Goya i Granada – #INGOYA

Utställningen kan ses fram till den 20 juni 2021 på Palacio de Congresos i Granada (Paseo del Violón) och en vuxenbiljett kostar 11 euro, men så finns det olika rabatter för pensionärer, barn, familjer etc. Och det är verkligen värt pengarna, för här får man en helt unik och nytänkande upplevelse av konst. 

Det är föreställning varje heltimme och biljetter kan köpas här: https://ingoya.com/eng/

Vi hade inte förköpt biljett, men kom in i alla fall. Dock ska man vara medveten om att det är begränsat antal platser, så det är säkrast att köpa sin biljett i förväg. 

Utställningen består av två rum: det första är ett rum med didaktisk karaktär, där man kan se en tidslinje över Goyas liv (1746-1828) samt en presentation av hans mest ikoniska verk. Under sitt 82 år långa liv blev Goya en av Spaniens mest kända och uppskattade konstnärer och hans produktion var jättestor. Det råder inga tvivel om att han var en fantastisk konstnär – hans verk är fantastiska.

Goyas mest kända verk kan nog påstås vara de två målningarna av den nakna och den påklädda Maja (ordet maja betyder vacker kvinna på spanska och är inte hennes namn). Rykten säger att Goya hade fått i uppdrag av kvinnans make att porträttera henne. Men Goya hade visst ett förhållande med kvinnan och fick därför lov att måla henne naken. När maken bad om att få se målningen hade Goya bara den nakna versionen, som han ju inte kunde visa maken, så han fick i all hast måla ytterligare en version – där kvinnan bar kläder. 

När man ser de två konstverken bredvid varandra kan man tydligt se att det där kvinnan är påklädd är mer slarvigt målat – det målades ju med brådska.

Produktionen bakom #INGOYA har valt ut ca 100 av Goyas verk, som nu visas i utställningen i Granada, och som därefter ger sig ut på en världsomspännande resa.

Efter ca 15 minuter i det didaktiska rummet släpps man in i ”the show room”, där det satts upp stora skärmar. Det finns skärmar så att det räcker till alla, men många går runt i rummet medan föreställningen pågår. Nu visas samma konstverk på många olika skärmar samtidigt i hela rummet samt i mitten av rummet. Med andra ord – man omringas av bilderna från alla håll samtidigt som det spelas vacker musik. Mycket av musiken är av Manuel de Falla, men vi vill också påstå att vi hörda stycken av Grieg. Vackert är det i alla fall. 

Det ena konstverket efter det andra rullar över skärmarna och så håller det på i ca 30 minuter. Och så har man blivit ”goyaficerad” från alla håll och kanter. En kan bara lyfta på hatten till dem som kommit på detta fantastiska och spektakulära sätt att visa konst på. Vi är i alla fall mycket imponerade.

Så, när provinsgränserna öppnar, skynda att ta en tur till Granada innan den 20 juni. Det skulle vara synd att missa denna fantastiska utställning.

Av Else Byskov

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.