Vill du gå ned i vikt?

Dela

Trots att vi har ett nytt år är det som om alla de gamla restriktionerna, covid-hoten, coronapass, test, fler vaccinationer till både barn och vuxna och liknande fortsätter med nya mutationer, senast den nya omikron, som får rädslan att växa hos många människor. Som tur är verkar det som om omikron är aningen mildare.

Ännu mer bekymmer kommer med den ökande inflationen och krigstrummorna som börjat ljuda i fjärran.

Året har även detta år börjat som något av en utmaning.

Trots allt detta känner många att vi går mot ljusare tider både bildligt och allmänt, vilket bekräftas av både de bästa astrologerna och spirituella ledare som förutspår att 2022 kommer att bli bättre än de senaste två åren, på många sätt.

För många har stress, ångest och rädsla från de senaste två årens utmaningar ihop med julens och nyårets festligheter lett till några kilon mer än vad som är bra för oss. Här är det för mig viktigt att betona att vi alla är olika varför någon standardvikt inte får dominera.

Denna artikel handlar om hur du kan gå ned i vikt med helt vanlig mat, utan att följa någon speciell kur. Vill du gärna följa någon speciell diet så finns det många sådana böcker om många ämnen att läsa om på internet.

Det handlar inte bara om hur många kalorier man äter. Naturligtvis kan du räkna kalorier på ett klokt sätt, men du bör också börja tänka på ditt tarmsystem samt på hur dina tarmar mår. För att gå ned i vikt är det viktigt att ditt tarmsystem fungerar bra samt att du har massa bra tarmbakterier. Totalt arbetar ca två kilo bakterier och mikrober för dig under dygnets alla 24 timmar. Därför bör du alltså tänka på hur du behandlar denna del av din kropp. Fungerar inte tarmsystemet som det ska är det svårt att gå ned i vikt.

Tarmfloran är individuell men som huvudregel gäller att den ska vara frisk och mycket varierad. Ju bättre din tarm och tarmflora mår och fungerar desto lättare är det att gå ned i vikt. Som bonus fås även en bättre hälsa och bättre välmående. 80 procent av vårt immunsystem sitter i tarmarna.

Kosten

Att ändra dina matvanor kräver både viljestyrka och en god portion ansträngning. Du måste verkligen prioritera det du äter och ge dig själv och därmed dina tarmar bra och helst ekologiska livsmedel. Kvaliteten på maten som du äter är viktig både för din tarmflora och din vikt. Rent allmänt tycker jag att kvaliteten är dålig när det kommer till maten som vi köper. Tv-reklamerna talar om för dig var du kan köpa den billigaste maten, men ingen, så vitt jag har sett, går ut med att ha den bästa kvaliteten. Det gäller både kött, bröd, grönsaker och frukt m.m.

Se till att ha ett stabilt blodsocker. Bananer tycker de flesta om. Bananer är rika på vitaminer och mineraler. Nästa gång som du köper bananer bör du kanske välja gröna bananer i stället för de gula. De gröna är lite hårdare, lite bittrare och inte lika söta i smaken. De innehåller resistent stärkelse vilket gör dem blodsockerstabiliserande. Jag älskar gröna bananer och tycker att de har mycket mer smak än de mogna bananerna. Även kall potatis och sötpotatis är blodsockerstabiliserande. För blodsockret hjälper det med att äta mycket grönsaker, gärna kål, mycket broccoli samt fermenterade grönsaker.

Ät dessutom lite kött, gärna fågel eller vilt, samt fisk, ägg, böner och linser samt hemgjord dressing till din mat. Håll dig till att äta två frukter om dagen, och gärna frukt som inte är så söt.

Kom även ihåg att inkludera baljväxter, mandlar och alla sorters frön. Undvik mat med socker, vit bröd och pasta. Många blir trötta och slöa av att äta mat med gluten. Undvik även all processad mat, raffinerade livsmedel, snabbmat och färdiglagade rätter. Det bästa är att laga maten själv från grunden så långt man kan. Välj de bästa fetterna. Här i Spanien har vi den finaste olivoljan. Använd den till maten, råkosten, salladen och på ditt glutenfria bröd. Blir du hungrig vid tre-fyra-tiden på eftermiddagen kan du äta lite mandlar eller 20 gram mörk choklad, helst 92-procentig.

Jag tycker att det i det stora hela är bäst att planera måltiderna ungefär en vecka åt gången. Det blir mycket lättare att överskåda och maten blir inte ett så stort stressmoment. Många gånger tillagar jag lite extra så att det räcker till morgondagens lunch också.

Se till att hålla dig till bra matvanor. Det är dessvärre någonting som jag upplever ignoreras i de flesta kost- och bantningstips.

Ät frukost varje morgon.

