Dela

Just nu är jag jättetrött, men som tur är vet jag varför och jag vet också att det bara är tillfälligt. Min trofasta följeslagare sedan 2006, min svartpälsade Bobby, har nu bli riktigt gammal. Vi vet inte exakt men vi tror att han är runt 17 år. Bobby sover alltid i sin hundkorg i mitt sovrum. Nu när han är gammal måste han rastas två-tre gånger om natten. Han är så dement att jag måste ha honom i koppen när han ska ut om natten, för annars hittar han inte hem igen. Jag tror inte att han har ont, men många gånger vandrar han rastlöst runt nattetid, och dansar ”samba” i sin vattenskål, för att han inte kan se. Så då får jag lov att bädda ned honom i hans säng. Där ger jag honom massage och lägger en liten filt över honom, så att han kommer till ro. Dagtid händer det, för den förr så renliga hunden, att han kissar stora sjöar lite varstans inomhus.

Jag kan inte längre bara släppa ut honom i trädgården, för han hittar helt enkelt inte in igen, och ibland landar han i poolen, som han inte längre kan ta sig upp ur själv.

Men när jag går in i köket är han förvånande nog alltid på plats. Hans luktsinne och matglädje är det inget fel på.

Jag tar mer än gärna hand om honom och är tacksam för alla de år som han gett mig så mycket glädje. Jag kommer ihåg hans kärlek och upprymdhet under de många, långa promenaderna vi brukade gå, när vi båda två var unga och spänstiga, hans iver när familjen kom på besök, hans tålamod när barnen var små och ibland lite för hårda i nyporna. Jag kommer ihåg alla leenden som han lockade fram hos många kunder när de kom in i butiken, där han låg i sin hundkorg, och hur han njöt av all den ömhet han fick från barn och vuxna.

Jag tar gärna hand om honom fram till den dagen då tiden visar att det är dags för honom att lämna jordelivet. Tröttheten lever jag med så gott jag kan med massa bra tillskott, små tupplurar och hälsosam mat, i den grad som jag orkar.

Alla människor är trötta ibland. Nu börjar våren spira och många börjar också prata om den årliga vårtröttheten.

Trötthet finns i många varianter. Det kan vara den vanligaste, då tröttheten beror på att du av en eller annan orsak inte tagit hand om dig själv. Den kan också orsakas av vitamin- och mineralbrist. Men trötthet kan också utlösas av sjukdomar, som t ex gikt, Parkinson, olika former av cancer, kretsloppssjukdomar, tarmsjukdomar m.m. Trötthet kan vara invalidiserande, och bottnar tröttheten i sjukdom måste den behandlas individuellt.

För lite sömn

Sömn har en återhämtande effekt på hjärnan och hela nervsystemet. Sömnens betydelse för vår hälsa är väldokumenterad.

Se till att gå tidigt i säng. De flesta människor mår bäst av att sova ca åtta timmar om natten, varav timmarna före midnatt är de viktigaste.

Vi har alla behov av att gå ut och vara sociala ibland, men gör det med måtta, och se till att ha självdisciplin när det kommer till att äta och dricka, även när du är ute för att ha roligt. Det är både tråkigt och jobbigt att vakna upp bakfull och det är inte bra för varken lever eller hjärna.

 • Melatonin är den viktigaste antioxidant din kropp producerar. Den är viktig för ditt hormonsystem, din energi och livsglädje. För att du själv ska producera tillräckligt med melatonin är det viktigt att du sover i fullständigt mörker liksom att du får tillräckligt med dagsljus om dagen. Balansen mellan ljus och mörker är viktig för produktionen av melatonin. Som tur är finns melatonin som tillskott, både som flytande och som kapslar.
 • B-vitaminer är någonting som många har brist på. De bör tas om morgonen.
 • D-vitaminer kan vara en bra hjälp.
 • När det gäller mineraler kan magnesium, kalk och kisel vara bra.
 • Och även produkter med humle och valeriana kan vara bra och bör, liksom melatonin, tas på kvällen. 

Stress

Stress tömmer dig på energi. Alltför många människor går på högvarv hela dagen, varje dag, hela veckan. Det sliter på kroppen och kan orsaka många krämpor. 

Är du stressad bör du se till att få stopp på det och tvinga dig själv till pauser, så att din kropp och hjärna får chans att ladda upp batterierna igen.

