Valencia följer i Kataloniens fotspår och inför ett obligatoriskt register för fastighetsmäklare. Följer Andalusien efter?

Valencia följer i Kataloniens fotspår och inför ett obligatoriskt register för fastighetsmäklare. Följer Andalusien efter?

En av de vanligaste frågorna vi får är hur man blir fastighetsmäklare i Spanien och speciellt på Costa del Sol.

Vilka kvalifikationer krävs? Kort svar: Inga. Kravet på mäklarlicens i Spanien som helhet slopades år 2000.

Vilka krav ställs på mäklarna? Kort svar: Många (speciellt i Andalusien och Costa del Sol).

Tar vi Andalusien och Costa del Sol som exempel behöver man faktiskt ingen utbildning eller licens för att jobba som mäklare. Parallellt ställer dock regionalregeringen Junta de Andalucía en mängd krav på hur mäklarna måste arbeta. Vid en eventuell inspektion utställs skyhöga böter om mäklaren inte gjort sitt jobb till punkt och pricka. Mäklarna måste bland annat presentera bostäderna med korrekt beskrivning: kvadratmeter, vilka kostnader bostaden har, energicertifikat etc. Om det inte är gjort korrekt (och på spanska) är böterna 3000 euro per bostad. Mäklare måste också ha ett protokoll för förebyggande av penningtvätt och kontrollera alla köpare enligt en riskbarometer. Här kan böterna bli från 6000 euro upp till 1,5 miljoner euro för grova företeelser. Givetvis måste mäklarna också följa GDPR och anmäla till myndigheten för informationsskydd (AEPD) vilken typ av information som handhas och hur den skyddas. Så i teorin har Andalusien ett bra regelverk.

Det stora problemet på Costa del Sol är att det finns hundratals personer och företag som arbetar som mäklare utan att följa regler, lagar och inte ens talar spanska. Det sker ytterst få inspektioner för att rätta till fel. Det har varit så i decennier vilket gett yrket ett dåligt rykte i många avseenden.

Katalonien valde att, år 2010, införa krav på personer som vill jobba som mäklare, och sommaren 2022 gjorde Valencia samma sak. Sedan några år tillbaka har Andalusien ett liknande lagförslag liggande och det verkar som att det snart kommer att gå samma väg.

Så vilka krav ställer de? Jo, Valencia har i stort sett kopierat Kataloniens lag, vilket har sina fördelar. Att ”ta över” ett system som fungerat bra i tio år i stället för att börja på nytt var nog smart.

Först och främst måste alla mäklare anmäla sig till ett centralt register. För att kunna registrera sig ställs krav på både godkänd utbildning, försäkringar och lokaler. Mäklare måste visa att de har en godkänd utbildning, de måste ha en ansvarsförsäkring på 600 000 euro och en adress/lokal dit kunder kan komma fysiskt. I Valencia öppnade lagen för mäklar utan kontor men höjde kraven på ansvarsförsäkringen till 1 miljon euro.

Jag var nyligen på en API konferens i Barcelona, generaldirektören för det Katalanska registret höll ett föredrag. Han underströk alla fördelar som systemet haft för kunderna genom åren: både köpare och säljare har en trygghet i att de får råd av en utbildad mäklare som dessutom har försäkring som täcker upp eventuella misstag, samt kundernas handpenningar (!). Registret har setts som mycket positivt av hela branschen där.

Personligen välkomnar jag denna utveckling och det är något som vi förberett oss på i många år; StartGroup är licensierat för Katalonien redan nu med API, samt var det första företaget i världen vars personal gjorde AIPP:s international training certificate. Vi är också aktiva i mäklarsamfundet GIPE med huvudkontor i Málaga, och kommer under året arbeta ideellt därifrån med att förbereda branschen för de kommande förändringarna, med rådgivning och kurser.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.