Se upp! Ökad kriminalitet under coronapandemin

Se upp! Ökad kriminalitet under coronapandemin

En av följderna av coronapandemin är ökad kriminalitet. FN:s kontor för narkotikakontroll och förebyggande av brott (UNODC) har undersökt pandemins effekt på dråp, rån, narkotikahandel och stöld. Trots att den kortsiktiga effekten har varit en mer än 50 procentig minskning av kriminaliteten i nästan alla länder, är den långsiktiga effekten av den globala ekonomiska krisen generellt ökad kriminalitet.

Som alltid i tider med ekonomisk avmattning är arbetslösheten en svår faktor för sårbara grupper i befolkningen. De som redan har begränsade möjligheter för ekonomisk stabilitet kan känna större press, vilket kan leda till ökad kriminalitet. Dessutom finns en ökad risk för plundring och upplopp om människor drabbas hårt ekonomiskt och är missnöjda med myndigheternas agerande för att hantera krisen.

De långsiktiga effekterna av coronapandemin, med företag som lägger ned med arbetslöshet och förlorade inkomster som effekt, har redan setts leda till ökad kriminalitet, speciellt i områden där det inte finns tillräckliga medel för att säkra människors levebröd.

Enligt spanska källor har våld i hemmet ökat kraftigt sedan pandemins utbrott. Även narkotikahandeln längs kusten har setts öka betydligt, speciellt i de södra delarna. Annan brottslighet, som man bör vara uppmärksam på är internetbedrägeri, identitetsstöld samt mindre brott som t ex väskryckningar och ficktjuvar. Det uppmanas nu till extra försiktighet, speciellt vid kontantuttag från bankomater samt hantering av betal- och kreditkort.

Källor: UNODC och Hoy.es

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.