Vill du gå ned i vikt ska du se till att inte äta för mycket. Ta en – inte stor portion – känn smakerna och tugga långsamt. Lägg därefter ifrån dig kniven och gaffeln.

Småät inte medan du lagar maten, och inte heller efter att du har ätit färdigt.

Innan du börjar äta: sitt ett ögonblick och njut av hur maten ser ut. På så sätt börjar enzymerna deras arbete i munhålan, innan de når ned till bukspottskörteln, som ofta är både överarbetad och stressad.

Ät långsamt i lugn och ro utan tv och liknande, samt utan stoj runt omkring dig.

Det ska råda en god atmosfär kring måltiden. Allt för ofta tillbringas måltiderna med familjen medan man diskuterar och kanske till och med bråkar. Kom redan i förväg överens om att sådant ska lösas på andra tider.

Kan huvudmåltiden vara vid lunchtid så är detta det bästa för att gå ned i vikt. Då kan kvällsmaten nämligen utgöras av bara ett äpple, lite råkost eller sallad.

Kosttillskott

 • När du vill gå ned i vikt är det viktigt att du ser till att du mår bra. Det är basalt att ta ett tillskott av vitaminer och mineraler av bra kvalitet. Det hjälper för att ha en välfungerande förbränning.
 • Kom ihåg de hälsosamma fetterna. De arbetar ihop med ovanstående likt en symfoniorkester.
 • Det kan vara bra att ta ett extra tillskott av B-vitaminer. De är nödvändiga för kroppens alla omsättningar och funktioner av våra enzymer.
 • Ta gärna ett extra tillskott av Q10. De ökar energiproduktionen i mitokondrierna.
 • De flesta har D-vitaminbrist. Ta ett tillskott av 100 mcg varje dag.
 • Magnesium är ett mineral som många har brist på. Det har visat sig att magnesium och D-vitaminer hjälper varandra, så du kan eventuellt ta D-vitaminer på morgonen och magnesium på kvällen, så bidrar magnesiumet till en bra nattsömn.
 • Lägg till probiotika av bra kvalitet.
 • För att hjälpa ämnesomsättningen kan du eventuellt komplettera med selen. Selen förbättrar omsättningen av ett ämnesomsättningshormon.
 • Zink är bland annat också bra för ämnesomsättningen.
 • Se till att ta tillskott av C-vitamin. Det är en av våra viktigaste antioxidanter.
 • Många människor har brist på jod. Du kan ta det som jod- eller kelptabletter. Även tång är rikt på jod.
 • Krom hämmar sötsuget. Studier har visat att krom kan hjälpa till att reglera både sockersug och blodsocker. Därför kan ett kromtillskott på 200 mcg dagligen hjälpa till att bryta en ond cirkel, så att du lättare kan hålla dig till en kur att gå ned i vikt. Har du en söt-tand som ofta gör sig påmind bör du veta att socker stjäl av kromreserven som finns i kroppen.
 • Vill du gärna använda hjälpmedel för att gå ned i vikt kan det vara en bra idé att prova bantningspulver från Nupo. Detta är ett populärt proteinrikt bantningspulver som finns i många olika smaker. Det kan eventuellt vara ett bra sätt att kickstarta en bantningskur med detta.
 • Väljer du en bantningsprodukt ska du tänka på att det inte är ett mirakelmedel. Enligt mig bör det kompletteras med förändrade matvanor och livsstil, men det kan vara ett bra komplement.
 • Det finns även olika bantningspiller av vilka bantningspillret Keto är det kändaste. Det kräver dock att du även äter enligt keto-dieten, någonting som ligger utanför ämnet för denna artikel.

Tips

Se till att utöva någon slags motion nästan varje dag. Själv tycker jag om att gå en bra promenad varje dag, och mer än så blir det inte just nu. Väljer du också att promenera bör du gå i raskt tempo i minst 30 minuter.

Det är viktigt att du hittar en motionsform som passar din personlighet och som gör dig glad.

Tillräckligt med god sömn kan göra underverk.

Undvik, så långt det är möjligt, alla former av stress. Är du stressad är kylskåpet aldrig långt bort med tillfällig tröst – som bara stressar dig ännu mer därefter. Se på situationen som stressar dig. Många gånger kan stressen viftas bort med ett ”Låt det vara” – jag tycker att ”Låt det vara” kan vara en bra avstressningsmetod.

Vila gärna en stund mitt på dagen, då du ser till att ingenting stör dig. Lyssna eventuellt på din favoritmusik. Ibland älskar jag att kort lyssna på lite ”vild” musik och verkligen ge allt i en fridans. I det kopplas både bra motion och glädje ihop.

Njut av livets små glädjeämnen. Ta vara på de ljusa timmarna och kom ihåg tacksamheten i de små segrarna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.