Saffransdoftande våffeldag

Saffransdoftande våffeldag

En svensk-spansk fusion

I Spanien används det mycket saffran i köket, i allt från den traditionella paellan, soppor och fiskrätter till såser och bakverk.

Saffran ger inte bara en härligt gul färg utan även god doft och fin smak, och denna månad, då våffeldagen ju firas den 25 mars i vårt kalla hemland, tänkte vi på En Sueco bjuda på en fusion mellan det svenska och spanska, nämligen härliga saffransvåfflor. Och med saffran får våfflorna inte bara en spansk touch, de blir onekligen även lite lyxiga – saffran är ju som känt världens dyraste krydda. 2019 uppgick priset på 1 kg spansk saffran till inte mindre än ca 2 500 euro (iransk saffran är aningen billigare och kostade ca 900 euro/kg). Men inte nog med det, saffran kan också vara världens äldsta krydda då den tros ha använts vid matlagning redan omkring år 7 000 f.Kr!

Och våfflan då, har inte den en spännande historia? Jo, lite i alla fall. Våfflans ursprung hittas i franskans ”walfre”, ett ord som förekommit sedan 1185, som härstammar från ”wafla”, som är ett germanskt ord som betyder bikaka eller tårta, och i Sverige har våfflor varit kända sedan 1600-talet.

Att våffeldagen firas just den 25 mars förklaras med ett feluttal. Den 25 mars är den kristna högtiden Jungfru Marie bebådelsedag, som firas nio månader före julafton, då detta ju var den dag när ärkeängeln Gabriel sa till Maria att hon var havande. Just denna dag kallas även Vårfrudagen (i bondesamhället markerade dagen övergången mellan vinter och vår, och vårbrukets början), och någonstans längs historien har Vårfrudagen alltså feluttalats och blivit Våffeldagen. 

Recept 

4 portioner

Ingredienser

4 dl mjöl

1 tsk bakpulver

0,5 g saffran

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

125 g smör

2 dl mjölk

2 ägg

2 dl kallt kolsyrat vatten (alt. vanligt vatten, men kolsyrat ger frasigare våfflor)

Gör så här

Stöt saffranet med en nypa strösocker. Smält smöret ihop med det stötta saffranet. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. Ha i mjölk samt ägg och rör tills du får en jämn smet, men var försiktig med att röra för mycket. Rör tillslut i det nu avsvalnade smöret och vattnet.

Smörj det uppvärmda våffeljärnet för den första laggen och grädda sedan i våffeljärn till dess de är gyllene och fina. Servera med favorittillbehör som t ex björnbärssylt och vaniljglass.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.