I förra numret handlade det om hydratisering, om att få tillräckligt med vätska. Denna gång ska det handla om hur vi får det bästa vattnet.
Kranvattnet här på kusten är oftast inte drickbart. Friskt källvatten är det mest ”levande” vatten som vi kan få. Det finns fortfarande flera platser på kusten där det är möjligt att hämta sitt källvatten. Många av oss köper vatten tappat på plastflaskor. EU tillåter att vattnet lagras upp till två år. Efter så lång tid är vattnet så gott som dött. Dessutom finns det risk för att vattnet absorberar skadliga ämnen, såsom ftalater och bisfenoler, från plasten, som kan störa vårt hormonsystem. Vatten på flaska har däremot inte samma risk för att absorbera kemikalier. Har vi inte en enda källa eller ett vattenfall på baksidan måste vi vara kreativa.
Levande och alkaliskt vatten
För att få det mest levande vattnet är det en bra idé att använda ett filtersystem direkt på vattenkranen eller en bordsmodell.
Det finns i huvudsak två sätt för att göra vattnet basiskt: antingen kan det tillföras kemikalier eller genom elektrolys. Ett vanligt Britta-filter, omvänd osmos och andra filter rensar vattnet men gör det inte basiskt.
Men det är levande, för vi använder kranvattnet.
1. Tillför basbildande ingredienser i vattnet
Tillför citron i vattnet. Det är lätt att få tag i både ute och hemma, det går alltid att få tag i en citron. Vatten med citron smakar friskt och rensar både lever och njurar.
Tillför bikarbonat, som finns i de flesta matbutiker, eller på apoteket. Ta ett glas med ½-1 tesked bikarbonat – t ex innan läggdags och helst ej i samband med mat. Det är både lätt och billigt.
Tillför pH-droppar. Det finns olika koncentrerade basdroppar som gör vattnet basiskt.
Basbildande mineralsalt, som består av bland annat magnesium, kalcium, natrium samt kalcium bikarbonat, kan stärka kroppens basreserver samt kan med och kan med fördel tas om morgonen eller innan läggdags.
2. Filtrerat, levande och basiskt vatten
Använd en joniseringsapparat. Det finns flera modeller. En britta-liknande bordsmodell vari tre liter vatten filtreras och joniseras i moderat grad. Det är en ekonomisk och enkel lösning. De dyrare elektriska joniseringsapparaterna filtrerar, joniserar och gör vattnet basiskt direkt från kranen. Utöver att rensa och levandegöra vattnet gör det vattnet lättare att upptas av kroppen då vattenmolekylerna görs mindre. Det joniserade vattnet är negativt laddat så vi dricker i realiteten antioxidanter. När vattnet joniseras spjälkas det i 70 % basiskt vatten och 30 procent surt vatten. Det basiska ska drickas och det sura kan du tvätta dig med samt använda till städning, då det dödar bakterierna.
Vad kan jag annars dricka?
Utöver vatten är det en bra idé att dricka rena fruktjuicer, mynt-, ingefärs – och örtte, Undvik för många söta drycker och läskedrycker med kolsyra då de ofta är mycket sura. Alternativ kan vara en pressad citron, ingefära och mynta som blandas och serveras med iskuber eller kokosvatten, både hydrerande och basbildande.
Börja med att hålla vätskebalansen och gör det till en vana. När vi ökar vårt vätskeintag är det vanligt att vattnet bara rinner rakt igenom. Håll ut – det är likt en torr svamp, som inte samma uppsugningsförmåga som en fuktig. Efter en tid suger kroppen till sig vätskan så att celler och väv blir hydrerade.
Det är en bra idé att förbereda vatten i literflaskor och placera dem på de platser där vi rör oss t ex vid skrivbordet, i köket, till träningen m.m. Förbered t ex tre liter redan på morgonen, så att du får i dig dem under dagen. En idé kan vara att sätta på ett alarm varje halvtimme, så att du kommer ihåg att dricka ett stort glas vatten när det ljuder.
När du dricker kaffe, te, öl och vin, som ät vätskedrivande, så kom ihåg att komplettera med ett glas vatten. Kanske kan det i början hjälpa att i början föra en loggbok över hur mycket du dricker. Det gör det lättare att se hur bra det går för dig eller var utmaningarna ligger. Det kan ta upp till ett par veckor med ordentlig hydrering innan vi känner att vi får mer energi och blir piggare. Kom ihåg att kroppen använder ca två och en halv liter vatten varje dag bara för den basala ämnesomsättningen – därför är det den mängden som du minst ska dricka. Och här, i sommarvärme, krävs det mer. Testa och känn efter hur du mår efter ett par veckor. Kom ihåg att det är vad vi äter, dricker, tänker och känner som gör skillnad.
Gammal spansk huskur:Ta en liter vatten, pressa i en citron, tillsätt en tesked bikarbonat och en tesked salt (helst mineralsalt eller Himalayasalt). Det ska hålla kroppen välhydrerad och sörja för att då får de nödvändiga mineraler och salter som kroppen behöver.
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tlf.: +34 678 25 35 10,
vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es