Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Tillfälligheter har gjort att vädret nästan alltid visat sig från sin bästa sida de 7-8 gånger som jag besökt Cabo Finisterre, och det har gett mig en alldeles speciell, lugn känsla i själen, att sitta där och blicka ut över de blå havet och vågorna, som slår in mot land långt under en. Har man tur kan man också se delfiner leka i vågorna och är tiden rätt på året kan även större valarter skymtas, men det har jag dock aldrig haft turen att se ännu.

Tom Halvorsen sträcker upp händerna i luften på Cabo Finisterre efter sin sjunde pilgrimsvandring.

Cabo Finisterre är en del av pilgrimsvandringen till Santiago de Compostela, och redan sedan tidernas begynnelse har pilgrimer kommit hit, för att nå havet. Och så är det även i dag, och ca 10 procent av alla som går pilgrimsrutten fortsätter hit ut till Cabo Finisterre. Varje år kommer ca 30 000 människor hit, så chansen att få udden för sig själv är minimal, men det finns gott om plats, så någon direkt trängsel upplever man inte, trots att även turistbussar kör ända fram.

Symboliskt brukade pilgrimerna förr bränna sina utslitna och illaluktande kläder här och många pilgrimer, som vandrat i flera veckor, ibland månader, gör så fortfarande i dag. Så bli inte förskräckt om du ser en brasa med underkläder, strumpor och andra slitna klädesplagg, och inte minst skor. För många är detta den slutgiltiga markeringen för 800 km vandring. Ett stort ögonblick för alla, som har gjort det. En del gråter, andra drar sig stillsamt tillbaka och sitter ensamma i stillhet och blickar ut över havet, försjunkna i egna tankar, ytterligare andra är i extas och vill dela nyheten med alla, som är intresserade; de klarade det!

En pilgrimsvandrare har kommit i mål.

I flera år har Spanien marknadsfört Cabo Finisterre som landets västligaste punkt, men låt oss säga det med det samma, att den titeln egentligen går till Cabo Touriñán, som ligger strax norr om Cabo Finisterre. Men faciliteterna på Cabo Finisterre är helt enkelt bättre – bland annat finns restaurang, bar och hotell på toppen av klippan, och den historiska pilgrimsvandringen hit ut bidrar till att göra denna plats mer besöksvänlig. Men det gör ingenting, för denna plats är helt magisk!

Kör man bil från t ex Santiago de Compostela ut till Cabo Finisterre bör man, i alla fall den ena vägen, välja att köra den längre kustvägen. Gör man det får man samtidigt se alla de härliga stränderna i Galicien, som kanske är Spaniens allra vackraste stränder, liksom en magnifik natur och kustlinje, samt små, mysiga spanska byar. Visserligen är vädret ostadigt i denna del av Spanien, det är faktiskt den region med mest nederbörd, men för dem som tar chansen med vädret kan jag lova några fantastiska upplevelser. 

I Galicien finns vackra stränder – men vattnet är för kallt för de spanska flickorna.

Kanske någonting att fundera på till nästa sommarsemester?

Av Tom Halvorsen

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco