Så blir du pilgrim – del 2
pilgrim2
Denna månad går vi följande vandring: Roncesvalles – Burgos.
 
Hur ska vi sova i natt?
Det finns inga regler för om man ska bo på härbärge, hostal, i lägenhet, privat eller på hotell. En del säger att man inte har gått Caminon om man inte bor på härbärge, sover ute antingen i tält eller under öppen himmel men meningarna går isär.
Vi anser dock, och många med oss, att det är vandringen i sig som är det viktigaste. Vi var scouter när vi var barn så det där med att bo i tält och sova i sovsalar har vi redan testat.
 
För oss är det alltid ”Camino i 1 klass”. Det betyder att vi bor på hotell eller i privat lägenhet och sover bara enstaka gånger på härbärgen, då vi kan få vårat eget rum med toalett och bad. Här ligger priset på ca 40-45 euro, så jämfört med ett bra hotell är det faktiskt dyrt, hotellpriserna ligger nämligen vanligtvis på mellan 45-70 euro.
Ett plus på många hotell är att de ofta har badkar – och det är skönt att få ett bad efter en tuff dag på Caminon, och inte minst att du har friheten kan kasta kläderna av dig när du kommer upp på rummet.
 
Om du väljer härbärge ska du tänka på följande:
Du sover i våningssängar i sovsalar där det alltid är minst en som snarkar, och eftersom man som regel möter samma människor dag efter dag så är det samma ”snarkare” man får glädje av.
Sängarna står tätt, så ”no privacy”.
Det är inte säkert att alla härbärgen sörjer för rent underlag – eller underlag överhuvudtaget.
Du måste behålla kläderna på och många gånger är det kö till duschen, och samma sak till toaletten.
Man får också glädje av andras vandringskängor m.m. som kort sagt kan ha en alternativ lukt.
Du måste själv ta med dig sovsäck, underlag och ev. kudde, handduk, tvål och schampo.
En del ställen har gemensamt badrum och toalett, dock med duschkabin som kan stängas, så lite privat kan man dock vara.
Det finns nästan alltid bra tvätt- och torkmöjligheter.
Många pilgrimer vaknar mycket tidigt, får på sig skorna, packar och ger sig iväg och så du vaknar oavsett vad. Det finns ingenting som heter att ligga och dra sig till kl. 7. En del går med pannlampor för att det fortfarande är mörkt. Det är förståeligt om sommaren när det är riktigt varm. Då kan man också gå nattetid.
 
På härbärgen ska det vara lugn och ro senast kl. 23 – på en del redan kl.22.
Priset varierar lite beroende på faciliteter m.m. men ligger vanligtvis mellan 8-12 euro per person.
På en del härbärgen äter man tillsammans och på andra går man ihop och lagar mat. Det är inte på alla ställen som det finns så bra faciliteter och utrustning. På några härbärgen går det dessutom att beställa massage medan det på andra kommer en massör en bestämd tid varje dag.
 
Som regel bokar vi våra övernattningar hemifrån. På så sätt vet vi var vi kommer att sova. Vi behöver alltså inte spendera tid på att leta logi när vi kommer fram. Skulle någon av oss av någon anledning inte kunna gå en dag och därför måste ta taxi så gör denna planering allting lite lättare. Är det mycket varmt mitt på dagen tar vi en lång paus. Det uppstår alltså ingen stress för att komma fram så tidigt som möjligt för att få en sängplats. Vi får också vår morgonsömn och vanligtvis börjar vi vår dagliga vandring kl 8.30 på morgonen.
 
På den sista delen av sträckan från Sarria är det många pilgrimer på vandringen och det betyder att det är lite konkurrans om sovplatserna, så här är det en extra fördel med att ha bokat i förskott. Vill man inte göra det kan man naturligtvis göra det från dag till dag – eventuellt få hjälp på övernattningsplatsen.
 
Vi använder ofta: www.booking.com för att boka övernattning, och som regel fungerar det riktigt bra.
 
pilgrim2-2
 
Ryggsäcksservice
Kan du inte gå med ryggsäck går det att få ryggsäcksservice från stad till stad. Vanligtvis sker det från härbärge till härbärge. Det kostar ca 6 euro per ryggsäck och heter Mochila-service (mochila=ryggsäck). Självklart går det också att använda tjänsten även om du bor på hotell.  Fråga bara på hotellet hos vilket härbärge du ska lämna din rycksäck på morgonen. Där får du sedan veta var den ska hämtas när du kommer fram på kvällen.
När Svends rygg en gång plötsligt gav upp och vi tvingades lämna ryggsäckarna på hotellet använde vi oss av denna tjänst.
 
Utrustning
Vi köper all utrustning på Decathlon här i Spanien. Märket heter Quechua. Det är kvalitet till ett riktigt bra pris, och kostar bra mycket mindre än vad du skulle betala i Sverige.
 
