För lågt blodsocker

Då var jag återigen i en situation som jag känner igen och som jag allt för lätt hamnar i när jag är stressad, trött, ledsen, arg, frustrerad eller liknande. Jag hittar på någon ursäkt för att ge efter för sötsuget. För att vara säker på att jag är ”snäll mot mig själv” när jag kommer hem kan det åka ner både en påse vingummi och ett par chokladkakor i ryggsäcken. Och för säkerhetsskull ”för det kan ju också komma oväntade gäster” åker det också ner ett paket småkakor tillsammans med allt det andra söta.
Den här situationen har jag hamnat i så många gånger att jag har lärt mig att lägga band på mig ganska snabbt, se vilka faktorer som utlöser det, förebygga det genom att ta med mig ett paket krom och genast sluta äta livsmedel med mycket socker och sluta dricka alkohol, för att hitta tillbaka till min hälsosamma och glada vardag igen. Många av oss har ett större eller mindre sug efter sötsaker, men om sötsuget tar överhand bör det ageras innan det blir allvarligt.
Stora svängningar i blodsockret eller glukoskoncentrationen kan vara allvarligt belastande på kroppen. Lågt blodsocker, när glukoskoncentrationen ofta faller under det som är normalt, kallas för hypoglykemi, medan det motsatta, förhöjd glykoskoncentration, innebär högt blodsocker, och så har vi diabetes. Att ha för högt blodsocker är inte bra för kroppen, så i en sådan situation skyndar sig kroppen att utsöndra insulin, vars uppgift är att föra ut sockret i cellerna så att det omvandlas till energi. Om detta sker i för hög grad stressas kroppen. När vi äter produkter med hög sockerhalt sker det en reaktion som leder till en överproduktion av insulin, som när det efter ett tag normaliseras i stället leder till ett fall i blodsockerkoncentrationen, som snart blir lägre än nivån som var innan vi åt. Som effekt skyndar vi oss att äta några snabba kolhydrater igen, och så har vi hamnat i en ond cirkel.

Symptom
Symptomen på för lågt blodsocker kan vara många.
De vanligaste är panikångest, irritation, sömnlöshet, glömska, obeslutsamhet, yrsel, sug efter sötsaker eller alkohol, allergi, dålig hälsa, eventuellt skakningar, om man inte äter i vanlig tid. Många andra åkommor, t ex svamp, undernäring, förgiftning (t ex tungmetallförgiftning), allergi, obalans i tarmfloran, överlappar lågt blodsocker och sker i kombination med den. Alla alkoholister har blodsockerobalans. Ett långvarigt obehandlat för lågt blodsocker kan i ibland leda till en biologisk degeneration som i sig leder till diabetes, gikt, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer etc. För lågt blodsocker påverkar även bukspottskörteln. Det är ett organ som hela tiden kommunicerar med andra körtlar i kroppen, så obalans i bukspottskörteln påverkar också de andra körtlarna i kroppen som binjurarna, körtlar i hjärnan, sköldkörteln osv. Det är otrevligt och jag vill verkligen uppmärksamma att det är viktigt att ha blodsockret i balans. Ditt blodsocker ska vara bra!
De långsamma kolhydraterna, som t ex grönsaker och olika sädesslag, utlöser en långsammare blodsockerstigning vilket inte belastar bukspottskörteln i samma grad.
I dag pratas det mycket om glykemiskt index, som visar en given kolhydrats belastning på blodsockret. Kolhydrater som snabbt spjälkas och tas upp i blodomloppet har de högst glykemiska indexen medan kolhydrater som tas upp långsamt och som gradvis frigör glukos i blodet har de lägsta.

