Hemlösa får hjälp i coronatider – tuffa tider för hjälporganisationer

Hemlösa får hjälp i coronatider – tuffa tider för hjälporganisationer

En grupp människor som väntar på att bli serverade lunch.

Los Ángeles Malagueños de la Noche 

För att mätta tomma magar ställer sig olika organisationer runt om i Málaga och delar ut mat dagligen till det mest utsatta. Organisationen Los Ángeles Malagueños de la Noche, i centrala Málaga, är en ideell organisation som startades för 15 år sedan med hjälp av volontärer och donationer.

“Detta skapades av kärlek för kärleken, det är vårt sätt att arbeta och så kommer vi att fortsätta arbeta”, berättar Antonio Meléndez, föreningspresidenten för Los Ángeles Malagueños de la Noche. Organisationen är 100 procent volontär och det är ca 30 personer som hjälper till dagligen med att laga och dela ut mat. Organisationen får varken statliga, kommunala bidrag eller hjälp av matbanker. Härav är de inte bundna till kommunens regler och behöver ingen dokumentation från de behövande. 

“Här ber vi inte om några dokument, är de människor i nöd så får de hjälp. Här ställer vi inga frågor”, säger Antonio. Varorna skänks till organisationen från olika bagerier, butiker och bönder samt privatpersoner. Organisationen erbjuder frukost, lunch och middag. Vilka måltider som serveras beror på vilka varor som de får in. Ibland är det soppor, mackor och olika grytor som serveras.

Volontärer häller upp mat till människor i nöd.

För organisationen Los Ángeles Malagueños de la Noche har coronapandemin varit tuff. Under tre dagar i början av pandemin höll organisationen stängt för att inte riskera smitta, men efter flera samtal om att många människor behöver mat öppnade organisationen upp igen. Under coronapandemin har organisationen serverat över 35 000 måltider. Av ca 300-500 personer som kommer dagligen är 100 hemlösa på grund av krisen. 

“Eftersom flera företag förväntas att behöva stänga ned kommer allt fler bli hemlösa, och då kommer det vara viktigare att vi finns och kan hjälpa till så mycket vi kan. Vi uppskattar all hjälp vi får och vi hoppas att så många som möjligt hjälper till i dessa svåra stunder. Det är en mycket fin upplevelse att hjälp människor, det är viktigt att vi uppmärksammar och inser vad som sker runtomkring oss. Världen kommer inte att förändras med hjälp av religion eller politik, världen kommer att förändras med kärlek”, säger Antonio. 

Maten som ska serveras till personer i nöd.

Asociación Adintre  

En annan organisation som dagligen hjälper utsatta människor är organisationen Asociación Adintre, i Fuengirola. Asociación Adintre har varit verksam sedan 2007 och styrs av fyra medarbetare, resterande är volontärer. Till skillnad från Los Ángeles Malagueños de la Noche får Asociación Adintre hjälp från olika offentliga institutioner, företag, privatpersoner och Bancosol, sistnämnda är en matbank som delar ut mat varje vecka till organisationen för att den i sin tur ska kunna laga mat. Organisationen delar även ut kläder och möbler till familjer i nöd. Under nedstängningen i våras delade Asociación Adintre ut 110 400 måltider. 

För organisationen har arbetet under pandemin ökat till fem gånger mer, jämfört med det som tidigare varit, och arbetstrycket är konstant, men antalet medarbetare är det samma som tidigare.

Antonio Meléndez, förenings presidenten för Los Ángeles Malagueños de la Noche.

“Vi ser att antalet familjer, ensamstående och äldre människor som bor på gatorna ökat avsevärt. Vi ser människor som inte har råd med att köpa mat eller betala för el och vatten”, berättar Joyce Gyimah Amponsah, grundare för Asociación Adintre och hon tillägger “Under coronapandemin ser vi människor från alla samhällsskikt komma hit. Det är familjer, människor som förlorat sina jobb och även människor med en högre utbildning som behöver stöd från organisationen.”

På grund av Covid-19, har det ekonomiska stödet till Asociación Adintre minskat med 60 procent, däremot slutar människor i nöd inte att öka. Organisationen riskerar nu att tvingas stänga ned om det inte får mer ekonomiska bidrag.

”Vi får inte tillräckligt med hjälp, vi behöver mycket mer stöd på grund av den situation som vi finner oss i. Vi har brist på produkter och vi tvingas vid många tillfällen att ransonera så att ingen lämnas utan hjälp. Vi behöver människor som fortsätter att visa solidaritet och stödjer oss med donationer“, säger Joyce.  

Av Gabriella Elkhouri

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.