Högt blodtryck/hypertension

Högt blodtryck/hypertension

Vi har just välkomnat det nya året och återigen har vi trätt in i ett år fyllt med hopp, som vi aldrig får ge upp, men också fyllt av mycket osäkerhet kring huruvida världen någonsin blir normal igen. Osäkerheten blandad med rädsla och hopp går hand i hand. Vi hoppas på det bästa för både oss själva, våra familjer men även för hela världen, friheten, världsfreden, klimatet m.m.

I denna tid är det många som upplever en ökad stress. En ökad stressnivå kan vara en bidragande faktor till högt blodtryck, och högt blodtryck börjar nästan bli en folksjukdom. Andra orsaker bakom högt blodtryck kan även vara ångest, njursjukdomar, ärftliga faktorer, fetma, alkohol, läkemedel som t ex smärtstillande, p-piller m.m. Men i ca 90 procent av fallen av högt blodtryck hittas ingen direkt orsak till det, och därför kallas högt blodtryck bara essentiell hypertension.

Misstänker du att du har högt blodtryck måste du gå till läkaren och följa dennes anvisningar. Men under tiden finns det också många saker som du själv kan göra, för att hjälpa dig själv.

Ett av problemen kopplat till högt blodtryck kan vara att du inte märker det. Det kan dock finnas enstaka symptom som du kan vara uppmärksam på. En del av symptomen kan vara hjärtklappning, svår huvudvärk – speciellt om morgonen, synrubbningar, näsblod samt ovanlig trötthet och/eller svindel.

Vid varje hjärtslag pumpas blodet ut i artärerna och då ökas blodtrycket för att sedan falla igen när hjärtat vilar. När hjärtat arbetar kallas trycket det systoliska blodtrycket och när hjärtat vilar kallas trycket det diastoliska blodtrycket.

När en person är i vila bör det systoliska blodtrycket ligga under 140 och det diastoliska under 85. Detta skriver man 140/85.

Om blodtrycket förblir högt under en längre tid kan vänstra hjärthalvan bli för stor då hjärtmuskeln blir större på grund av det hårda arbetet. Då ökar risken för åderförkalkning och hjärtinfarkt, detta då hjärtmusklerna får syrebrist när det inte kommer in tillräckligt med blod i dem. Detta kanske hjärtat kan klara av under några år, men sedan leder det till hjärtsvikt med risk för blodpropp i hjärtat samt andra hjärtsjukdomar, samt ökad risk för blodpropp i hjärnan och eventuellt hjärnblödning. Hypertension uppskattas vara den vanligaste orsaken bakom hjärnblödningar och blodpropp i hjärnan.

Även njurarna lider under det höga trycket, och det kan leda till olika njursjukdomar samt insufficiens i njurarna.

Det är viktigt att hålla ett lågt blodtryck. Högt blodtryck är allvarligt då ett konstant högt blodtryck kan leda till flera sjukdomar såsom nedsatt syn, sexuell dysfunktion, sömnbesvär, sämre minne – speciellt korttidsminnet, och kanske även till demens, ångest och oro, stress samt nedsatt immunsystem.

Kosten

Med hjälp av kosten kan du själv göra en mängd saker för att hålla ditt blodtryck nere. För länge sedan lärde jag mig att: har du högt blodtryck ska du undvika sal. I dag säger man i stället att man gärna får äta salt men i små mängder. Testa dig fram lite. Lider du av högt blodtryck rekommenderar jag att du använder Himalayasalt – det sägs balansera blodtrycket. Dessutom innehåller Himalayasalt mycket mineraler och salter, som kroppen har behov av.

I Norden tycker vi om lakrits, men lider du av högt blodtryck är det absolut förbjudet att äta lakrits då det visat sig att just lakrits kan höja blodtrycket betydligt.

Ät rikligt med grönsaker och frukt, bägge delarna innehåller både kalium och magnesium, vilka är bra för blodtrycket. Det bästa är om du kan få tag i ekologiska grönsaker och frukt.

Se till att din mat innehåller mycket fibrer.

Använd rikligt med bra oljor. Vi bor i olivoljans hemland, så använd olivolja av bra kvalitet. En italiensk undersökning har visat att olivolja kan sänka behovet av blodtrycksmedicin betydligt.

Ät gärna fet fisk och linfröolja. Var försiktig med den mättade oljan, dock är måttliga mängder smör bra och det samma gäller kokosfett.

Rödbetor kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Du kan ta rödbeta som en liten daglig shot eller själv göra din rödbetsråkost genom att t ex finstrimla den och blanda den med lök, morötter och äpple. Det smakar himmelskt och kan ätas ihop med annan mat eller som den är, den smakar speciellt bra ihop med lite olivolja blandat med vitlök.

Vitlök hjälper till att sänka blodtrycket och hålla pulsådrorna elastiska.

Låt bli alla livsmedel med socker. Vitt socker innehåller inga näringsämnen alls och är inflammatoriskt.

Är du sötsugen kan du äta ett par bitar mörk choklad – ju mörkare desto bättre, men minst 70 procent. Det kan hjälpa till att sänka blodtrycket.  

