På andra sidan – Är du redo för ett nytt vaccin?

På andra sidan - Är du redo för ett nytt vaccin?

Den 4 februari var det stort fokus på cancer – i hela världen. Orsaken var Världscancerdagen, som på Costa del Sol uppmärksammades med flera seminarier, tal och debatter. Cancersiffrorna och -utvecklingen är skrämmande. Förra året registrerades nästan 10 000 nya cancerfall i bara Málagaprovinsen. År 2030, om bara sju år, uppskattar man att siffran ligger på 12 000… osv.

Inom den spanska sjukvården fruktar man att mellan 40 och 50 procent av landets invånare kommer att få höra den fruktansvärda diagnosen ”Du har cancer” år 2050. Tittar vi utanför landets gränser ser utveckling likadan ut i hela Europa. Dock kantas den skrämmande prognoserna med ett hopp om att mellan 50 och 70 procent kommer att överleva sin cancer i framtiden men, utan att skapa onödigt drama, jag tror att vi kan vara överens om att vi här talar om framtidens folksjukdom. Jag tror också att vi kan vara överens om att en livsstil utan för mycket tobak, alkohol, övervikt och stress minskar risken för att drabbas. Men kan vi även vara överens om att det skulle vara önskvärt att det tas fram ett vaccin mot cancer?

Alla cancervarianter ökar. I Spanien gäller det främst bröstcancer och prostatacancer, följt av hudcancer. Det är inte alltid som solens strålar är i bra för huden – särskilt inte för oss som är ljusa. Och om vår ljusa hud dessutom har en del leverfläckar är vi extra känsliga. Jag tror inte att jag är en enda som börjar bli orolig. Läkemedelsföretaget Moderna försöker dock gjuta lite olja på vågorna. Under Världscancerdagen förra månaden meddelade det amerikanska läkemedelsföretaget att de arbetar på att ta fram ett vaccin mot hudcancer – ett vaccin som sägs kunna minska risken för allvarlig hudcancer med 44 procent. En del applåderar medan andra buar. Jag å min sida ler en smula och minns de många konspirationsteorier som vi tvingades lyssna på senast som Moderna lanserade ett banbrytande vaccin – covid-19-vaccinet. Vad kommer vi att få höra denna gång?

Kommer det att bli ännu ett mikrochip som vi ska ha inplanterat i oss, så att staten kan kontrollera oss?

Kanske är det ytterligare ett försök till folkmord för att minska världens befolkning?

Eller så handlar det kanske om ett nytt biologiskt vapen, den här gången från USA?

Kan det kanske vara tal om en planerad bluff så att läkemedelsindustrin tjänar mer pengar?

Eller kommer vi att få höra att cancer inte existerar överhuvudtaget? Är cancer kanske något som staten och media har uppfunnit för att skrämma och kontrollera oss?

Covid-19-vaccinerna gav upphov till några av historiens galnaste konspirationsteorier, som fick alltför många galna följare. Lika galet var det att vaccinerna lanserades som vacciner snarare än det som de egentligen är: läkemedel som kan stärka oss mot en möjlig sjukdom.

Nu är en ny läkemedelsprodukt på väg, denna gång mot hudcancer. Om det inte laseras redan i år kommer det att ske 2024. Detta kommer troligtvis att rulla igång en debatt, särskilt här på Costa del Sol, här, där hudcancerfallen ökar och solen skiner 300 dagar om året.

Är du redo för ett nytt vaccin? Jag har full respekt för ditt val – så länge du visar respekt för medicinsk vetenskap i allmänhet. Vi får aldrig glömma att för bara 100 år sedan var vi människor gamla om vi blev äldre än 50 år. Det har bland annat den medicinska vetenskapen hjälpt till att ändra på. För bara 70 år sedan dog vi av något så enkelt som lunginflammation. Det har den medicinska vetenskapen ändrat på. För bara 30 år sedan dog vi av HIV. Även det har den medicinska vetenskapen ändrat på. Och hur många äldre och svaga skulle inte ha dött om den medicinska vetenskapen inte hade gett oss covid-19-vaccin/läkemedel. Nu lanseras snart den första produkten mot cancer, och förhoppningsvis kommer det fler. Man kan inte annat än le.

Ta vaccinet, om du vågar! – och, glöm aldrig bort att smörja in dig med solkräm. Det skulle ju vara härligt om solen fick skina på oss resten av livet. Vårt långa liv.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.