La Donaira – ren lyx, ren natur och rent samvete

La Donaira – ren lyx, ren natur och rent samvete

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

De flesta lyxhotell i världsklass skämmer bort sina gäster och tillfredsställer vartenda behov. Men kan ett par nätter ifrån vardagens alla sysslor verkligen göra skillnad? Om en helgutflykt kan definieras som livsförändrande så måste det handla om Finca La Donaira.

La Donaira är ett miljövänligt, exklusivt boutiquehotell som ligger på en enorm gård i bergen Serranía de Ronda. När den österrikiska ägaren köpte stället 2002 var planen att etablera ett internationellt gods för ridsport. I dag huserar platsen 300 får, 200 höns, 61 sällsynta kor, 32 getter, ett dussin andalusiska åsnor, 30 bikupor och 82 fullblods-Lusitanohästar.

År 2005 började de med biodynamiskt jordbruk, som i dag producerar 95 procent av allt det som förbrukas på gården, både till människor och djur. I fjol omfattade detta 5 488 kg oliver (462 liter extra jungfruolivolja), 528 kg mandlar, över 2 000 kg Petit Verdot- och Blaufränkisch-druvor samt svindlande 236 kg av deras dyrbara, medicinska honung.

Lägg bekymren bakom dig

När hotellet öppnade 2015 beskrev Vogue Spain det som ”ett av Spaniens charmigaste hotell”. De är inte de enda som prisat denna oas uppe i bergen, som förenar gästerna med naturen och påminner dem om livets sanna glädjeämnen.  

Redan innan man ankommer hotellet förstår man att man kan förvänta sig en annorlunda upplevelse. Bilen måste man parkera i byn El Gastor, därifrån man hämtas med en jeep. Bra idé, då det fantastiska landskapet gör att man gärna slipper ratten…

Så snart vi kommer fram tar La Donairas María Centeno med oss på en rundvisning. “Detta är inget vanligt hotell”, förklarar hon, och fortsätter: ”Vi vill att våra gäster ska känna sig precis som hemma. Vi har inga rumsnycklar, och gästerna kan äta vid samma bord.”

Om detta verkar lite hippieaktigt kan jag försäkra att platsen är definitionen på rural chic. De 100 år gamla, vitkalkade stallen har byggts ut och gjorts om till en förstklassig lyxanläggning med sju separata, generösa gästrum. Dessutom har de två 50 m2 stora jurtor (lyxtält) för dem som föredrar glamping (alltså lyxcamping) i tämjd vildmark.

Planeringen av platsen har gjorts med medveten lättsinnighet, möblerat med utsöka franska bondantikviteter, original samtidskonst och funky, retro-modernistiska detaljer.

Varje rum har egen karaktär. I den luftiga Laurasviten kommer berggrunden upp ur golvet och den snövita madrassen i himmelsängen är täckt med fårskinn som bjuder in till syndig sömn.

Jurtorna har badkar signerade William Holland och alla rum har specialdesignade duschar och kranar, med väldoftande tvålar och schampo som är tillverkat på plats.

Det biodynamiska 0-kilometer-köket drivs av den svenska kocken Fredrik Andersson och hans duktiga team.

Hemgjorda bivaxljus och vaser med ängsblommor gör att vartenda hörn doftar av det ljuvaste livet.

Från Steinwayflygel till fullblodshingstar

En sådan naturpärla kan ge inspiration till att söka sig en avsides bänk för att meditera, men det råder ingen brist på möjligheter för aktiva gäster. Vad sägs om morgonsolhälsningar på yogaplattformen med utsikt över bergen, en ridtur på en av de många stigarna, en cykeltur för hela familjen, ett morgonbad i utomhuspoolen, en promenad runt köksträdgården – eller för att hämta sitt frukostägg från de frigående hönsen?

Om eftermiddagen kan du lära dig mer om naturlig hästhållning från ställets hästviskare Seamus. Då han är med djuren redan från att de föds och förstår deras intuitiva kommunikation, växer de upp utan varken stress eller rädsla. Lusitanos är de äldsta ridhästarna i världen och La Donaira värnar om denna tusen år gamla starka, ädla och känsliga hästras genom naturlig avling. Lusitanos passa bra till dressyrridning och är en perfekt partner för hästterapi, vilket vi snart ska få uppleva.

Bikupesäng eller yoga på hästryggen?

La Donaira erbjuder allt som ett lyxhotell bör ha, och mycket mer. Den som verkligen är i behov av avkoppling kan prova grounding – en slags yoga med styrka-, balans- och tillitsövningar på hingsten Dante. Paula Król, ansvarig för välmående, lär mig klappa och prata med hästen innan vi leder den till en inhägnad ridbana, där jag guidas genom enkla stretchövningar uppe på hästryggen. Paulas lugnande röst får mig att andas allt lugnare och känna det stora djurets naturliga takt – med armarna i vädret och slutna ögon. Och jag som trodde att jag var rädd för hästar!

Om inte hästyogan förvandlat dig, vad sägs om en oförglömlig meditation på en bikupesäng? Oroade för binas situation började La Donaira med naturlig biodling, med fokus på binas genetik och immunförsvar. Man ser bikupor i träd, stubbar och lådor, och tre av de sista är sammansatta så att de bildar den så kallade bisängen, som jag ska lägga mig på. Hur kan jag motstå någonting så spännande?

Vi närmar oss bikuporna iklädda heltäckande biodlarutrustning. Efter att ha observerat de arbetande bina rör vi oss i slow-motion till baksidan av ”sängen”, där jag lägger mig ned på en träplattform direkt på bikuporna. När locket stängs (jodå, det finns några andningshål) känns det som om jag har kommit in i en surrande, varm och mycket levande, becksvart bikista. När man fått nog av denna biterapi, eller bara vill komma ut, är det bara att lyfta på locket. Jag garanterar att detta är det närmaste du någonsin kommer att komma dessa små skapelser, som är så viktiga för livet här på jorden.

Efter all denna aktivitet förtjänar vi lite omvårdnad. Vad sägs om en lavendelmanikyr eller en massage med söt mandelolja i spats perfekta, lite undangömda, lilla massagestuga?

Även om La Donaira har plats för 22 gäster känns det aldrig överbefolkat. Tvärt om kommer du att fundera över var de andra gästerna befinner sig, när du har hela spat för dig själv. Du kan fortfarande uppleva en simtur helt ensam i den 21 m långa infinitypoolen, svettas ensam i den vedeldade bastun eller, om du är en galen skandinav som jag, hoppa ensam i ispoolen!

Inomhus hittar man en Steinwayflygel, gitarrer, en LP-samling och fulla bokhyllor. Överallt omges man av panoramafönster med utsikt mot gröna, blomsterängar och berg. Lägg till ett glas av La Donairas 2010 biodynamiska Syrah-rödvin och vips, så har man kommit till ett jordiskt himmelrike!

När hotellet öppnade 2015 beskrev Vogue Spain det som ”ett av Spaniens charmigaste hotell”.

Japanskt skogsbad, åsnevandring och biodynamisk vinprovning

Medan vi är inne på vin så erbjuder La Donaira tre nya upplevelser för 2021. Den första är en vinprovning, eller cata de vino, med La Donairas biodynamiska vinexpert och sommelier, David Raya Moreno. I det blomstertäckta växthuset bjuder han på en vinprovning av biodynamiska viner för en mindre grupp, med teman som medelhavsviner, en 6 000-årig resa från vinets ursprung i Georgien, mousserande viner, andalusiska vinskatter och självklart La Donairas egenproducerade viner.

År 2021 har åsnor blivit en del av La Donairas utökade familj. Den traditionella andalusiska åsnan, med mer än 3 000 års historia, är i dag utrotningshotad. Med bara 800 registrerade djur kvar, har godset beslutat sig för att skydda denna art och sprida kunskap om djuren, som bidragit så mycket till det spanska samhällets utveckling. En annan upplevelse är därför en naturvandring med de lugna och kärleksfulla andalusiska åsnorna.

Shirin Yoku, eller skogsbad, började på 1980-talet i Japan, för att minska stress och andra effekter av att leva i ett modernt samhälle, och nu erbjuds denna form av välgörande skogsterapi även på La Donaira. Syftet är att gästerna ska få bättre kontakt med sig själva och naturomgivningarna, med guidade aktiviteter som andningsövningar, meditation, mindfulness, medveten rörelseträning, styrkeritualer och natursymbolik. Att bara tillbringa en timme i ett skogsbad kan minska kortisolnivån (stresshormonet) i blodet, sänka blodtrycket, främja celler som motarbetar svulster och infektioner samt balansera det parasympatiska och det sympatiska nervsystemet.

0-kilometers gård-till-gaffel-kök

Köket är hemmets hjärta, även på La Donaira. Här kan gästerna njuta sina måltider medan de ser kockarna arbeta. Väljer du att äta i köket, biblioteket, vardagsrummet eller ute i hagen, så dukas bordet med vackra franska linnedukar, en rosmarinstjälk och nyputsade, antika silverbestick.

Måltiderna på La Donaira är ett kapitel för sig. De inkluderar ett halvt dussin rätter som serveras som färgglada skulpturer på tallrikarna, toppat med mikrogrönsaker och ätliga blommor. Det biodynamiska 0-kilometer-köket drivs av den svenska kocken Fredrik Andersson och hans duktiga team. Varje måltid avslutas med la piece de resistance, en dessert utan dess like, som en hemgjord mandelsorbet med mandlar plockade från trädet precis utanför dörren.

Till nästa gång…

Att dela kunskap är en del av platsens filosofi. De som arbetar här är som ett FN i miniatyr och bidrar till La Donairas kulturella mångfald.

”Man måste vara ganska cynisk för att inte låta sig påverkas av denna plats. Vi hoppas att La Donaira inspirerar gästerna som kommer hit till en hälsosammare och mer hållbar livsstil”, säger María.

På La Donaira är miljö alltid i huvudfokus. Det är en upptäcktsfärd utan dess like – bara att komma hit känns terapeutiskt. Besöket är nu över för denna gång, men detta är inte ett farväl, utan ett hasta luego! Tills vi ses igen, La Donaira!

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco