Jag fick inspiration till ämnet i månadens artikel som handlar om vitaminer och mineraler när en mycket god vän sms:ade, att han skulle gå ut i trädgården för att röka en cigarett med stor njutning, efter ett hårt arbetspass. Med en smiley svarade jag och utryckte hoppfullt att han samtidigt skulle komma ihåg att ta sina C-vitaminer. Det är nämligen så att varje cigarett förbrukar 25 mg C-vitamin.
Jag hann knappt skicka iväg meddelandet innan jag av en ren ”slump”, vilket jag inte tror att det finns något som är, såg en mycket bra artikel från Vitalrådet. På så sätt fattades äntligen beslutet om månadens ämne.
Artikeln från Vitalrådet
I ingressen till artikeln från Vitalrådet gick det att läsa att en ny rapport, ännu en gång, bevisade redan kända resultat vid intag av kosttillskott, vitaminer, mineraler, örter och aminosyror.
Således var det ingea dödsfall till följd av vitaminer, mineraler, aminosyror eller örter.
Den årliga rapporten om alla förgiftningsfall i USA publicerades av American Association of Poison Control Center. National Poison Data System är ett mycket pålitligt övervakningssystem.
Vitamin- och mineraltillskott kan förbättra våra funktioner oavsett vår ålder. På detta finns det så starka bevis att det fortfarande förvånar mig, att vi alla inte tar tillskott av vitaminer, mineraler och antioxidanter för att hålla oss, och inte minst våra hjärnor, i full funktion genom hela livet.
Det finns två sorters vitaminer; nämligen de vattenlösliga och de fettlösliga.
De vattenlösliga vitaminerna
B- och C-vitaminerna är vattenlösliga vitaminer och utsöndras i svetten och i urinen, och är svåra att överdosera.
De fettlösliga vitaminerna
A-, D-, K- och E-vitaminerna är fettlösliga vitaminer. Vid långvarig överdosering kan dessa samlas i kroppen och orsaka vitaminförgiftning.
Mineraler kallas för både mineraler och spårämnen
När koncentrationen i vår kropp är mindre än 1:50.000 av vår totala kroppsvikt kallas det för spårämnen. Även om mängderna är mycket små, är de av vital betydelse.
Glömska, senilitet, demens
Jag tycker att det är sorgligt att så många äldre finner sig i att minnet sviktar med åren och att tillståndet skulle vara en oskiljaktig del av åldrandet. I många fall kan förmågan att klara sig själv bevaras. Ju tidigare åtgärder sätts in, desto större är chanserna att det lyckas.
Genom att rätta till någonting så enkelt som en eventuell B-vitaminbrist finns möjlighet att återfå en viss förmåga samt stoppa en utveckling som går i riktning mot senilitet. Se till att få tillräckligt med B12. B12-brist är en av de vanligaste orsaker till nedsatt hjärnfunktion hos äldre människor. Det uppskattas att 20 procent av befolkningen över 60 år lider av brist på vitamin B12. Vid 80 års ålder och äldre är motsvarande siffra 40 procent. Orsaken till bristen hos oss äldre är att vi med åren inte producerar tillräckligt av intricitfaktorer i matsmältningssystemet, vilket är nödvändigt för att ta upp B12. B12 tillskott kan tas som antingen injektioner eller genom att lägga en B12-tablett under tungan, där vitaminet upptas genom slemhinnorna.
Se vidare till att få tillräckligt med folsyra och B6. Dessa två vitaminer har också kopplingar till hjärnans funktion, demens och depression. I allmänhet bör man ta alla B-vitaminer då dessa arbetar ihop i kroppen. Så tar du ett B-vitamin bör du se till att också ta en samlad bas av B-vitaminpreparat.
D-vitamin
Då jag för ca 35 år sedan fortfarande arbetade som sjuksköterska ansåg man att D-vitaminet var ett av de farliga vitaminer, som man skulle akta sig för att överdosera. En av frågorna vid min slutexamen till sjuksköterska var att jag skulle berätta om just risken vid överdosering. Detta ligger fortfarande kvar i mitt bakhuvud varje gång jag tar ner en D-vitaminprodukt från hyllorna till en kund. Jag är glad för att det som en gång var vedertaget som kunskap inte är statiskt utan att det hela tiden utvecklas, något jag hoppas kan gälla i många andra liknande situationer.
Just nu verkar det som om D-vitamin är avgörande för vår allmänna hälsa. Bland annat visar flera undersökningar att D-vitaminbrist kan öka risken för olika sorters cancer, diabetes, benskörhet, nedsatt immunsystem, hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av gikt m.m. Kanske är D-vitamin så betydande för vårt immunsystem att man genom rätt dosering kan minska luftvägsinfektioner ganska betydligt. Då D-vitamin är ett fettlösligt vitamin, finns det undersökningar som visar att D-vitamin som löses upp i en oljeblandning ger den bästa upptagligheten. Det uppskattas att cirka hälften av alla skandinaver har D-vitaminbrist. D-vitamintillskott kan tas i form av t ex D-pearls från Pharma Nord eller D-vitaminer från Tolonen.
Selen
– ett ungdomsbevarande mineral.
Selen är en mycket stark antioxidant och ett livsviktigt spårämne med föryngrande egenskaper. Det bidrar till att förhindra att ondartade virus tar sig in i cellerna, där de har en mycket negativ och nedbrytande effekt. Många forskare menar att selenets föryngrande effekt beror på dess förmåga att stimulerar produktionen av enzymet glutation, som bland annat förhindrar härskning.
Kroppens selenproduktion minskar ju äldre vi blir. Forskning har visat att selennivån i blodet faller med 7 procent efter 60 års ålder och med 24 procent efter 70 års ålder. Människor med för låga selennivåer i blodet har en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdomar, cancer och gikt. Man ser speciellt att det finns ett samband mellan låga selennivåer och lung-, prostata- samt tjocktarms- och ändtarmscancer. Selen kan bidra till att föryngra immunsystemet, och en del menar också att selen kan bidra till ett längre liv.
Undersökningar har också visat att selen kan ha en ångestdämpande effekt. Så har du ångest för att åldras kan det vara en bra idé att ta tillskott med selen. De bästa resultaten uppnås när selen tas ihop med E-vitaminer.
Nagelproblem i form av spruckna naglar, och naglar som skivar sig, kan ibland vara tecken på selenbrist. De bästa resultaten uppnås ofta när man kombinerar selenet med zink.
När man har sagt allt positivt som finns att säga om selen, bör det också nämnas att selen kan överdoseras vilket kan ge upphov till leverskador och håravfall m.m. Så var alltid noga med att följa angiven dosering, även om förgiftningstillstånd ofta uppträder först vid doser på mer än 2 500 mikrogram per dag.
Järn
Järn är ett av de livsviktiga spårmineralerna. Det ingår i hemoglobinet och är avgörande för syretransporten i kroppen. Det bidrar till att förbättra motståndskraften mot infektioner och hjälper till med inlärning och tillväxt. Om du tar c-vitamin ihop med en järnprodukt förbättrar du upptaget av järn. Lider du av järnbrist är det viktigt att ta järntillskott, men du bör också sluta med att ta tillskottet efter föreskriven tid, då det annars kan lagras i olika organ där det inte är önskvärt. Dricker du mycket alkohol kan det öka risken att det lagras järn i kroppen.
Aptitlöshet
Många äldre säger att de inte känner av hunger. När de äter mindre, får de heller inte i sig så många näringsämnen vilket ofta leder till brist på zink. Zinkbrist kan leda till aptitlöshet, och så har man skapat en ond cirkel, som måste brytas.
Bra och starkt skelett
Ett bra och starkt skelett får du genom att vara fysiskt aktiv och hålla dig i form. En kropp som får motion dagligen bevarar lättare kalken i skelettet. Genom den dagliga motionen frigörs ATP, vilket stärker återuppbyggnaden av benmassan. Kom ihåg att det aldrig är för sent att stärka skelettet, oavsett ålder. Det kan vara bra att ta tillskott av kalk, magnesium och D-vitamin. Kalk ska alltid tas ihop med magnesium.
Vem behöver vitaminer och mineraler, och varför?
Tidigare har man alltid sagt att vi bara har behov av vitaminer och mineraler vintertid. Själv kan jag dock se att folk äter riktigt mycket onyttig mat under sommarmånaderna, och som regel dricks det också mer alkohol, och till vinet äter man ofta en del chips. Kall läsk, glass, godis och grillat hamnar också ofta på topp tio-listan.
Trots att vi tycker att vi äter nyttigt är maten ofta av dålig kvalitet och består av massor av olika tillsatser som t ex konserveringsmedel, färgämnen, emulgeringsmedel, stabilisatorer, för att inte tala om alla hormoner och antibiotikan som ges till djuren, vars kött hamnar i våra grytor. Vi lever i en vardag som är full med föroreningar och stress, så enligt mig, och jag är helt övertygad om det, har vi behov av ett vitamin- och mineraltillskott hela året runt. Den värld som vi lever i nu är helt olik den som våra föräldrars generation levde i. En bra och allsidig vitamin/mineraltablett är ett värdefullt tillskott varje dag på året, och en bra investering för din hälsa.
Du behöver inte börja ta enskilda vitaminer och mineraler.
Det finns bra produkter att köpa med ett högt innehåll av dem alla, t ex Omnimin från Biosym, Multivitamin från Pharma Nord, Spektro från Naturenergi, Mivitotal osv. Vissa människor gillar ett varumärke, medan andra tycker om att byta. Utöver bastillskottet kan du tillsätta extra av enskilda vitaminer och mineraler som komplement, om du känner att den färdigsammansatta produkten inte är tillräcklig.
Enligt mig kan bra tillskott hjälpa till och bidra till ett bättre liv på ålderns höst.
Barn och vitaminer
En undersökning från Dietary Research Foundation i London, vari 600 barn mellan 11 och 17 år ingick, visade att att barnens intelligens ökade med ca 4 procent när de fick en vitamintablett varje dag.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001