Det konstgjorda sötningsmedlet Stevia, från växten stevia rebaudiana, har visat sig kunna sänka både det övre och undre blodtrycket. Stevia är en antioxidant och helt ofarlig.

Ät gärna ett par stjälkar stjälkselleri varje dag, eventuellt blandat med rödbetsråkosten. Det hjälper till att sänka blodtrycket.

Begränsa ditt alkoholintag och håll dig eventuellt till ett par glas gott rödvin om dagen.

Drick gärna mycket örtte under dagen, gärna grönt te. Du kan även blanda det gröna teet med t ex fräken och maskros, och det är även gott med hibiskus.

Kosttillskott

  • Som bas, ta en bra multivitamin/mineralprodukt.
  • Ta en bra omega-3-fettsyra, det kan ha en bra effekt på blodtrycket. Undersökningar har visat att personer som tar rikligt med omega-3-fettsyror hade lägre blodtryck jämfört med dem som antingen inte åt omega-3 alls eller bara lite grann.
  • Q10-tillskott. Undersökningar har visat att Q10 kan ha en bra effekt på högt blodtryck.
  • Många personer har för lite magnesium i kroppen. Det kan därför vara ett bra tillskott. Magnesium har visat sig reducera både det systoliska som det diastoliska blodtrycket. Ta magnesium på kvällen, så hjälper det även till en god nattsömn.
  • Ta gärna ett tillskott med extra B-vitaminer. Magnesium har bäst effekt om det samtidigt finns tillräckligt med B-vitaminer i kroppen. Speciellt B6, liksom folsyra (B9), kan minska risken för högt blodtryck. Alla B-vitaminer har bäst effekt om de tas i kombinerad form.
  • D-vitamin är också en bra blodtryckreglerare. Låt gärna den dagliga dosen vara ca 100 mcg. D-vitamin motverkar höjning av stresshormonet adrenalin. D-vitamin är inte bara ett vitamin utan även ett hormon, som har positiv effekt på immunförsvaret.
  • Pycnogenol är ett extrakt från en speciell fransk tallbark. Det är en stark antioxidant med många bra egenskaper på bland annat högt blodtryck. Pycnogenol hämmar även bildandet av blodproppar. Italienska forskare har visat att en kombination av Q10 och Pycnogenol stärker hjärtat och sänker högt blodtryck. En annan undersökning har visat att Pycnogenol kan sänka blodtrycket så mycket att blodtrycksmedicin kan reduceras kraftigt.
  • Klarar du inte av att äta rå vitlök så kan du eventuellt ta det i kapselform. Så får du inte vitlöksandedräkt. Det bästa är en produkt med rimligt högt innehåll av allicin. Vitlök bidrar till att sänka blodtrycket och motverkar åderförkalkning. Dessutom kan vitlök motverka förhöjda triglycerider och högt kolesterol.
  • Extra C-vitamintillskott stabiliserar och sänker blodtrycket. Dos efter behov men eventuellt 1 000 mg morgon och kväll. Ta gärna en produkt som har tillskott av bioflavonoider från t ex nypon, citron och annat. Det förbättrar C-vitaminets effekt.
  • Hagtorn, antingen i tablettform eller flytande, är ett bra och behagligt tillskott, som stärker hjärtat och hjälper till att sänka ett högt blodtryck.

Tips

Ta hand om din andning och lär dig att andas djupt och lugnt. Ta eventuell en kurs i andningsteknik. Det kan också vara en bra idé att lära sig en form av avslappningstekning t ex genom yoga eller Qi gong. Det har visat sig kunna ha en positiv effekt på högt blodtryck.

Se till att motionera, minst 30 minuters daglig promenad i ett så högt tempo du kan.

Tycker du om att bada bastu kan det vara en bra idé att basta ca tre gånger i veckan.

Röker du, så sluta med det. Högt blodtryck förvärras av rökning, bland annat för att nikotinet i tobaken frigör adrenalin, som gör att ditt hjärta slår snabbare och således höjs blodtrycket. Rökning drar även ihop pulsådrorna med risk för åderförkalkning. Ett rökstopp kan ofta sänka blodtrycket relativt snabbt.

Var uppmärksam på din vikt. Har du lagt på dig några kilon extra under julens sammankomster bör du se till att komma ned i din normalvikt igen. Övervikt kan leda till högt blodtryck, men det är också påfrestande för hjärtat samt utgör en risk för att få typ 2-diabetes. Det är viktigt att hålla normalvikt för att hålla ett normalt blodtryck.

Undvik stress. Det är viktigt att du tar reda på vad som stressar dig och sedan ta ställning till hur du kan minska eller undvika det som stressar dig. Psykisk stress kan leda till högt blodtryck.

Tungmetaller i kroppen kan också orsaka högt blodtryck, så om du har testat allt kan det kanske vara en idé att låta dig undersökas för tungmetallförgiftning.

Louise Hay skriver om den sannolika orsaken till högt blodtryck: långvariga känslomässiga problem som inte blir lösta. En vulkan. Gör en mygga till en elefant.

Ett nytt tankemönster som du kan använda dig av är: jag lämnar gärna det som varit. Jag känner frid.

Jag tror att en affirmation som denna kan hjälpa.

Gott nytt år!
– Anni

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.