Museo Carmen Thyssen – andalusisk konst i särklass

Museo Carmen Thyssen – andalusisk konst i särklass

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Nygifta, Ricardo López Cabrera, 1905.

Fasaden är inte speciellt stor här vid det lilla hörnet av Calle Compañia, men museet växer på höjden och erbjuder konst på inte färre än fyra våningar. Det är fyra våningar som ger besökarna en spännande inblick i andalusisk konst. 

Den som gett namn åt museet är baronessan Carmen Thyssen, som själv är konstsamlare. 2011 tillägnades ett helt museum till hennes enorma samling, och tanken med detta museum är att man verkligen ska få uppleva vad andalusisk konst är.

Redan innan konstverken får lov att demonstrera detta för dig upplevs den andalusiska stämningen inne på pation, som på hederligt andalusiskt manér välkomnar dig i samma ögonblick som du löst din biljett och sätter kurs mot samlingen. Det är omöjligt att inte stanna upp här ett tag och beundra den vackra byggnaden från insidan. Det är också här på pation som du kan låna en audioguide för att genom den få information om konstverken som du ser när du går genom salarna.

En bolero-dansare, Antonio Cabral Bejarano, 1842. · Scen från Sevilla, Manuel Wssel de Guimbarda, 1872.

Första våningen bjuder på en inblick i spanskt landskapsmåleri och stilleben. Lite längre in i utställningen ses målningar med allt som den andalusiska andan innebär: feria, tjurfäktning, flamenco, marknader, musiker och fiskebyar. Många konstverk är målade i små format, då de på så sätt var lättare att transportera för dåtidens turister, som efterfrågade denna typ av överspansk väggkonst. Mina tankar vandrar iväg till konstsäljare på gatorna precis utanför museet, där man kan köpa planscher med spanska motiv, som lätt kan rullas ihop och tas med i resväskan. Ja, porträtten av den spanska andan går fortfarande hem som smör i solsken i det 21 århundradet. 

På denna våning finns den del av den permanenta utställningen som En Suecos utsända tyckte bäst om. Här uppe rör man sig bland skumspray och havsutsikt. De många maritima målningarna av storm och stilla hav kan få kameran i varenda iPhone att skämmas. Här har det fångats nyanser som man känner igen från 20 minuters soluppgång under en vårdag eller på liknande sätt en solnedgång under en bestämd tidpunkt på året. 

Carmen Thyssen-museet är absolut värt ett besök, oavsett om man bara vill njuta andalusisk anda som det finns så gott om i den permanenta utställningen eller om man vill låta sig överraskas och förundras av den temporära utställningen på översta våningen.


Praktisk information

Museet är drygt 7 000 m2 stort och av dessa är utställningen på 5 000 m2. Drygt 250 verk ingår i utställningen.

Biljetter kostar 10 euro per person (gratis för unga under 18 år) och kan köpas vid ingången eller online på: ventaonline.carmenthyssenmalaga.org

Mellan kl. 14.30-16.00 varje dag är inträdet reducerat och kostar 6 euro.

Öppettider: tisdag-söndag mellan kl. 10.00-20.00. Måndagar stängt 

Guidade visningar ges tisdag-lördag kl. 13.00.

Plaza Carmen Thyssen – C/Compañía, 10 

www.carmenthyssenmalaga.org

Av Louise Mercedes Frank

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco