Sabor a Málaga: Prisvinnande viner

Prisvinnande viner från liten bodega i Mollina – Bodega Cortijo la Fuente

Det är tredje veckan i oktober och vi befinner oss mitt ute bland vinfälten i Mollina. Här är utsikten över fälten helt ostörd tack vare det flacka landskapet, borta i fjärran ses bergen som en siluett. Vinden får det att rassla i vinbladen, som redan har börjat torka, varmed de skiftar från den friska gröna färgen till höstlikt brunt. Rankorna är redan rena från druvor. Skörden plockades för två-tre veckor sedan och kvar hänger bara några få klasar som då ännu inte hade mognat, men som nu hänger som klasar med russin (som förövrigt smakar ljuvligt).
 
”Egentligen skulle det vara skördetid just nu men på grund av den varma och torra sommaren tvingades vi tidigarelägga den. Detta år är märkligt och det har varit ett svårt år för markerna då det ju varit både mycket varm och torrt. Hade vi inte fått de 70 liter regn per kvadratmeter som föll med ovädret som drog in över oss i augusti vet jag inte hur det hade gått. Det var vår räddning.”
 
Det är Jose Antonio Palomo Baez som berättar om det vädermässigt ovanliga året när vi möts ute på den bodegan Cortijo la Fuentes 15 hektar stora vinmarker. På varje hektar växer det drygt 1 990 vinstockar med en genomsnittlig ålder på 30-40 år för de vita och tre år för de röda. Han fortsätter att berätta att årets skörd bara uppgick till drygt 50 procent av en normal skörd och likadant var det förra året. För tre år sedan uppgick skörden till 70 procent. Jose skakar på huvudet, någonting är galet med vädret. Gällande odlingssättet berättar Jose att gården har förändrat sitt sätt att odla vin. De har dragit ned nämnvärt på konventionella odlingsmetoder, drygt 50 procent, och att de ersatt detta med metoder som använd vid ekologiskt odlande. Det innebär bland annat att verksamheten genomsyras av att så mycket som möjligt från vinproduktionen, som t ex restera som blir över när vinet pressas, ska gå tillbaka till markerna.
 
Inom kort kommer Joses fru, Montserrat Navarro Ruiz, som vänligt hälsar oss välkomna. Vi har träffats tidigare. Det var nämligen just denna bodega som höll i vinprovningen när En Sueco besökte Málagas landsting för en informationskväll om just Sabor a Málaga inför artikeln i förra numret av magasinet.
 
Montse, som Montserrat kallas, har tillsammans med sin bror Antonio Navarro (som vi träffar vid vinkällaren senare) tagit över bodegan efter pappa.
”Det var farfar som började odla vin här och efter honom pappa, men de kommersialiserade aldrig vinet. De gjorde vin till vänner och den egna familjen. Det var faktiskt först 2008 som min bror och jag bestämde oss för att sälja vårt vin i större skala. Vårt motto är att använda traditionella metoder i sökandet av nya viner”, berättar Montse.
 
Ute på vinraderna växer druvsorterna Pedro Ximén, Moscatel de gran Menudo och Moscatel de Alejandría till bodegans fyra vita viner samt Shiraz och Cabernet Sauvignon till de två röda.

Ett fint handarbete

För bara några veckor sedan, när druvskörden var i full gång, var de elva människor som arbetade på gården – åtta på markerna och Montse, Jose och Antonio inne i bodegan.
”Vi är noga med att alla druvor ska väljas ut och plockas för hand. För hålls inte kvaliteten på druvan så hålls inte kvaliteten på vinet. Därför görs arbetet manuellt, med omsorg. Våra viner ligger oss varmt om hjärtat så det finns ingen anledning till att göra det på ett sämre sätt”, förklarar Montse. Medan vi börjar promenera mot bodegan för att ta en titt på var vinframställningen sker fortsätter Montse att berätta att hon är glad över att kunna bidra till att skapa arbetstillfällen. Hon ser det inte bara som att gården producerar ett vin utan som att gården är med till att skapa arbetstillfällen i Mollina, vilket hjälper till att hålla det lilla samhället levande.
 
