Voxpop [latin, vox: stämma, pop: -folk]

Voxpop [latin, vox: stämma, pop: -folk]

alt

Några menar att den österrikiske Josef Fritzls-rättegången har gett oss en anledning till att ifrågasätta om livstidsfängelse är ett tillräckligt straff för att hålla sin dotter inspärrad i 24 år och våldta henne 3 000 gånger? Det är händelser som denna som ger dödsstraffsanhängare luft under vingarna med argument som att staten inte ska använda pengar till vård och terapi till sådana människor. Istället ska man skicka dem till elektriska stolen. Vi har frågat både spanjorer och svenskar vad de anser om dödsstraffet och rättssystemet som sådant.

Rosario García, pensionär
Dödsstraff är fel för staten gör sig skyldig till samma förbrytelse som den man dömer för mord. Däremot tror jag mycket på livstidsstraff, om det varar hela den dömdes liv. Jag tror inte på terapi och psykologisk hjälp till fångar. Har man en gång slagit ihjäl någon, så kan man göra det igen, det har vi sett titt som tätt. Det kan mycket väl hända att de innanför murarna uppför sig på ett bra sätt, men så snart de kommer ut återgår de till den kriminella banan. De har det helt enkelt i blodet, tror jag. Därför ska de tungt belastade fångarna, så långt som möjligt, spärras in för alltid. Det spanska rättssystemet fungerar generellt dåligt idag. Domarna strejkar, det saknas personal och arbetet hopar sig. Det är fullständigt oacceptabelt att det går så lång tid från det man begår ett brott till saken avslutas och man kan avtjäna sitt straff. Jag förstår heller inte varför det är så lite kontroll i fängelserna. Det är ju mer droger innanför murarna än utanför. Man borde anställa fler poliser som är utbildade på att göra fängelsena säkrare och mer disciplinerade.

Mikaela Rudolfsson, översättare
När man hör om riktigt grova förbrytare som begår brott som inte kan förlåtas är det lätt att tänka tanken: ”han/hon har inte rätt att leva längre”. Men vid närmare eftertanke så anser i alla fall jag att dödsstraff borde vara förbjudet. Det är helt omoraliskt att ta en annan människas liv oavsett hur grovt brott personen i fråga har begått. Man kanske aldrig kan rehabilitera riktigt grova förbrytare, men man bör i alla fall försöka. Det betyder inte enligt min åsikt att man ska släppa ut dem i samhället sedan, utan låta dem sitta livstid bakom lås och bom. Dödstraff är ju som tur är inte tillåtet i vare sig Spanien eller Sverige, men när jag bodde i USA så tog de faktiskt livet av en människa i den stat jag bodde och det kändes fruktansvärt. Ett bra skäl till att dödstraff inte borde vara tillåtet är faktiskt att det kan visas sig med tiden att personen var oskyldig. Det har ju hänt att fel person har blivit avrättad vid mer än ett tillfälle, och det är sånt som bara inte får hända. Angående den österrikiske mannen som hade sin dotter inspärrad så tycker jag att han ska sitta inne resten av livet. Självklart ska han aldrig bli benådad och frisläppt i förtid.

Ester Chenoll Ruíz, hemmafru
Jag är helt klart emot dödsstraff. Ingen har rätt att ta livet av en människa. Gör staten det, är den lika kriminell som den morddömde. Då gör samhället det legalt att slå ihjäl. Generellt tycket jag inte att rättssystemet fungerar bra i Spanien. För det första är processen för långsam och för det andra reduceras straffen för hårt. Jag tror straffsatsen är sträng nog som den är, men problemet är att det inte tillämpas i praktiken. Mördare döms till 40-års fängelse med kommer ut efter 12-15 år, livstid är inte livstid osv. Det ger en dålig signal till de kriminella. Även om jag tycker terapi är bra och tror att alla människor kan hjälpas, så finns det undantag. Han från Österrike, som spärrade in sin dotter i 24 år, är ett exempel. Han är utanför all psykologisk hjälp och borde spärras in i en liten cell utan kontakt med omvärlden för resten av sitt liv. Då kunde han känna på sin egen medicin. En allmän fängelsevistelse är en för mild dom.

Sven Bergman, pensionär
Det är en stor fråga, om man tänker på risken för ett justitiemord. Ja, då håller jag mig till att vara emot dödsstraff, men förseställer jag mig att en sjuk man som Fritzl hade förgripit sig på mina barn, då är det ingen tvekan om att han skulle få dö som straff. För övrigt tycker jag att Fritzl-saken ger en skrämmande bild av den värld vi lever i – en värld där man helt enkelt ser till sig själv och blundar för vad som sker i omgivningen. Jag menar, hur kan det var möjligt att ingen av grannarna eller familjen Fritzls bekanta har fattat mistankar. Det låter helt enkelt otroligt. Nej, jag tror att människorna i Amstetten har vänt ryggen till för att inte bli inblandade i något obehagligt. Det är en ohygglig tendens som jag menar man bör ta tag i.

Nicola Peréz Abbaschiano, affärsidkare
Jag är både för och emot dödsstraffet, för det beror helt på brottets karraktär. Generellt tycker jag det saknas disciplin och respekt i samhället. Det leder till att allt är tillåtet och hamnar man i fängelse är det för några få som är inhysta på hotell. Många fattiga invandrare har det bättre i fängelset än på gatan, där de begår inbrott och överfall för att klara sig. Och det är verkligen ett problem, att begå brott inte ger något straff. När man talar om grova brott som mord och pedofili är jag nästan säker på att dödsstraff kunde vara en bra lösning. Kan man inte införa dödsstraffet igen så borde minimum vara livstidsstraff, gärna med tvångsarbete kombinerat med undervisning och terapi. Kanske det kan bli så att det skapar lite rädsla för systemet och att folk tänker sig för mer än en gång innan de bryter mot lagen. Jag har själv vuxna barn och om exempelvis min son skulle komma hem och berättade att han haft ihjäl en annan människa skulle jag ringa till polisen meddetsamma. Jag har gett dem en sträng uppfostran och vid sådana här tillfällen står lagen över blodsband.

Niklas Karlsson, studerande
Jag är helt klart emot dödsstraff. Det är förkastligt och mycket gammaldags. Sådana metoder hör inte till vår värld, man hugger ju inte heller av handen på en tjuv. En sådan som Josef Fritzl är helt klart sjuk och oavsett vad han har gjort är det samhällets plikt att hjälpa honom. Jag är helt klar över att det kräver massor med resurser, både mänskliga och ekonomiska, men det måste vara den rätta vägen. Hans familj måste få förlåtelse annars kommer de inte vidare med sina liv. När man följer dödsstraffen i USA på TV får man förnimmelsen av att det ofta finns ett reellt tvivel om att det är justitiemord. Det är fruktansvärt! Och dessutom att dödstraffet tillsynes inte fungerar som kriminalitetsförebyggande – bara för den personen som sitter i elektriska stolen, såklart. Men med alla mord som sker i USA bör man kunna se att det inte har någon preventiv effekt.

Av Stine Mynster/Comunica.dk

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.