Ett ögonblick, vad säger panelen? (Oktober 2020)

Ett ögonblick, vad säger panelen? (Oktober 2020)

Frågor

1) Det är oktober och skolor samt arbetsplatser har öppnat. Hur ser din vardag ut – har du återgått till en någorlunda normal vardag?

2) Skillnaden mellan hur situationen med Covid-19 hanteras i Sverige respektive Spanien är som natt och dag. Vad har du att säga om de olika strategierna – tycker du någon är mer rätt än den andra och varför?

3) I oktober kan man börja se butiker och varuhus börja plocka fram juldekorationer. Tycker du detta är ”hemskt mycket för tidigt” eller ”härligt stämningsfullt”?

4) SpaceX grundare, Elon Musk, drömmer om att kolonisera planeten mars och ser rymdturism som en självklar framtids- och mångmiljardbransch. Om du fick möjligheten att bege dig ut på den femdagarsresa som SpaceX, i samarbete med Space Adventures, erbjuder, som skulle ta med dig i omloppsbanan runt jorden, skulle du tacka ja eller nej?


Namn: Monica Silverstrand

Bor:     Marbella

Gör:    Sjunger, översätter och säljer bostäder

1) Både ja och nej. Det som inte är normalt är förstås munskydden! Och att inte alls lika många svenska bostadsspekulanter är intresserade av köp just nu. Jag har sålt många bostäder genom åren på bara video och telefon men om kunden inte varit på plats och vet exakt var bostaden ligger är det svårt att få till rätt känsla. För mig är det av största vikt att mina kunder blir 100 procent nöjda. Jag vill inte riskera något annat. Så Marbella Vision går verkligen på lägsta hastighet, tyvärr. Hoppas dock på att hösten ska locka hit folk igen.

När det gäller sången försvann även där alla jobb i våras, och med begränsat antal gäster blir det nu så att vi i stället för 70-80 personer (normalt fullsatt) på härliga Restaurante Garum i Marbella bara kan ta in cirka 40. Det kommer att bli fler tillfällen till Dinner shows i höst men de lär bli fullbokade snabbt. Vi behöver musik och glädje i dessa tider.

Mitt tredje ”ben” är översättningar och det har jag hållit liv i under hela pandemin, i alla fall. Jag är så tacksam att jag haft detta jobb i så många år, och därmed fortsatt lära mig massor (som man ju gör som översättare) och alltid kunnat ha en inkomst, oavsett var jag befunnit mig.

2) Ingen vet, det finns inget facit. Jag var i Stockholm hela augusti och upplevde att det var väldigt trångt på många ställen. Jag känner mig personligen tryggare här på Costa del Sol.

3) ABSOLUT FÖR TIDIGT! Det är lagom i mitten av november, så man är redo till advent.

4) Nja, fem dagar i en rymdkapsel låter långtråkigt. Jag stannar nog på jorden även om jag inte är rädd. Ett dygn hade jag dock tyckt skulle vara kul. Man vet ju inte om de har vin ombord, haha.


Namn: Tony Söderberg

Bor: Skövde

Gör: Kundservicechef på Mio 

1) Ja, nu är det så nära vanlig vardag det går att komma här i Sverige. Mycket verkar ha återgått till det normal även om vissa restriktioner fortfarande finns kvar inom skola- och idrottsvärlden för barnen. Kanske har det gått väl fort och de närmaste veckorna/månaderna blir nog avgörande för Sveriges del. 

2) Jag tillbringade en dryg månad i Spanien från mitten av juli och framåt, nere i Andalusien, där läget hade varit lugnt vilket märktes av. Vi kom snabbt in i rutinerna med munskydd, avstånd och av-spritning och handskar. Vid hemkomst till Sverige hade vi nästan glömt av de olika strategierna och blev väldigt förvånade hur mycket det kan skilja sig åt. Lockdown tror jag dock inte är lösningen så jag hoppas Spanien håller öppet och tar sig igenom pandemin på ett bra sätt nu! 

3) För min egen del känns de alldeles för tidigt. Tio veckors julpynt torde vara i överkant även för den mest inbitne julfiraren.

4) Nej, inte en möjlighet. Oviljan att flyga rätt ut i rymden är betydligt mycket större än viljan att vara kvar på jorden!


Namn: Marie-Anne Taygan

Bor:     Fuengirola

Gör:    Arbetar hos Pro-Nordix

1) Jag började arbeta igen 4 augusti, efter en skön semester med strand, bad och sol, och jag har njutit av ledigheten.

Min vardag är som vanligt, ingen skillnad. Jag vaknar, går upp och gör mig i ordning för en ny arbetsdag med mask och grundlig handtvätt. Vi går ut och äter på restaurang som vanligt. Inga skillnader precis.

2) Sverige har haft höga antal döda och inte några restriktioner när det gäller att använda mask. Om man jämför med de andra skandinaviska länderna så har dödsfallen varit höga, men är nu på nedgång. I Spanien har vi en uppgång igen. Här i Fuengirola så har vi klarat oss ganska bra. Jag tycker att Spanien har hanterat det hela bra med de åtgärder som tagits.

3) Julskyltning i oktober är alldeles för tidigt. För mig börjar stämningen när gatorna är juldekorerade. Då känner jag att det snart är jul, och det känns mysigt. Eftersom det är bara jag och min man här i Spanien så blir det inte stort julfirande för oss. 

4) Jag skulle tacka ja om det inte kostade mig något. Det skulle bli en spännande upplevelse! Resa till mars och se planeten skulle bli väldigt intressant, speciellt om det var för fem dagar. Men sådana resor kommer att bli för dem som har mycket pengar, inte för oss vanliga människor. 


Namn: Brith Bogårdh 

Bor:     Kungsör och Fuengirola

Gör:    Lärare

1) Eftersom jag är pensionär och befinner mig i Sverige just nu är läget oförändrat. Jag är fortfarande ”sunt” förnuftig, träffar familj och vänner men med en viss försiktighet. Det är inte ”normalläge” då kramar och närhet saknas. Dessutom saknar jag kulturevenemang, som nu fått skära ned ordentligt, vilket är mycket synd.

2) Det är en komplicerad fråga att svara på då det hela tiden kommer nya forskningsresultat och utifrån det olika hänsyn, som respektive land har tagit. Den svenska strategin har inneburit att man har försökt att hålla samhället öppet i största möjliga mån, även om många verksamheter drabbats ändå. Stränga rekommendationer och påbud har i stor utsträckning gällt äldre och riskgrupper. För övrigt har myndigheter litat på folks goda omdöme, som tyvärr visat sig inte alltid varit så bra.

Spanien har haft lockdown, som drabbat hela befolkningen och sen när det lättades på denna blev det ett stort bakslag och smittan spreds. Vi har väl inte facit än, eftersom Covid-19 ännu drabbar oss och stora delar av världen.

3) Julen hör november och december till, tycker jag. Lite kyligare och mörkare i båda länderna och då kan det kännas hoppfullt med lite stämningsfull julmusik och juldekorationer både hemma och ute i samhället. Däremot gillar jag inte den hysteriska julkommersen, som börjar och stressar människor.

4) Jag skulle nog tacka nej till detta äventyr. Jag håller med Beppe Wolgers i hans fina text, som är tonsatt av Olle Adolfsson. Ett utdrag ur denna här:

MITT EGET LAND

Jag vet att en väldig raket

ska gå mot en främmande himmel

Men säg mig en enda planet som jorden

för den ger mig svindel.

Och därför så stannar jag kvar.

Jag vet jag har, liksom du någon plats på jorden

som ja kallar MITT EGET LAND.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.