Spanjorska gör hudvård av ”ful” frukt

Spanjorska gör hudvård av ”ful” frukt

Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation går en tredjedel av all mat i världen till spillo. Detta får många innovativa företag att fokusera på att hitta vägar att ta tillvara på matsvinnet, vilket både skapar jobbtillfällen och hållbarhet. Ett projekt med fokus på hållbarhet hittas i Barcelona. Det är den spanska designern Júlia Roca Vera, som skapat en kosmetikalinje med bland annat rengöring och återfuktande krämer. Produkterna baseras på frukt från livsmedelsbutikerna som ingen vill köpa, bara för att frukterna är för fula. Detta har också gett namn år hennes företag: ”Lleig”, vilket betyder ful på katalanska. 

”Jag tog en apelsin och ville se hur många olika produkter jag kunde skapa av den – helt enkelt göra så mycket jag kunde av den med så lite avfall som möjligt”, har Roca Vera förklarat. Av fruktköttet och de essentiella oljorna gjorde hon en återfuktande kräm samt en tvål, och av resterna pressade hon en juice – till dryck. Inspirationen har hon hämtat från antikens Grekland, där man medan man badade i termala bad åt frukt för att återfukta även från insidan. 

Den hållbara linjen slutar inte med hudvårdsprodukter för den innovativa designern. Produkterna från Lleig säljs dessutom i keramiska förpackningar som är tänkta att återfyllas, i stället för att slängas.

Fler innovativa ”matsvinnsprojekt” pågår i världen. Den vietnamesiska designern Uyen Tran använder musselskal och kaffesump till att skapa alternativ till läder, kallat Tômtex, I Toronto hittas start up-företaget Alt Tex, som gör ett alternative till polyester från stärkelse och sockerarter från oönskad mat,och ett annat Torontobaserat start up, Genecis, använder matsvinn till att skapa polymer (PHA) som kan användas som alternativ till plastförpackningar.

(Källor: weforum.org och dezeen.com)

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.