Juan Carlos blir delvis okränkbar

Juan Carlos blir delvis okränkbar

Det är inte mycket som de två tungviktarna inom spansk politik kan enas om, men nu har PSOE och PP kommit överens om att det inte finns någon orsak till att åtala exkungen Juan Carlos för mer än vad som är absolut nödvändigt. En paragraf (56.3) i den spanska grundlagen kan göra kungen så när som okränkbar, och därmed skona honom från en rad åtalspunkter i kölvattnen av de bedrägerifall som uppdagats under det senaste året. 

I stora drag handlar det om att Juan Carlos tagit emot skyhöga och olagliga returprovisioner i samband med utkontrakteringar i Mellanöstern. Pengarna sägs ha kanaliserats ut i flera fiktiva bolag i skatteparadis. Både PSOE, PP och partiet VOX är överens om att aktivera grundlagens paragraf 56.3.

Beslutet har skapat höga muntliga konfrontationer mellan de två regeringspartierna PSOE och Podemos, där sistnämnda är stor motståndare till kungahuset.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.