Kosten
Vår kropp är inte skapad för att hantera stora mängder enkla eller som det också kallas högglykemiska kolhydrater som sockerstinna livsmedel matvaror, godis, socker, läsk, vitt mjöl, pasta osv.
Varje svensk äter i genomsnitt ca 42 kg socker per år. Det är lite skrämmande. Socker är vanebildande liksom narkotika. Blodsockret påverkas av det vi äter. När vi äter socker, godis, kakor med vitt mjöl, så stiger blodsockret snabbt. Det är därför det kallas snabba kolhydrater.
Koncentrerat socker dränerar kroppen på många livsviktiga ämnen, bland annat vitaminer och mineraler. Dessa ämnen medverkar när socker, alkohol och andra snabba kolhydrater ska omsättas i kroppen. Socker, vitt mjöl och alkohol innehåller så gott som inga av dessa nödvändiga vitaminer och mineraler eller liknande som måste till för att bryta ner och förbränna de tomma kalorierna. Då måste kroppen söka efter andra möjligheter för att hitta dessa vitaminer och mineraler. Är det ett långvarigt tillstånd blir kroppens depåer av dessa livsviktiga ämnen uttömda, och på så sätt kan du lätt äta dig till vitamin- och mineralbrist – du behöver bara äta vitt bröd, dricka alkohol och äta massa godis, kakor m.m.
När du själv vill göra en insats för att stabilisera blodsockret krävs det tålamod och viljestyrka. Men det är värt insatsen för ditt välbefinnande blir väsentligt bättre, vilket du kommer att märka redan efter den första veckan. Ät fem-sex små måltider om dagen, utan sockerrika livsmedel eller andra snabba kolhydrater som t ex sötsaker, vitt bröd, torkade frukter och alkohol. Du bör även undvika syntetiska sötningsmedel, de triggar ditt sötsug. Du bör också vara uppmärksam på halterna av naturligt socker i frukt- och grönsaksjuicer. Ett glas morotsjuice kan ha samma effekt som en bit marsipan. Så även om det är nyttigt är det bra att späda ut juicen med vatten så att det inte provocerar blodsockret. Det allra bästa alternativet är att dricka vatten och gärna två liter om dagen. Grapefrukt och apelsin är i regel bättre än t ex äpple, druvor och andra juicer. Mjölksyrade grönsaker, t ex selleri och surkål, stabiliserar blodsockret men även de bör spädas ut. Var uppmärksam med kaffe och te, även örtteer, som kan ha en uttorkande effekt. Att vara bara lite uttorkad kan nämligen ge samma symptom som blodsockerproblem ger. Rök mindre, men allra bäst är om du slutar helt. Äter du mycket salt så minska även på det.
Har du barn bör du se till att de äter en ordentlig och stor frukost. Enligt mig är det alltför många barn som börjar dagen med en alldeles för lätt frukost, vilket kan ge koncentrationssvårigheter i skolan. Ge dem gärna små, blodsockerstabiliserande mellanmål att ta med sig. Skoldagarna är många gånger långa, krävande och stressande. Ett hälsosamt och välsmakande mellanmål kan upplevas som en lite oas av extra energi i en hektisk vardag.
Hirs, bovete och havre är mycket bra blodsockerstabilisatorer och kan vara mycket bra att koka morgongröt på. Ovanpå kan man strö lite valnötter, och/eller mandlar samt en blandning av solrosfrö, pumpafrö, sesamfrö m.m. De är alla bra som blodsockerstabilisatorer, dessutom är de näringsrika. Klicka gärna i ett smöröga eller häll över lite linfröolja. Blir det gröt över smakar den också bra kall, som ett litet mellanmål på eftermiddagen med lite kanel, rivet äpple och nötter samt kokosflingor. Ät den eventuellt med lite grädde eller vegetabilisk mjölk, t ex sojamjölk utan socker. Hittar du inte dessa mjölksorter osötade i butiken kan du göra dem själv med t ex sesam, solros eller mandel.
Ät tillräckligt med proteiner och kom ihåg de hälsosamma fetterna i form av vegetabiliska- och fiskoljor. De ger en bra mättnadskänsla. Ät dessutom rikligt med grönsaker och grova kolhydrater.

Kosttillskott
Ta en stark vitamin/mineralprodukt. Till det kan du, efter behov, också få nytta av några av de följande produkter:
Krom är ett mineral som är livsviktigt. Det bidrar till att stabilisera blodsockret. Det aktiverar insulinet och påverkar därför förbränningen av glykos till energi. Det reglerar både högt och lågt blodsocker samt motverkar sötsuget. Det stärker immunförsvaret och medverkar till att förebygga cancer. Experter menar att vi behöver ca 200 mcg krom om dagen. Undersökningar har visat att genomsnittssvensken dagligen bara får ca 50 mcg krom genom maten.
Krom ska tas i organisk form för att vara lättupptagligt. Upptaget hämmas av järn, kalk, zink och titan.
Återigen, var uppmärksam på ditt barn. Det har nämligen visat sig att barns kromhalt minskar efter 10-års ålder om det inte äter hälsosamt, t ex om de äter för mycket vitt socker – på så sätt banas vägen för blodsockerobalans, alkoholism och annat negativt.
Zinkbrist är ofta vanligt hos människor med för lågt blodsocker. Zinkbrist kan ge symptom på för lågt blodsocker, då det ingår i insulinproduktionen. Även Zink är ett livsviktigt spårämne. Alkoholister har ofta zinkbrist. Är du vegetarian bör du vara extra uppmärksam på att få tillräckligt med zink.
Magnesium hjälper till att avbalansera insulin sekretionen.
Vid blodsockerproblem råder det ofta brist på mangan, då det spelar en viktig roll i blodsockeromsättningen. Så tillsammans med krom verkar det blodsockerreglerande.
Det är fundamentalt med ett brett spektra av B-vitamintillskott. Generellt är de viktiga för förbränningen av kolhydrater samt bidrar till att reglera bukspottskörtelns funktion.
C-vitamin är extra viktigt för dem som dricker mycket läsk, äter mycket godis, kakor och choklad. C-vitaminer konkurrerar med sockerämnen om plats i cellerna. Till exempel kan Biosyms Omni C tas, som innehåller både magnesium, kalcium och C-vitamin.
Vegetabiliska oljor och fiskoljor kan vara bra komplement i kombinationsform som t ex Epa-gla+ som innehåller omega 3 – 6 – 7 – 9. De ger en bra mättnadskänsla så att du inte faller för frestelsen av ”något av det förbjudna”.

Tips
Det finns många läkeörter, liksom olika vassleprodukter och aminosyror som kan hjälpa.
Håll din normalvikt.
Undvik insektsmedel.
Undvik mental och fysisk stress.
Undvik mesta möjliga strålning från datorskärmar och andra apparater som dränerar kroppen på mineraler.
Gör eventuellt en tungmetallsundersökning – med hänsyn till kvicksilver, bly och kadmium.
Lider du av allergi eller candida bör du ta hänsyn till det innan du börjar med egenbehandling.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.