Inne i bodegan möter vi först vinpressen, som nu efter skörd får vila till nästa år. Montse berättar om hur hon minns när hon som barn stod och trampade vinet tillsammans med sin bror, men nu görs det arbetet alltså i en stor maskin. Men även om ståltunnan ser kall och industriell ut är det en av de allra mildaste pressarna som finns på marknaden.
”Först rensas alla kvistar och löv bort. Det gör vi för hand. Sedan tvättas druvorna innan de läggs ned i pressen. Den är mycket känslig. I många pressar pressas även kärnor men det vill inte vi ha i vårt vin. Ur denna process utvinns musten ur druvorna och det är den som hälls över i de jättestora kärlen”, berättar Jose och fortsätter: ”Processen för de vita vinerna och röda skiljer sig åt. Till de vita rensar vi bort allt som inte är must. Till de röda vill vi naturligtvis ha kvar skalen, för det är ju skalen som ger den röda färgen.” Han fortsätter att förklara processen samt hur noga de är med att välja bara den bästa musten till sina viner. De vita vinerna får sedan jäsa i 10 000 liters cylinderformade kärl i ca 30 dagar. Sedan har de ju sitt Gran Solera-vin som kommer från torkade Moscatel de Alejandria-druvorna (tänk hur lite vätska man får ur ett russin!) och detta får jäsa en aning längre. Dock är de oerhört noga med alkoholhalten, för så fort den överstiger 15 procent fördubblas skatten som de måste betala för produktionen.
 
Musten till de röda vinerna jäser alltså med skalen från druvorna och det i ca 20 dagar, under vilka skalmassan som flyter upp till ytan macereras och ständigt hålls fuktig, så att färgämnena lakas ur samt så att syret inte ska få kontakt med vinet, så att det inte oxiderar. Sedan efter 20 dagar är det dags för vinet att pressas igen för att få bort skaldelarna.

Vinkällare

Nu har vi kommit ut på bodegans innergård och vi fortsätter ned för en ramp, och även Antonio har anslutit sig till oss. Ett par stora dörrar öppnas och en karaktäristisk källar-/vindoft möter doftsinnet. Vi står nere i vinkällaren. Ljuset är dovt och runtomkring oss står rader efter rader med gamla, mörka vintunnor.
 
”Det ni ser här är så kallade soleras. I detta system ligger tunnorna i tre våningar, där det nya vinet fylls på från toppen och så tappar man vinet från tunnorna längst ned. På så sätt blandas det nya vinet med det tidigare vinet och vinet som tappas får alltid samma smak. Soleras använder vi till våra vita viner och de söta”, berättar Jose. Han visar även en tunna där sidorna har ersatts med glas, så att innehållet syns. Denna tunna är inte fylld till toppen vilket får det att bildas en yta av jäst på ytan som kallas nata alternativt flor. Denna yta skyddar vinet från att komma i kontakt med syre när det lagras (förhindrar oxidering) och jästen på ytan hämtar sin näring från sötman i vinet. Antonio tillägger att denna metod bara används till deras Crianza biologica-vin. Övriga viner lagras i tunnor som fylls helt. Antonio är den som håller i bodegans vinprovningar, och det är också han som har studerat enologi – vinlära. Han berättar närmare att luftfuktigheten i vinkällaren är 80 procent, temperaturen mellan 18-20 grader och ljuset är dämpat. Miljön i källaren måste vara stabil för att vara ultimat för lagrandet av vinerna. Alla tunnor är gjorda i amerikansk ek och medan de vita tunnorna lagras i återanvända, tvättade tunnor lagras de röda i nya – och deras crianza lagras i tolv månader på tunna medan roblen i sju.

Prisvinnande viner

Nu står vi med varsitt glas Afrutado Seco i handen, i Bodega Cortijo la Fuentes lokal ovanför vinkällaren, där det står ett stort långbord uppdukat för vinprovning. Och trots att denna vingård inte kommersialiserade sina viner förrän år 2008, de har varit med i Sabor a Málaga i fyra år, har tre av deras viner redan belönats med guldmedaljer. Dessa är det vita vinet Afrutado Seco som kammade hem bästa pris som vitt vin i I concurso Sabor a Málaga, Gran Solera som utnämndes till bästa moscatel i IV concurso Sabor a Málaga och så Dulce Delicia N012 som fick guldmedalj i Premios Mezquita.
Övriga viner från Cortijo la Fuente är: Don Pepe, Tinto Crianza, Tinto Roble, Pedro Ximenez Solera samt Montes Solera.
 
En stor buss har just anlänt bodegan. Det är dags för En Sueco att lämna plats åt en grupp norska turister som kommer direkt från Málagas flygplats för att få upptäcka Bodega Cortijo la Fuentes och lyssna till Antonio när han med sin expertis leder dem igenom en värld av smaker och dofter under den stundande vinprovningen.
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.