alt

Ortopedkirurgi
Ankelleden är en av kroppens mest belastade leder. Till skillnad från knäleden är belastningsområdet betydligt mindre, vilket medför ökad risk för artros och överbelastning
Under tonåren och i 20-årsåldern upplever de flesta patienter problem i anklarna i form av stukningar i förbindelse med idrott eller vanliga missöden. Några kan också uppleva att intensivt idrottande leder till periodvis överbelastning. Utöver detta har bara ett fåtal människor större problem med anklarna.
Likväl kan vissa få problem med brott på ben i ankelleden. Senare i livet upplever många att belastningen under ungdomsåren lett till ökad risk för artros och skador som kan göra det smärtsamt att gå, speciellt i trappor.
Vidare besväras patienter som har delvis eller helt avslitna ledband runt ankelleden av en känsla att något är löst i foten. Dessa patienter har ofta en tendens att vricka/stuka ankeln om och om igen.

Behandlingsmöjligheter för följande problem:

Ostadighet på grund av slitna ledband
Alla patienter har nytta av att träna upp muskulaturen runt leden med hjälp av en sjukgymnast. Ofta kan ett bandage fungera som ett komplement till behandlingen.
Om detta inte har en tillräcklig effekt kan det kombineras med en kirurgisk rekonstruktion av ledbanden, vilket är någonting som ofta måste följas av en längre tids träning, återigen via en sjukgymnast.

Benutväxter
Dessa är ofta konsekvenserna av återkommande stukningar. Det har då bildats vävnad och en benutväxt vid ankelledens framkant, vilket resulterar i smärtor när fotleden böjs uppåt.
Dessa smärtor kan man inte behandla med sjukgymnastik, men tillståndet kan opereras med hjälp av titthålskirugi där vävnaden och utväxten tas bort så att rörligheten återvänder.

Artros i ankelleden
Behandling med kosttillskott i form av glukosamin, MSM, kondroitinsulfat och ingefära kan reducera delar av irritationen/ inflammationen runt leden. Dessutom kan ett stödbandage minska obehaget och samtidigt värma leden så att friktionen minskas. Att använda en MBT-sko kan också reducera belastningen på ankelleden samtidigt som rörelsen av leden reduceras, något som också minskar smärtorna.
Om det är tal om uttalad artros där leden slitits ner, kan antingen en ankelprotes eller en förstyvning av leden komma i fråga. Ankelproteser har utvecklats betydligt under de senaste åren och kan nu sättas in mycket mer problemfritt än tidigare.
För att bedöma omfattningen av artros i ankelleden är det nödvändigt att ta röntgenbilder då patienten belastar leden, dvs. står på foten medanbilden tas.

Av Allan Larsen, överläkare, Ph.D.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.