5 euro för 3 rätter! – Prova Spaniens billigaste Menú del Día

5 euro för 3 rätter! - Prova Spaniens billigaste Menú del Día

Har man begränsat med tid eller pengar, inte orkar läsa igenom en åttasidig spansk meny med liten text eller helt enkelt känner för en enkel hemlagad måltid så är el Menú de día (dagens lunch) ett prisvärt och snabbt sätt att äta sig mätt på i Spanien. Normalt omfattar måltiden en primer plato (förrätt), segundo plato (huvudrätt) och postre (efterrätt) alternativt kaffe. Dessutom serveras bröd och valfri dryck, inklusive ett glas husets vin, vilket normalt är mer än drickbart.

Det är svårt att föreställa sig hur en restaurang ens här i södra Spanien kan tillaga en trerätters måltid för mindre än 10 euro och samtidigt klara av att täcka kostnaderna för råvaror, löner, hyra, servetter och el för bland annat tv-apparaterna som står påslagna dygnets alla timmar. Men i Málaga finns det faktiskt en bar som serverar en riktig Menú del día för bara 5 euro! (Än mer otroligt är att priset innan covidpandemin låg på 3 euro.) Enligt lokalpressen handlar det här om Spaniens billigaste Menú del Día, och för min egen del har jag ingen anledning att tvivla på det. Hur de överhuvudtaget lyckas att få ekonomin att gå runt är ett mysterium. Så låt oss ta en närmare titt på den anspråkslösa men mycket populära Bar/Cafetería Mercado de Huelin.

Bar Mercado de Huelin i Málaga.

En vanlig kvarterskrog

Bara några kvarter från Málagas populära bilmuseum och det ryska museet ligger den lokala saluhallen för stadsdelen Huelin. Det är varken särskilt vackert, historiskt eller anmärkningsvärt på något sätt, förutom att priserna är mycket lägre än i den kända saluhallen i Málagas gamla stadsdel. Som alltid ligger det minst en bar i samma byggnad, och där i baren utgörs inredningen av respatex-bord och stammisar med cervezan i handen från öppning till stängning.

Det här är det som spanjorerna kallar en bar de toda la vida – en typisk bar så som den alltid har varit. Bar Mercado de Huelin är ingen plats för gourmetsnobbar eller för personer som vill njuta av en måltid i lugn och ro. Här börjar lunchruschen när marknadsfolket packar ihop. De högljudda försäljarna vid kött- och fiskdiskarna tvingar barens servitörer att ropa ännu högre så att kökspersonalen kan höra dem. Men servicen kan man absolut inte klaga på! Eftersom de bara har tolv bord inne och fyra ute är hemligheten kontinuerlig rotation. Maten serveras på löpande band – allt är hemlagat och tillagat bara någon minut innan det serveras på en tallrik framför dig. Inget går till spillo och om det blir någonting kvar i kastrullerna i köket hittar man det garanterat i en gryta nästa dag.

Så fort man hittar plats vid ett ledigt bord är servitrisen framme och rabblar upp alternativen för dagens lunch utan dra efter andan. Hon är en av de där mänskliga bläckfiskarna som tar emot beställningar, hämtar mat och dryck, tar emot betalningar och återvänder med växelpengar, dukar av bordet och aldrig glömmer en beställning. Barens meny varierar från dag till dag och det sägs att den bestäms beroende på priserna på marknaden. Valet för dagens förrätt kan stå mellan t ex en potatissoppa, sallad eller makaroner med tomat och tonfisk. Till dagens huvudrätt kan man välja mellan rätter som t ex kyckling i vitlök, stekt marulk, kotletter, hamburgare eller en typisk allt-i-ett-rätt med fläsk och stekt ägg – naturligtvis serverat med pommes frites. Det är vardagsmat, enkelt och smidigt. Brödet är inte uppvärmt, vattenglaset är slitet och notan kommer inte i en liten låda med rosett på. Här handlar det inte om någonting fint och fancy, men det kan man ju inte heller förvänta sig för en femma.

Som på 60-talet

El Menú del día fanns förmodligen tidigare men den blev någonting lagstadgat för många restauranger 1965. Den nya lagen satte standarder och priser för lunchen för att hjälpa landets nystartade turism. Även om dagens lunch från början var någonting som riktades till turister blev den på 1970-talet populär i hela landet, eftersom en god måltid till ett bra pris också passade bra för arbetare som inte hann gå hem för lunch.

Fortfarande i dag är dagens lunch populär bland lokalbefolkningen i både spanska storstäder och mindre byar. Enligt erfarenhet smakar den oftast bäst i små opretentiösa familjedrivna Ventas och andra restauranger som serverar comida casera, det vill säga hemlagad mat. När min man och jag flyttade till Spanien för nio år sedan gick det ofta att hitta dagens lunch för en så billig peng som 7 euro. De senaste åren har priserna dock ökat och i dag får man räkna med att betala minst 10 euro och det är även vanligt med priser upp till 15 för en dagens lunch.

Den familjeägda Bar Mercado de Huelin har funnits i mer än 30 år och har sju anställda som roterar, med två skift varje dag. Kundkretsen är varierad: pensionärer och änkor som upptäckt att det är billigare att äta där än att själv laga mat hemma, byggnadsarbetare som tittar in för en varm och mättande gryta, mor- och farföräldrar som vet att barnbarnen kommer att äta åtminstone någonting så länge det finns papas fritas, prästen från kyrkan på andra sidan gatan samt en och annan turist som har gått vilse. Baren öppnar varje morgon kl. 05.00, direkt efter att fiskhandlarna anlänt till marknaden. Fram till kl. 06.00, när det färska brödet kommer, serveras det bara kaffe. Sedan serveras frukost och senare drygt hundra lunchmenyer innan dörrarna stängs kl. 15.00. Därefter städas det och så förbereds allt inför morgondagen, då de är igång igen innan solen går upp.

Bar Mercado de Huelin är definitivt värt ett besök, inte för att de har Spaniens billigaste Menú del día utan för att denna bar är som en tidskapsel från det förflutna Spanien vars dagar tyvärr är räknade.

(Källor: Bar Mercado de Huelin, El País, Directoalpaldar och Tripadvisor)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.