Vad ska man ha med sig?
Så lite som möjligt. Normalt säger man max 10 procent av sin vikt, men det kan vara svårt att hålla. Jag bär ca 8 kg (och väger inte 80 kg). Svend bär det samma.
 
Men låt oss börja nedifrån med skorna.
Det ska vara en känga med riktigt bra sula, då terrängen är varierande. Ju tunnare sula desto mer känner dina fotsulor underlaget och kan därmed bli mycket ömma. Skaftet på kängan ska stötta ordentligt omkring din ankel. Så helst en känga med högt skaft. Efter regn kan en del stigar vara mycket leriga, så även då är det en fördel med ett högt skaft. En sandal med tjock sula är också en bra idé att ha med sig, speciellt varma dagar, så att fötterna får mer luft. Om du kan skaffa en sandal med sluten tå är det bra, då undviker du nämligen att få in så mycket småsten i sandalerna. Gå aldrig i sandaler utan strumpor.
 
Att gå in skorna i förväg är viktigt så att du undviker blåsor på grund av nya skor. Och inga fotbad eller pedikyr före vandringen, hård hud lönar sig.
Strumpor är också viktiga. Det finns många olika sorters strumpor och här måste man testa sig fram. En del har till och med höger och vänster då de har speciella förstärkningar. Kännetecknet för alla vandringsstrumpor är att de är sömlösa.
 
Så dessa ska också köpas och provas i förväg. Vi har med oss tre par var.
 
Byxor och shorts
Du kan utan problem gå i dina favoritbyxor om det är jeans, joggingbyxor eller liknande men vi föredrar byxor som är gjorda för vandring – med många bra fickor försedda med blixtlås samt att de torkar snabbt i regn och om de behöver tvättas. På en del modeller av vandringsbyxor kan man ta av benen på så att de blir till shorts – riktigt smart tycker jag. Två par byxor räcker, samt ett par shorts till varma dagar.
 
Trosor/kalsonger
Se till att materialen är mjuka och inte skaver. Man svettas mycket i ljumskarna när man går.
 
Tröjor/t-shirts
Det finns många olika sorter med gemensamt för vandringblusar är att de är tillverkade i ett lätt material. De bör vara med ärm. En blus utan ärm eller t-shirt med snören kan lätt trassla in sig med ryggsäckens remmar uppe på axlarna och orsaka irritation. Ha gärna med dig 2-3 blusar med ärm.
 
För kyligare dagar behövs en tröja, så beroende på årstid får du själv bedöma om den ska vara varm och tjock eller lite tunnare.
 
Jackan
Vandringsjackor har fördelen att de är tillverkade i ett lätt material och har många fickor med blixtlås. Ska du vandra under våren eller hösten är det en bra idé att ha med en ”tre-i-en-jacka”. Det är en jacka vars foder är en jacka/tröja som kan tas ur och användas som ett separat plagg. Dessa jackor är också vattenavvisande, dock klarar de inte av kraftigare regn.
 
Huva/hatt
Det är skönt att ha någonting som skydda när solen skiner eller om det småregnar. Det är en temperaturfråga.
 
När vi har vandrat i april och oktober har vi också behövt handskar, halsduk och pannband. Mornarna kan vara kalla, speciellt på högre höjder.
 
Regnställ
Köp ett bra regnställ, som även kan täcka ryggsäcken så att du undviker blöta remmar på din ryggsäck. De flesta ryggsäckar har inbyggt regnskydd men remmarna utanpå ryggsäcken skyddas inte av detta och blir mycket blöta, och det tar tid innan de torkar. Ett tunt regnställ går lätt sönder om det samtidigt blåser, så köp kvalitet.
 
Benskydd mot regn
Benskydd beskrivs närmast ett rör som man drar på utanpå den nedersta delen av sina byxor när det regnar. Från det att regnstället slutar och ned till dina kängor blir byxorna annars våta. Och blir de riktigt våta rinner vattnet ned i kängorna, vilket också sker om du går med bara ben. Så vid regn kommer benskydd väl till pass.
 
Jag har fått tömma mina kängor på vatten och det är inte kul!
 
Det är inte säkert att det finns faciliteter att torka kängorna dit du kommer i slutet av dagen och bor du på härbärge kan du räkna med att det är flera andra som också vill torka deras saker.
 
Vad mer?
Ett par lätta skor, tofflor, badtofflor eller liknande.
Badkläder – om du ska bo på hotell med spa och/eller pool.
Avslappnade kläder.
Toalettartiklar: använd små provflaskor för t ex ”parfym”, krämer och annat.
Det som är bra med hotell är att det nästan alltid finns schampo, tvål och duschtvål, så då behöver man inte tänka på det.
Svend har med sig hyvel samt två rakblad och använder handtvål i stället för raklödder.
Lite tvättpulver för att tvätta upp strumpor och blusar.
Nagelklippare, det är viktigt att klippa tånaglarna.
Solskyddsfaktor 30 eller 35 till läppar, näsa och eventuellt öron, om de inte skyddas av hår eller hatt.  
Mobil, kamera, laddare, anteckningsblock och penna. Vi använder foton som dagbok.
En liten flaska med desinficerande gel till händerna om du måste utföra dina behov i naturen – shit happens. Och även en toalettpappersrulle är bra att ha.
 
Första hjälpen väska
Att förebygga är alltid en bra idé.
Compeedsift, som kan köpas på de flesta apotek, är mitt hemliga vapen mot blåsor. Jag smörjer de utsatta områdena på mina fötter och undviker således blåsor. Annars är ju plåster en självklar lösning. Vi köper plåster på rulle.
 
En nål till att punktera blåsor med – kan återanvändas, men kom ihåg att desinficera den varje gång.
Smärtstillande som t ex Ipren är också bra att ha med.
En tub salva för att desinficera småsår med.
Det finns många apotek längs leden men skulle du behöva hjälp och du själv inte har just det som du behöver så kan du vara säker på att någon annan pilgrim har det.
Går det helt fel med fötterna kan en eller flera vilodagar bli nödvändigt. Du kommer inte att vara den första. Det finns många som har tvingats ge upp och åka hem, och som sedan åkt tillbaka när de fått möjlighet, och gått vidare från den punkt där de tvingades avbryta.
Jag har arbetat som volontär (hospitalera) på ett härbärge i Astorga, och sett det upprepade gånger.
 
Ryggsäcken
Även här är märket Quechua. Du kan också köpa Deuter, som är ett mycket känt märke, men du får inte mer för pengarna.
Våra ryggsäckar är 40 liter, vilket är precis lagom. Men den ska inte vara mindre. Väljer du att bo på härbärge och ska ha med dig en sovsäck m.m. bör du upp på omkring 60 liter. En bra ryggsäck kostar ca 45-60 euro.
När du provar din ryggsäck är det viktigt att komma ihåg att remmarna ska kunna justeras beroende på hur lång din kropp är. Vi föredrar modellen med air cooling, vilket betyder att det finns ett nät mellan ryggen och ryggsäcken. Det är en stor fördel när du oavsett väder och vind alltid kommer att svettas på ryggen och ned mellan skinkorna.
Som tillbehör till ryggsäcken kan man köpa en vattendunk med sugrör. Inne i ryggsäcken finns det sedan en innerficka för vattenbehållaren och sugröret kommer ut vid överdelen, så att det går att dricka vatten medan man går utan behov för att stanna och ta av sig ryggsäcken. Vi har provat det men tycker inte om det då vattnet fick plastsmak. Nuförtiden har jag vattenflaskan i fickan, där jag även har min iPad och papper.
 
Packa ryggsäcken
När du packar din Caminoryggsäck ska alla tunga sakerna läggas längst ned i den, så att du reducerar belastningen. Remmarna ska vara spända både på framsidan, undersidan och ovanpå, så att ryggsäcken kommer så nära kroppen som möjligt. För maximal platseffektivitet rullar jag kläderna och är noga med att det som jag kommer att behöva under dagens vandring finns lättillgängligt, saker som t ex vatten, frukt, choklad etc. Min kamera har jag i den lilla fickan som finns på framsidan, på remmarna, så att jag snabbt kan komma åt den utan att behöva ta av mig ryggsäcken.
 
Gåstavar/käpp
Jag har vandrat både med (bara en) och utan, men föredrar utan. Det kan vara en avlastning när man går nedför, vilket är det jobbigaste. När marken är platt är det ingen mening med att ha gåstavar. Många tycker dock om att gå med en käpp som de hittat längs vägen, vilken blir lite av en god följeslagare.
 
När du inte använder dina stavar ska du ha dem på din ryggsäck och det kan vara irriterande, även om det finns plats för dem. Ljudet från dem när du går på en vanlig väg är också irriterande. Däremot är en käpp någonting helt annat. Den lämnar man som regel någonstans, medan stavar som man köpt är någonting som man tar med sig. Det finns också en annan negativ sida med stavar och det är när man ska flyga hem från Santiago. Stavarna måste checkas in, för de är ej tillåtna som handbagage. Jag har en gång fått min stav konfiskerad på det sättet.
 
I kyrkokonst återges ofta Sankt Jakob som pilgrim med vandringsstav, väska och en hatt samt ett musselskal. Och det är självklart många pilgrimer som vill imitera detta, varför vandringsstaven blir en viktig sak. Dock kan den även ge skavsår i händerna.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.