La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2021

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco oktober 2021

Jag har nyligen kommit hem från en bilresa från Costa del Sol förbi Toledo och Segovia till Asturien, vidare till Galicien och sedan tillbaka via Sevilla. Det har varit fantastiska två veckor – Spanien har så mycket att se; varierande landskap, fantastiskt mycket historia, spännande kultur och mat, och så trevliga människor!

Men allt på resan var inte positiva erfarenheter. Tyvärr blev jag oerhört besviken över en av de platser som jag sett mest fram emot att besöka. Nu är det dags att berätta att jag sedan flera år tillbaka har drabbats av vandringsfeber. När jag är ledig snörar jag gärna på mig gåskorna och tar med mig familjen. Tillsammans upptäcker vi nya stigar, nya byar eller återupplever gamla favoriter. Och när dotra är ute på egna äventyr utmanar maken och jag oss själva med långvandringar, gärna mellan 25 och 30 km. Kanske ni kan gissa varåt detta bär? Jo, självklart är jag nyfiken på El Camino. Och självklart såg jag under vår resa fram emot att besöka Santiago de Compostela, om än med bil denna gång. Och vet ni vad, jag är glad att jag gjorde det, för nu behöver jag inte göra det igen. Visst, katedralen är vacker och inträdet är gratis. Det enda man behöver göra i dessa pandemitider är att boka sitt besök online i god tid. Nu är vi personer som vill uppleva allt runt omkring också, men vilken syn. Husen i området kring katedralen ser ut att rasa ihop vilken dag som helst. Gammalt i all ära, men kommunen kan väl ta hand om sin stad lika väl som katedralen. Men icke. Ett museum vi besökte hade stora sprickor i flera väggar, fuktskador, dåliga golv, ja, det var allt annat än en angenäm upplevelse. Med alla de besökare som vallfärdar till katedralen, i genomsnitt 22 881 personer i månaden 2019, skulle man kunna få in en del till underhåll. Om varje person som besöker katedralen bara betalar 1 euro i inträde, skulle det resultera i 274 571 euro om året (och så får man hoppas att kyrkan inte skulle ta alla pengarna). Sett till vad det kostar att restaurera är det inte mycket pengar, men en långsiktig projektplan med noga riktade och specificerade insatser från kommunens sida, skulle det vara bättre än förfall – och 1 euro i inträde är inte mycket att gapa efter.

Om jag någon dag gör jag min caminovandring stannar jag inte i Santiago de Compostela, jag fortsätter hela vägen till Finisterre.

I övrigt var min resa fantastisk, och nu är jag tillbaka med energi, och jag kan ju inte missa att leverera oktobernumret av En Sueco här, min 125:e En Sueco, till er läsare!
Denna månad får ni läsa den besynnerliga historien bakom Spaniens nationalsång – eller hymn. Ni får också ett smarrigt recept på en chokladig jordgubbskaka och får följa med på utflykt till Úbeda. Vidare får ni träffa bankchefen för Cajamar i Fuengirola – Helena Wramhed, ett verkligen spännande möte vari hon bland annat berättar om sin passion för pilates. Dessutom ges ni en förklaring på utvecklingen inom mediebranschen och varför En Sueco presenterat onlineprodukten SuecoPlus+.

Detta och mycket mer håller du just nu i din hand – i pappersformat eller på din skärm…

Passa på att njut av en promenad i höstvädret!

Sara Laine
sara@norrbom.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.