Se upp! Ökad kriminalitet under coronapandemin

Se upp! Ökad kriminalitet under coronapandemin

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

En av följderna av coronapandemin är ökad kriminalitet. FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC) har undersökt pandemins effekt på dråp, rån, narkotikahandel och stöld. Trots att den kortsiktiga effekten har varit en mer än 50 procentig minskning av kriminaliteten i nästan alla länder, är den långsiktiga effekten av den globala ekonomiska krisen generellt ökad kriminalitet.

Som alltid i tider med ekonomisk avmattning är arbetslösheten en svår faktor för sårbara grupper i befolkningen. De som redan har begränsade möjligheter för ekonomisk stabilitet kan känna större press, vilket kan leda till ökad kriminalitet. Dessutom finns en ökad risk för plundring och upplopp om människor drabbas hårt ekonomiskt och är missnöjda med myndigheternas agerande för att hantera krisen.

De långsiktiga effekterna av coronapandemin, med företag som lägger ned med arbetslöshet och förlorade inkomster som effekt, har redan setts leda till ökad kriminalitet, speciellt i områden där det inte finns tillräckliga medel för att säkra människors levebröd.

Enligt spanska källor har våld i hemmet ökat kraftigt sedan pandemins utbrott. Även narkotikahandeln längs kusten har setts öka betydligt, speciellt i de södra delarna. Annan brottslighet, som man bör vara uppmärksam på är internetbedrägeri, identitetsstöld samt mindre brott som t ex väskryckningar och ficktjuvar. Det uppmanas nu till extra försiktighet, speciellt vid kontantuttag från bankomater samt hantering av betal- och kreditkort.

Källor: UNODC och Hoy.es

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco