En välbevarad gammal BMW

Det blev tyst i luren och så svarade han, att han i sina tankar alltid jämfört mig med min gamla, stora BMW, som jag körde i många år. Den hade blivit en klassiker, och blev bara vackrare med åldern, då den togs så väl omhand, och alla funktionerna fungerade som ett välsmort maskineri.

Han sa att jag var magisk. Det skulle jag tänka på i stället för att klaga, samt vara glad för att jag fortfarande lever och är aktiv.

Omedelbart bestämde jag mig för att bli bättre på att ta han om mig själv samt njuta av livet. 

Vi uppfostras till att se åldern som en tid då det är normalt med fler inflammationer, olika svagheter, skador från fria radikaler, mitokondriernas degeneration (cellernas kraftverk), talomerer som blir kortare, minnet som försämras, rynkor, inkontinens m.m. 

Vi kan inte vrida tillbaka tiden. Kroppen vet gott och väl vart den är på väg, men kom ihåg att vi alla är individer, och åldern är någonting som vi till viss del kan kontrollera längs vägen. Och som Maurice Chavalier en gång sa: ”Åldrande är inte så dåligt när vi tar alternativet i betraktning.”

Kosten

I samband med ett längre och hälsosammare liv, tror jag, att den bästa formeln är att äta mindre och att äta rätt. Vi är alla olika. Mat kan stressa dig, om du inte äter det som din kropp behöver. Många människor har intolerans mot olika födoämnen. Det är inte någonting som många läkare tar så allvarligt. Därför, glöm bort alla möjliga moderna dieter som t ex Atkins, blodtypsdiet, paleo osv. Du måste själv känna efter i din kropp, efter att du har ätit, vad din mat gör för dig. Inte minst måste du vara uppmärksam på vad du stoppar i munnen nu i juletider, då alla livsmedelsbutiker bågnar under alla möjliga söta frestelser. 

Livsmedel som alla bör undvika är dem som innehåller tillsatt socker. Min erfarenhet är att många människor är intoleranta mot produkter från vete och mjölkprodukter. Egentligen tåls mat från djur, som blivit väl behandlade och ofta är ekologiskt bättre.

Njut av julen och drick gärna ett par glas vin – kom dock ihåg att dricka vatten av bra kvalitet vid sidan om.

Kosttillskott

  • Som alltid nämner jag vikten av att ta en bas med en lättupptaglig, blandad multivitamin/mineralprodukt. 
  • L-Carnosine är en stark antioxidant och det har varit känt länge. Det är en av de bästa antiaging-produkterna som finns. Ta gärna 500 – 600 mg dagligen. 
  • Det fungerar allra bäst om det tas ihop med E-vitamin ca 400 IU dagligen. Detta vitamin är ungdomsvitaminet, som medverkar till att förebygga sjukdomar, hjärtbesvär och Alzheimer.
  • Ginkgo Biloba har varit känt bland kineserna i mer än 2 800 år. Den är välkänt och  viktig föda för hjärnan. 
  • Fosfatidylserin från lecithin är också viktig hjärnföda, som skyddar mot fria radikaler. 
  • Q10 är ett vitaminliknande tillskott. Det är fantastiskt när det kommer till att stärka ditt immunförsvar samt medverkar till att förebygga hjärtinfarkter och minska åldringsprocessen. Dosen är 100 – 200 mg dagligen. Personligen föredrar jag Ubiquinol som, enligt den senaste forskningen, går direkt ut i blodet i superhöga koncentrationer. 
  • Kom ihåg D-vitamin. Det är ett av de starkast verkande vitaminerna med massa bra egenskaper, som bland annat antiaging och förebyggande av förkylning och influensa. 
  • Omega 3-fettsyror är viktiga. De skyddar både artärerna och hjärnan, samt medverkar till att reducera inflammationer. Enligt den senaste forskningen verkar de även skydda mot cancer.

Tips

Till slut; det allra viktigaste av allt, tror jag är att ha ett meningsfullt liv, allra helst tillsammans med några av dina kära.

Lite barskt tror jag att ensamhet är lika nedbrytande som att vara storrökare.

I dessa tider, med en jul precis runt knuten och coronan ständigt närvarande, tänk på dina äldre kära. Många är rädda för att vara till besvär och ber inte om sällskap. Berätta för dem att du älskar och behöver dem, oavsett var de befinner sig i livet.

God jul!

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.