La Sueca hälsar välkommen till En Sueco september 2023

La Sueca hälsar välkommen till En Sueco september 2023

Välkommen tillbaka efter sommaren! Jag tror att vi alla som spenderat juli och/eller augusti här på Costa del Sol kan hålla med om att sommaren har varit varm, nej vänta – het är ett bättre ord. Nu kan vi förhoppningsvis börja njuta av behagligare temperaturer liksom även av stränderna, när turisterna har rest hem. Vi har ju sådan tur att även om september för många innebär återvändande till jobb, skola och andra vardagsaktiviteter, kan vi njuta till fullo av ”semesterliv” när vi är lediga.

Dock återvänder vi från semestrarna till en icke önskvärd situation – torka. Vi började sommaren med lovord från politikerna om att vi skulle slippa restriktioner – något som vi ”vanliga” visste var ren rappakalja, men politiker är ju inte kända för att tala sanning. Sakta infördes begränsningar av vattenanvändandet i många kustkommuner. Restriktionerna infördes alldeles för sent, om du frågar mig, men det är klart, turisterna måste ju få möjlighet att leva ut sina semesterdrömmar så långt det är möjligt, i en illusion om att allt är perfekt. Det verkar i alla fall vara politikernas taktik. Vi bofasta får nu leva på de droppar som finns kvar i reservoarerna, för än visar prognoserna inte på något regn som räddar situationen. Vi bofasta får fortsätta att dansa regndans och hoppas på långt och ihållande regnväder.

Som lösning på torkan pratas det en hel del om avsaltningsanläggningar. Vi lever ju vid ett hav fullt med vatten. Visserligen är det saltvatten men det är väl bara att avsalta vattnet och leva lyckliga i alla våra dagar, eller? Detta har min kollega Henrik dykt in denna månad och bjuder oss på en aktuell kommentar, för det är inte riktigt så enkelt som det låter.

Men Henrik lyfter inte bara på locket till frågan om saltvattenanläggningar. Med lite extra tid under semestern har han även tagit en närmare titt på Spaniens ekonomiska situation. Här ger han en känga till Yolanda Díaz, landets arbetsmarknadsminister, som verkar leva bland rosa moln då hon vill korta ner arbetsveckan till 32 timmar samtidigt som det snart saknas arbetskraft för att betala pensionerna – och statsskulden är redan skyhög. Jag tycker själv alltid om Henriks kolumn ”På andra sidan” – vi är inte alltid överens, men jag tycker om att han inte räds att lyfta fram problemen.

Min kollega Karehte däremot lämnar politiken och problemen därhän. Hon ger denna månad i stället tips om glamping – glamorös camping. Så har du ledig tid under hösten får du här sköna tips till att komma ut i naturen, och samtidigt sova skönt – på en del platser erbjuds sovmöjligheter med utsikt upp mot natthimlen, helt utan att lida av obekväma tältsängar och borttappade tältpinnar.

Då hösten är den perfekta årstiden att njuta utomhus har vi ytterligare två artiklar som tar med dig ut i naturen. I månadens utflykt får du följa med till La Herradura, som ju bara ligger ett stenkast öster om Málaga stad. Den vackra bukten vid byn har nämligen en tragisk historia att berätta, som man nu kan upplevas i ett litet museum/informationscenter. Som alltid bjuder utflykten också på vandringstips.

Själv har jag låtit mig imponeras av den ”kinesiska muren”. Ja, inte den i Kina utan en som kallas ”Spaniens kinesiska mur” eller ”Finestras kinesiska mur”. Det handlar om två väldiga, lodräta klippformationer som löper parallellt, så att de bildar en mäktig naturlig mur. Denna ligger norröver, precis vid gränsen mellan Aragonien och Katalonien, så det är en bit att resa. Den ligger dessutom lite ”mitt ute i ingenstans”, men det är helt klart värt resan – så hisnande och vackert är det.

Vidare denna månad; i månadens profil får vi möta två unga svenska tjejer som just startat eget företag, och de berättar om hur egenföretagande motiverar men också hur det utmanar.

Vi får också möta ett ”osynligt” yrke i Spanien, nämligen gasflaskeleverantören – ett tungt yrke.

Vidare bjuds det på recept på smarriga churros-cupcakes, nyheter, förklaring varför man ska anlita juridisk expertis vid bostadsköp och mycket mer.

Välkommen till hösten med En Sueco hälsar hela redaktionen!

Trevlig läsning

Sara Laine, sara@norrbom.com

PS. Kom ihåg att En Sueco finns på nätet, digitalt och nu även som app! Och vill du ha dagliga nyheter direkt till din inbox, registrera dig till SuecoPlus.

Allt detta finns det mer information om på www.ensueco.com

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.