Hopp och förväntningar 2021

Hopp och förväntningar 2021

I min första artikel här 2021 kan du läsa om:

 • Hopp och förväntningar
 • Koständringar
 • Egentid
 • Planera din tid
 • Kom upp på morgonen 
 • Svårigheter att somna
 • Att hjälpa andra

Många tycker nog att mina drömmar är orealistiska, men jag har lov att ha drömmar. Ibland går drömmar i uppfyllelse. Mina drömmar för framtiden bidrar till att fylla mina dagar med glädje, tacksamhet och förväntan. Jag drömmer om en framtid, som börjar just detta år, då livet är skönt, strålande och bländande, fyllt med glädje och tacksamhet, och då mörkret blir allt mindre.

Min egen strävan i vardagen är varje dag att bli bättre och ärligare och mer kärleksfull mot både mig själv och min omgivning, samtidigt som jag, utan att såra någon, starkt ger uttryck för mig själv och det jag står för. Ett viktigt ämne för mig är att aldrig döma någon eller anse att någon bör göra någonting annat än det denne gör. Vi har alla med oss saker i bagaget som ligger bakom våra åsikter och handlingar. 

Koständringar 

Mitt nyårslöfte är att äta ännu hälsosammare, då det är avgörande för hur vi har det i vardagen och som bekant ”Du är vad du äter”, eller i alla fall vad din kropp tar upp.

Jag tror att jag delar detta nyårslöfte med många. Bland annat för att många av oss precis firat jul och omkringliggande helgdagar med mer ohälsosam mat än vi vanligtvis äter till vardags.

Jag kommer att göra en matplan för en vecka åt gången, som övervägande innehåller ekologiskt, och kanske kommer kosten också innehålla lite mindre kött, även om jag, när jag äter kött, alltid väljer kött från djur som har levt ett bra och ekologiskt liv. Med en god planering blir matlagningen lättare i en aktiv vardag, fylld med många åtaganden och sysslor.

För mig är det även viktigt att håll en stabil vikt, eller kanske till och med att gå ned en aning i vikt. Personligen passar det inte mig att följa någon av alla de olika dieter som finns, som t ex Keto, paleo och blodtypsdieten. För mig gäller mer att ”du känner din kropp och känner vilken mat som är bäst för dig”. Ät mindre, undvik raffinerat socker, tugga ordentligt, ät medvetet och i en lugn miljö utan stress.

Har blodsockret kommit i obalans efter julens utsvävningar och vågen visar ett par kilo extra, så är det nu dags att göra någonting åt det!

Hälsosam mat som ditt blodsocker kommer att älska är ägg, olika sorters nötter såsom mandlar, cashewnötter, valnötter och pekannötter. När det kommer till hälsosamma frön kan man nämna solrosfrön och sesamfrön. Avokado- och olivolja innehåller bra fetter för hela kroppen och är speciellt viktiga för hjärta och kretslopp.

Kosttillskott

 • En bra olja är kokosolja, som även finns som MCT-olja, som reglerar aptiten, så att du snabbare blir mätt och inte så sugen på godsaker. MCT-oljan är känd för att öka energin och stimulera immunförsvaret samt koncentrationsförmågan. Samtidigt hjälper den dig att öka förbränningen. MCT-olja är en förkortning av Medium Chain Triglycerider, dvs. mellanlånga kedjor av triglycerider.
 • Om du vill bli smalare är det en bra idé att ta CLA-kapslar. Förkortningen står för conjugated linolic acid, som till största del innehåller Omega-6-fettsyror. CLA är känt för att bidra till viktnedgång, och är speciellt effektiv om du samtidigt utövar någon form av träning eller motion.
 • Grönt te hjälper dig att förbränna fett och gå ned i vikt. Det är hälsosamt och innehåller många bra antioxidanter.
 • Acetyl-L-Carnitine är en aminosyra som kan hjälpa kroppen att ombilda fett till energi. Dessutom hjälper det kroppen att producera energi och den är speciellt viktig för hjärtat och hjärnan m.m.
 • Afrikansk mango är en frukt som också fås i kapselform, och den är känd för sin aptithämmande och därmed viktminskande effekt.

Egentid

Vill du gå ned i vikt är det också viktigt att du ser till att få tid för dig själv samt ser till att inte stressa. Stress får dina binjurar att arbeta extra och då bildar de för mycket kortisol. Och när ditt kortisol är för högt är det svårt att gå ned i vikt. 

