alt

Slut ögonen och tänk dig att börja dagen med att känna den mjuka varma sanden under dina fötter, Du rör dig på stranden under en klarblå himmel, känn solens behagliga och varma strålar som skiner på dig, hör havets brus och känn vinden smeka din kropp – en känsloupplevelse som bara i sig är en healing för kroppen, själen och sinnena. Oavsett om Du är en av dem som först vaknar riktigt vid 10-tiden eller om Du stiger upp klockan 07.00, så är detta det helt perfekta sättet att starta dagen på. Det vill nämligen få dig att känna dig i bra form i hela kroppen under resten av dagen.

Varje torsdagsmorgon under juni, juli och augusti kommer jag att göra fys-yo-lates på stranden, kl 09.30 – 10.45, så kom och var med. Du kommer så många gånger Du har lust till, det behövs ingen föranmälan och du betalar bara 7€ per gång.

Jag finns på stranden vid Sohail-borgen i Fuengirola, mellan bron och borgen där Du också lätt hittar en parkering. Det enda Du måste ta med dig är en handduk. Ha bekväma kläder på dig som Du kan röra dig i – Dig själv och Din själ.

Vi ska göra fys-yo-lates

Fys-ya-lates är en träningsform där jag blandar fysioterapi, yoga och pilates. På det sättet kommer kroppen i balans genom bättre rörelseförmåga, förbättrad muskelkontroll, flexibilitet, koordination, balans, styrka, spänstighet och andning. Träningen är såväl mental som fysisk.

I stort sett kan alla leder i kroppen bli orörliga på grund av styva och spända muskler. Det är dock inte bara att lösgöra de spända musklerna, utan musklerna på andra sidan leden kan vara förslappade och då måste de stärkas, så att kroppen inte kommer i obalans av att den blir smidigare. Här är pilates och yoga framstående. Musklerna sträcks på den ena sidan om leden samtidigt som de stärks på den andra sidan av leden i stort sett i alla övningarna. Så hör Du till dem som har svårt för att knyta dina skosnören utan att Du behöver sätta upp foten på en pall? Eller känner Du dig trött och stel i hela kroppen även om Du är aktiv och motionerar?
Då är det säkert en bra idé att börja med att kombinera yoga och pilates. Du kan återfå din smidighet och styrka. Du får även en markant bättre hållning, bli medveten, lär känna din kropp och Du får helt enkelt mer överskott i vardagslivet.

Vad är fys-yo-lates
Fys = Fysioterapi för att jag som fysioterapeut alltid är mycket medveten om bl.a. kroppshållning och funktionell träning, som inte belastar kroppen utan stärker den, vilket jag lägger mycket vikt vid i min undervisning.

Yo = Yoga – betyder att ”förbinda” eller förena, och här tänker jag speciellt på att förbinda och hålla fast förbindelsen mellan den fysiska kroppen, det andliga samt de känslomässiga sidorna av dig själv, så att du blir en hel människa. När Du gör de olika yoga-övningarna påverkar Du kroppen och rör hela organismen som kommer att göra din kropp mer sund, smidig och få dina sinnen i harmoni. Yoga skapar jämvikt i kroppen och sinnet, så att din goda hälsa kan komma fram. Yogaställningarna bearbetar din fysiska kropp medan andningsövningarna bidrar till att kontrollera och lugna sinnet.

Lates = Pilates är också kallad för den nyaste, ”äldsta träningsformen”. Faktiskt är pilates 80 år gammalt och utifrån filosofin ”no pain, all gain” stärker pilates kroppen inifrån med att bygga upp en stark muskelkorsett. Både de små och stora musklerna blir stärkta vilket ger slanka, starka och smidiga muskler. Träningen handlar primärt om att träna mage och rygg och är målinriktad mot de djupa, stabiliserade och uppehållande musklerna som ofta blir glömda när man tränar på ett vanligt sätt.

alt

Genom de åtta nyckelbegreppen inom pilates, som är; avspänning, koncentration, kroppsbalans, andning, centrering, koordination, mjuka rörelser samt uthållighet, så tränar Du musklerna riktigt och med detta uppnår Du vad man betecknar som ett mera definierat utseende. Du utvecklar långa, smidiga muskler och får en snygg och korrekt kroppshållning, Du bygger upp styrka och uthållighet med fokus på kroppsmedvetenhet.
Tillsammans med ett koncentrerat användande av andningen uppnås ett stort välbefinnande i kroppen i form av aktiv avspänning. Dina spänningar och din styvhet minskas, dina leders rörelseförmåga ökar och Du återfår kroppens naturliga balans.
Du skapar resultat oavsett om Du drömmer om en fast, stark och smidig kropp eller om ett aktivt undermedel som får stress och spänningar att försvinna.

Vad händer under fys-yo-lates-träningen?
Fys-yo-lates är inte konditionsträning, så Du får inte upp pulsen.
Det är en kombinationsträning där målet är att stärka kroppen inifrån så att Du undgår skador och reducerar vanligt slitage på kroppen.
Samtidigt vill Du genom träningen också få en större rörelseförmåga, samt att Du får en känsla av att ha varit i kontakt med alla muskler i din kropp. Du kommer att återfå smidighet, styrka och balans. Du får en bättre hållning och Du blir snabbt medveten om hur Du ska använda din kropp rätt i dina dagliga sysslor. Det eftersträvs balans mellan kroppens fram och baksida, djupa och ytliga muskler, höger och vänster sida o s v, då detta skapar grunden till att återfå en bra kroppshållning.
I fys-yo-lates-träningen går Du igenom hela kroppen, också de muskler som Du inte anade att Du hade blir tränade. Blodcirkulationen blir stimulerad i hela kroppen och det skapar balans mellan kropp och själ.

Avstressande
Det är viktigt att alltid ha en fri energiström genom kroppen för att säkra en god hälsa och detta tänker jag mycket på i min undervisning. Övningarna utgör ett energikretslopp och med en djup, lugn och regelbunden andning blir kroppen avslappnad och själen lugnad. Energiströmmen och kontrollen av andningen vill stilla och lugnt balanseras genom träningen då du under Fys-yo-lates-timmarna blir tvungen att sänka tempot, glömma allt om vardagens stress samt sätta att fokus på din andning och ditt medvetande. Medvetandet om din kropp och hur den rör sig. Träningen bygger mycket på ro och harmoni och begränsar sig inte till bara musklerna utan att ge en inre massage och styrka till både kropp och själ.
Fys-yo-lates är mycket skonsamt och därför kan alla oavsett kondition, ålder eller hälsa vara med. Det viktigaste är att Du är motiverad och har lust till att använda kroppen.

Slut dina ögon igen nu, efter att Du har fått ett begrepp om vad fys-yo-lates är och tänk igen på att börja dagen med att känna den mjuka varma sanden under dina fötter, Du rör dig på stranden under en klarblå himmel, känn solens behagliga och varma strålar som skiner på dig, hör havets brus och känn vinden smeka din kropp. Jag ser fram emot att se dig på torsdagar kl 09.30.

alt

 

Av fysioterapeut och akupunktör Betiina Larsen, www.betiinalarsen.com.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.