Det finns bra hjälpmedel till att hantera din stress:

 • Ett B-vitaminkomplex kan vara bra hjälp.
 • D-vitaminer har också visats kunna hjälpa vid stress.
 • Omega-3-oljor har en dämpande effekt på stress.
 • På samma sätt kan mineralerna kalium, kalcium och magnesium samt zink hjälpa.
 • Ashwaganda är ett måste om du känner dig mycket stressad. Ashwaganda är en ayurvedisk ört och hör till nattskuggfamiljen.
 • Själv tar jag, i dessa lite utmattande tider med trötthet och därav även stress, en produkt som jag känner hjälper mig mycket. Denna produkt består av Rysk rot – för mental och fysisk prestation samt Schisandra – som minskar trötthet och utmattning. Jag känner också att den gör mig gladare. Astragalus –hjälper immunsystemet samt minskar trötthet och utmattning. Rosenrot känner jag minimerar min stress samt verkar uppiggande både fysiskt och mentalt.

Bekymmer

För många personer utgör bekymmer en stor del av deras vardag. Jag är själv också mycket duktig på att bekymra mig, men med åldern har jag dock lärt mig att lägga många bekymmer på hyllan och bli bättre på att njuta av det som vardagen har att erbjuda. Bekymmer suger ut all kraft, glädje och energi ur dig, om du hör till de som bekymrar sig mycket.

Tänk på att de flesta bekymmer inte ens inträffar! Det kan t ex vara en bra idé att söka hjälp hos en terapeut, om du känner att du inte kan hantera det själv.

Många gånger kretsar bekymmer kring om du duger, om du t ex klarar av jobbet och om du är tillräckligt bra för att få jobba kvar. De kan också många gånger kretsa kring om du räcker till som familjefar/ -mor. Lär dig att slappna av. Ingen är felfri eller perfekt. Vi är alla elever i livet skola. Så var snäll mot dig själv. Se dig själv i spegeln medan du säger till dig själv ”Jag älskar dig”. Detta kan vara en mycket svår övning, men när du gjort det tillräckligt många gånger upplever du en kärlek och tolerans mot dig själv, som bidrar till en bättre vardag.

När det gäller kosttillskott som kan hjälpa kan jag rekommendera att ta magnesium på kvällen. Det gäller speciellt om dina bekymmer tenderar att dyka upp i tankarna när du ska sova. Om du annars vaknar mitt i natten och känner att bekymren sakta tar sig in i dina tankar och du inte lyckas somna om, så kan det vara en bra idé att ta ett starkt tillskott med pantotensyra.

Det kan också vara en bra idé att dricka ett avslappnande örtte liksom produkter med citronmeliss kan också hjälpa dig att slappna av och inte bekymra dig.

Kosten

Kosten är det bränsle som ska hålla dig igång genom hela dagen. Se till att ha goda, hälsosamma matvanor. 

Undvik livsmedel med mycket socker liksom även vitt bröd och pasta. Undvik cola och andra läskedrycker samt energidrycker, och även för mycket kaffe. Dessa ger snabb energi men du blir också snabbt trött igen när effekten lagt sig. 

Njut gärna av ett glas rödvin, men bara ett glas, var försiktig med alkoholen.

Alldeles för många av oss dricker alldeles för lite vatten under dagens lopp. Se till att dricka ca 1½ liter vatten om dagen, kaffe och juice räknas inte.

Många äter inte frukost. Jag har utbildat många reseledare och minst hälften av dem hoppade över frukosten. Ät ordentligt på morgonen. Kroppen behöver fyllas på med energi på morgonen för att inte blir trött och orkeslös hela dagen.

Känner du dig hungrig mellan måltiderna är det bra att äta ett äpple eller lite grovt knäckebröd, eller en skiva rågbröd med lite nyttigt pålägg.

Jag mår bra av att börja dagen med ett stort glas ljummet vatten med citronsaft i. Det hjälper till att rensa ut slaggprodukter ur kroppen, och så får jag också i mig en del av den vätska som jag annars lätt glömmer bort.

Motion

Bobby orkar inte gå på promenader längre. Han går runt i en cirkel och kan inte orientera sig. Som tur är har jag ytterligare en hund, Pixie, som ihärdigt får ut mig på den dagliga morgonpromenaden. Ibland blir det också lite lek på stranden. För stunden har jag inte energi att utöva någon annan form av motion. Så det är bra att komma ut i den friska luften.

Lider du av enorm trötthet så se i alla fall till att ha tillräckligt med självdisciplin till att ta gå ut och gå varje dag. En promenad under vilken du fyller lungorna med frisk luft. Du bör se till att få minst en halvtimmes motion varje dag, då du andas in ordentligt med luft, ända ned i magen, och känner blodet flyta fram i ådrorna.

Den 12 februari infaller det kinesiska nyåret, som kallas metalloxens år. Detta år är det fokus på lungorna, på både gott och ont. Ta väl hand om dina lungor, vilket gott och väl kan göras med en promenad ute i den friska luften.

Kom ihåg att ta en allsidig vitamin-/mineralprodukt varje dag samt ett tillskott med omega-3-oljor. Med detta är du redo att möta våren på allra bästa sätt.

Av Anni Dahms

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.