Är du stressad och samtidigt känner dig trött kan det vara en bra idé att ta rysk rot eller andra kosttillskott som innehåller rysk rot. Rysk rot hjälper vid både mental och fysisk trötthet. Dessutom stöttar den immunförsvaret och den fysiska motståndskraften.

Planera din tid

Nedanstående skrivs som inspiration till dig, för jag känner att tiden går så snabbt att det är viktigt med en översikt över vad vi spenderar tiden på, för att få så mycket kvalitet i vardagen som möjligt. Därför är ett av mina nyårslöften att planera min tid bättre, i vilket det även kan ingå tid för att vara spontan.

Oavsett hur många och smarta almanackor det finns i datorn, mobilen och andra roliga, smarta lösningar, håller jag fast vid att köpa den färgglada och vackra almanacka av Paulo Coelho. Bara att hålla den i handen gör mig glad och ger mig inspiration. I denna finns en massa kloka uttryck, som alla är lärorika och ger grund till eftertanke.

Just denna dag när jag skriver denna artikel står det:

”Det är viktigt att låta vissa saker ligga.

Släppa dem. Frigöra sig från dem.”

När jag läste dessa ord här till morgonen satt jag ett stort utropstecken bredvid citatet – det var exakt jag, och jag tror att många av oss nickar medhållande.

Jag älskar mitt jobb och följer med i vetenskapen så gott jag kan. Jag tycker oerhört mycket om att jobba och hjälpa både nya och gamla kunder. Med det sagt är det samtidigt ett nyårslöfte att jag ska skapa mer tid i almanackan till att bara vara mig själv, ta mig tid till mina vänner, familj och fritidsintressen.

Och så hoppas jag att det också kan finnas plats till härliga semestrar, gärna till många olika platser i världen.

Kom upp på morgonen

Jag älskar att gå upp tidigt om morgonen och därför blev jag riktigt glad när jag läste om en undersökning som gjorts av forskare från University of Toronto, i Kanada, som har forskat om betydelsen av att kliva upp tidigt på morgonen. Det visar sig att morgonmänniskor har mer energi, är gladare och friskare, samt mer motiverade inför dagens utmaningar.

Vi har behov av ljus, gärna så mycket som möjligt. Det sägs vara en del av förklaringen på varför morgonmänniskor är gladare. De hinner få mer dagsljus och till stor del styr ljuset vårt välmående.

Så är du en B-människa bör du se till att ställa väckarklockan och låt den väcka dig, och ha tillräckligt med självdisciplin för att ta dig upp ur sängen. Det har visat sig att immunförsvaret är svagare om du snoozar länge på morgonen liksom att du är mindre glad, jämfört om du kliver upp tidigare på morgonen.

Det är en bra vana att vakna samt gå och lägga sig samma tid varje dag. Gå och lägg dig vid en tidpunkt så att du kan få de timmars sömn som din kropp mår bäst av.

Svårigheter att somna

Har du svårt att somna så finns det många naturliga och bra hjälpmedel:

 • Magnesium är ett mineral som många människor har brist på. Magnesiumtillskott kan vara till stor hjälp innan det är dags att gå i säng. 
 • B-vitaminbrist orsakar ofta sömnproblem. Kom ihåg att B-vitaminer ska tas på morgonen.
 • D-vitamin kan hjälpa vid sömnproblem.
 • Melatonin kan vara en bra idé, och tas på kvällen.
 • Det finns många olika varianter med humle och valeriana, som också ska tas på kvällen.
 • En god kopp kamomillte en halvtimme innan läggdags kan göra underverk. Det har använts mot sömnproblem sedan medeltiden och gör gott för både kropp och själ.

Att hjälpa andra

– är att hjälpa sig själv. 

Det är en härlig känsla att hjälpa andra, både djur och människor. Det kan handla om allt efter ditt kunnande och din förmåga. Om du skänker pengar eller annat till en hemlös, var uppmärksam på att föreställa dig personen som frisk, glad och med rikligt med förnödenheten. I våra tankar får vi aldrig hålla kvar dem som svaga, hjälplösa och hemlösa. Tankar och föreställningar är mycket starkare än vi över huvud taget tänker i vardagen.

Mina nyårslöften till dig och mig själv är att vi under detta år, och många år framöver, glömmer vår självkritik.  I stället förlåter vi oss själva och andra för de lidanden som finns och har varit i livet, trots att det ibland kan kännas helt omöjligt.

Det som har hänt har hänt och det kan inte ändras. Var snäll mot dig själv. Älska och acceptera dig själv precis så fantastiskt som du är.

Gott nytt år!

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.