att Åsa var modig när hon på egen hand flyttade till och skapade sig en karriär i det mansdominerade Spanien. Men själv ser hon sig inte som modig yrkeskvinna. ”Det föll sig naturligt”, säger hon, och förklarar att hon i stället ser sig som en försiktig person som noga tänker igenom beslut och inte hastar in i något, och har således ett tryggt liv.

Trygghet är också det som hon alltid velat erbjuda bostadsköpare, varför hon valt att ha ett litet familjärt kontor med öppen dörr, med mycket fokus på att förmedla känslan av att Åsa Pettersson Real Estate tar hand om en och erbjuder just trygghet. Och det är det som hon vill fortsätta att erbjuda bostadsköpare, någon pension finns nämligen inte i planerna. Åsa tycker att utvecklingen i branschen, med bland annat fler unga köpare tack vare möjlighet till distansarbete, är spännande. Och om livet på Costa del Sol säger hon kort och gott: ”Costa del Sol är fantastiskt. Det är nära till Sierra Nevada, vi har havet och jag tycker om att spela golf. Och ljuset och klimatet. Det är härligt! Man låser inte in sig hemma utan spenderar mycket tid utomhus!”

Grattis Åsa Pettersson till 40-årsjubileet på Costa del Sol!

Foto: Mugge Fischer, mugge@norrbom.com


Kort info: 

Namn: Åsa Pettersson

Född: Lindesberg 1959

Familj: Man, son, 2 bonusbarn och bonusbarnbarn 

Gör: Fastighetsmäklare, äger mäklarfirman Åsa Pettersson

Fritid: Spelar golf och tar promenader med hunden Sandy

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.