Bor vi en timme från ett skatteparadis?

Bor vi en timme från ett skatteparadis?

madrid
Förmögenhetsskatt är ett okänt begrepp och sänkningarna på gåvo- och arvsskatt är så stora att dessa skatter egentligen inte finns.  Därför har ett flertal förmögna spanjorer valt att skriva sig i Madrid. Men kan det vara fördelaktigt även för oss skandinaver? En Sueco har talat med tre skatterådgivare för att ta reda på det.

 
I tider med allt högre skatter och ökad kontroll söker de hårdast drabbade skandinaviska skattebetalarna nya adresser. En del har begett sig till Luxembourg. Andra har flyttat tillbaka till deras skandinaviska hemland. Men nu har en ny, lite överraskande destination dykt upp, nämligen Madrid. Resan dit från Costa del Sol kan göras på bara en timme med flyg. Men är det verkligen inte längre till paradiset?
 
Ingen förmögenhetsskatt
Man kan tycka att Madrid är en dyr stad att leva i men rent skattemässigt är det en billig stad.
”Madrid har alltid varit en billig skatteregion och de senaste två åren har det blivit ännu billigare, speciellt för välbärgade.”
Orden kommer från Elizabeth Dover Petersen. Hon är advokat och har specialiserat sig på skatterådgivning till skandinaver i Spanien.
”De spanska regionerna och kommunerna har mycket fria händer till att själva reglera en hel del skatter och avgifter, bland annat förmåns- och arvsskatten. Därför är det rent skattemässigt stora skillnader mellan Andalusien, Madrid och de andra spanska regionerna”, förklarar hon.
 
Kurt Tofterup är jurist med eget advokatkontor i Fuengirola, han säger: ”Det är en fråga om politik och regionala budgetar. Madrid kan tillåta sig att reducera, eller närmast avskaffa, arvsskatten och slopa förmögenhetsskatten bland annat för att regionen har en mycket stor skatteintäkt från industri. Det har vi inte här i Andalusien.”
 
Rikemansklubb
Skatterådgivare Mette Skovby bekräftat att förmögenhetsskatt inte finns i Madrid och att grundavdraget på arvsskatt ligger på mellan 90 och 99 procent.
”Baserat på förmögenhetens storlek ligger förmögenhetsskatten i Andalusien och i nästan alla andra platser i Spanien på en till tre procent. Den sparar man i Madrid, bara man varit skattemässigt skriven där i minst tre år.”
 
Mette Skovby förklarar att förmögenhetsskatten drabbar alla som har en förmögenhet på över 700 000 euro och hon påminner om att när en spansk bostad räknas in i förmögenheten är det högsta värdet av köpepriset och skattevärdet av bostaden (valor catastral) som räknas och inte bostadens aktuella försäljningsvärde. Detta värde ligger oftast markant under det verkliga värdet. Därför kan man bo i en lyxvilla och ha en bra besparing utan att behöva betala förmögenhetsskatt. Mette Skovby ger ett exempel med ett gift par som har en förmögenhet på ca 15 miljoner euro, som packade väskorna för att spara en årlig förmögenhetsskatt på 331 000 euro. I Madrid betalar familjen en rund summa på noll.
 
Nära – men långt bort
Kurt Tofterup rekommenderar att man kontrollerar sina siffror noga innan beslutet om att flytta fattas:
”Det är inte bara en fråga om hur många procent man kan spara i skatt. Levnadskostnaderna i Madrid, gällande både bostad och dagliga utgifter, är väsentligt högre där än i södra Spanien. Det är viktigt att ha med i beräkningarna, oavsett hur stor del av året man räknar med att tillbringa i huvudstaden.”
 
Och just var man är skriven kan bli en het potatis i framtiden.
”Man ska vara försiktig om man tror att det räcker att hyra en bostad i Madrid. Myndigheterna tittar noga på var man har sina intressen och har man en stor fastighet här på kusten och en liten lägenhet i Madrid är risken stor att man får förklaringsproblem”, varnar Mette Skovby, som ännu dock ej sett den stora kontrollen mellan regionerna.
 
Samma besked kommer från Elizabeth Dover Petersen, som absolut rekommenderar att man gör saker och ting på rätt sätt. Hon skulle inte heller bli överraskad om det framöver kommer att ske ändringar i skattelagstiftningen.
”Den politiska situationen i Madrid är inte längre stabil så lagstiftningen kan komma att ändras. Långt ifrån alla tycker att det är rättvist med de stora skattemässiga skillnaderna. När det kommer till politik och lagändringar vet man aldrig vad som sker i det här landet”, avslutar hon.
 
Och Kurt Tofterup håller med: ”Man bör överväga sannolikheten för att Spanien kan kommer att justera de skattemässiga fördelarna så att befolkningen beskattas lika i hela landet. Så tror jag att det kommer att bli i framtiden.”
Avslutningsvis menar Mette Skovby också att man bör överväga även andra saker än enbart de ekonomiska: ”Om man är lite äldre och trivs med livet här vad ska man då göra i en hektisk storstad som Madrid? Visst, Madrid ligger bara en timme flygresa härifrån, men det är en helt annan livsstil och en helt annan värld där.”
Vi skrev oss där
Ett skandinaviskt gift par i 60-årsåldern med en ”tyngre” förmögenhet har just blivit skattemässigt skrivna i Madrid.
”Här behöver vi inte betala varken förmögenhets- eller arvsskatt. Övriga skatteförhållanden och levnadskostnader är sekundära. Direkt när Andalusien slopar förmögenhetsskatten kommer vi att bli residenta i Estepona igen.”
Paret var residenta på Costa del Sol i fem-sex år innan de fattade beslutet för att skattemässigt skriva sig i Madrid. I dag pendlar de mellan sina bostäder i Madrid, Estepona och Skandinavien.
(En Sueco respekterar parets önskan om anonymitet.)
Av Henrik Andersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.