Nerja har färdigställt ytterligare en sträcka av kuststigen La Senda Litoral de Málaga

Nerja har färdigställt ytterligare en sträcka av kuststigen La Senda Litoral de Málaga

La Senda Litoral de Málaga är ett mäktigt projekt som skapats av La Diputación de Málaga (Málagas provinsstyrelse) och omfattar en 165 km lång kuststig, som utgörs av en helt plan led utmed hela Málagaprovinsens kust, från Nerja till Manilva. Málagas 14 kustkommuner är var och en ansvariga för att bygga sin del av stigen. I skrivande stund är 80 procent av kuststigen färdigbyggd. Stigen har en egen webbplats med information: www.sendalitoral.es/es/ och man kan följa projektets utveckling här:

www.sendalitoral.es/es/6011/estado-actual

Här börjar stigen runt Balcón de Europa.
Stigen går ner till den lilla stranden Calahonda.
Calahonda är en härlig sandstrand.

Nerja är Málagaprovinsens östligaste stad och det är därför som kuststigen börjar där. La Senda Litoral börjar vid den ikoniska Balcón de Europa (Europabalkongen), som fick detta namn när den dåvarande kungen, Alfons XII, besökte platsen 1885 efter att ett kraftigt jordskalv hade orsakat stor skada i staden 1884. Det var vid detta tillfälle som kungen, medan han stor och tittade ut över havet, sa: ”Este es realmente el Balcón de Europa.” (”Detta är sannerligen Europas balkong”). År 2003 invigdes bronsstaty av kungen ute på balkongen, och där står den fortfarande i dag.

På stranden Calahonda ligger detta lilla fiskehus.
Berget Cielo vaktar över Nerja.
Här går stigen runt Balcón de Europa.

Det är här vid Europabalkongen som La Senda Litoral börjar, men nedanför balkongen. Man går bara ner genom passagen som kallas Boquete de Calahonda, som ligger på balkongens östsida (bredvid turistkontoret), och där finns en liten fin stig som leder ner till den lilla, fina stranden Calahonda. Härifrån fortsätter stigen runt nedanför balkongen och utmed Hotel Balcón de Europas strand, något som dock hotelledningen och gästerna inte är så förtjusta i. Saken är nämligen den att innan stigen anlades här var stranden, som kallas La Caletilla, ganska privat, men nu får gästerna kort och gott finna sig i att det går en allmän stig utmed hotellets strand.

Stigen fortsätter ner mot Playa Caletilla.
Här är trappan ner till Playa Caletilla, där Hotel de Balcón de Europa förr hade en mer privat strand.
Balkongen sedd från väster med den runda restaurangen under sig.

Det är La Ley de Costas (kustlagen) som gör att detta är möjligt. Lagen säger nämligen att alla stränder i hela Spanien är offentliga. Den nya stigen är bara 175 meter lång och har kostat 163 000 euro. Det är provinsstyrelsen och Nerjas kommun som tillsammans betalat för kalaset.

Efter hotellet fortsätter stigen upp för några trappor till stranden El Salon och vidare upp till den fina utsiktsplatsen El Mirador del Chanquete, innan den leder tillbaka till staden. På utsiktsplatsen finns det en bronsstaty som föreställer en äldre fiskare som står och tittar ut över havet.

Trappor leder upp till staden.
Den runda restaurangen under balkongen.
Den gamla fiskaren med en ny vän.

I skrivande stund saknas det fortfarande en sträcka av La Senda Litoral på ca 500 meter mellan stranden El Salon och den stig som redan finns öster om stranden Playa Torecilla.

När den sista sträckan en dag blir färdig kan Nerja kommun putsa sin stig-gloria och presentera en fin kuststig som sträcker sig ända till Torrox kommun. Det har nämligen byggts fina broar över både floden Chillar och floden Río Seco, längre i väster, där Nerjas Playazo slutar.

Balcón de Europa.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.